Skoler klager til kommunen, og børn tisser i bukserne: »En moralsk brist«

På visse folkeskoler i København tisser eleverne i bukserne, fordi der er for få toiletter. Det møder kras kritik fra R-politiker, men hjælpen kan måske være på vej.

 
Her demonstrerer forældre og elever på Rådmandsgades Skole over skolens toiletforhold. Video: Cristina Buck Bramsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlem af Borgerrepræsentationen i København Emil Sloth Andersen (R) kommer nu med en kras kritik af toiletforholdene på de københavnske folkeskoler og politikernes prioritering af området.

Han mener, at det er et udtryk for »en moralsk brist«, når han og hans kolleger med den ene hånd lader visse københavnske skoletoiletter ligne »uhumske festivaltoiletter«, mens de med den anden hånd bruger penge på nye skolebyggerier.

»Det er en fortælling om to forskellige byer, her i børnehøjde, samlet under navnet København,« skriver Emil Sloth Andersen i et debatindlæg i Altinget.

R-politikeren nævner blandt andet den nye Kødbyens Skole, som skal bygges med et atrium – »et stort og glinsende glasloft«. Han mener, at det er en forkert prioritering af pengene.

»Hvad med at starte med de uhumske toiletter?« spørger han.

Fravælger toiletbesøg

Kritikken kommer, mens der er et stort fokus på toiletforholdene på de københavnske folkeskoler. Onsdag den 1. februar skal politikerne på rådhuset blandt andet diskutere toiletforholdene på byens skoler, og af en dagsorden fremgår det, at forvaltningen typisk modtager klager fra byens ældre skoler, hvis toiletter ikke er bygget efter nutidens standarder.

Forvaltningen skriver samtidig, at kommunens skoler generelt scorer »betydeligt lavere« end resten af landet, når det gælder elevernes oplevelse af kommunens skoletoiletter.

»Det er problematisk, da oplevelsen af toiletfaciliteterne kan have negativ indvirkning på elevernes koncentration, indlæring, trivsel og sundhed, når det medfører, at eleverne fravælger at gå på toilettet i skoletiden,« skriver forvaltningen med henvisning til en bestemt skole.

Politikerne kan derfor beslutte at lave fysiske forbedringer på de trængende skolers toiletter og øge rengøringen af dem, foreslår forvaltningen.

Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF har til samme møde stillet et medlemsforslag om at forbedre toiletforholdene.

Tisser i bukserne

Særligt slemt står det til på Rådmandsgade Skole på Nørrebro, hvor fem 0.-klasser med i alt 112 elever må deles om to toiletter og et i kælderen. Det fremgår af en skrivelse fra skolen.

»Særligt de mindste elever holder sig eller tisser i bukserne, fordi toiletterne er så få og ulækre,« lød det i en pressemeddelelse fra elevrådet og skolebestyrelsen på Rådmandsgade Skole.

Skolen har tidligere sendt en klage til samme forvaltning. Her lød det, at børneorm og blærebetændelse var udbredt på de nederste klassetrin, hvilket blev tilskrevet toiletforholdene.

Faktisk står det så slemt til, at børn og forældre på skolen afholdt en demonstration over toiletforholdene på skolen i november sidste år. I den forbindelse sagde børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K), at han er opmærksom på problemet, og at der er blevet afsat en pulje »til forbedringer og udbygning af toiletter i Københavns Kommune«.

»Så det er et emne, vi har fokus på, og der er også behov for, at der bliver sat flere penge af.«