De mindste elever holder sig og tisser i bukserne: Nu har de fået nok

Børne- og ungdomsborgmesteren i København er klar i sin melding om toiletforholdene på skolen. Det kan vi overhovedet ikke være bekendt, siger han.

 
Her demonstrerer forældre og elever på Rådmandsgades Skole over skolens toiletforhold. Video: Cristina Buck Bramsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Rådmandsgade Skole på Nørrebro er toiletforholdene for nogle elever så uacceptable, at børn og forældre torsdag morgen afholdt en demonstration over netop toiletforholdene på skolen.

Ifølge en pressemeddelelse, der har elevrådet og skolebestyrelsen som afsendere, er der så få toiletter for 0.-5.-klasserne, at nogle elever ikke kan komme på toilettet, når trangen melder sig:

»Mens politikerne bryster sig af kommunens mange nye arkitektonisk flotte skoler, må 0.-5. klasses elever på Rådmandsgades Skole slås om toiletterne, som er alt for få. Ift. standarden på nye skoler mangler der hele 50 toiletter på matriklen. Særligt de mindste elever holder sig eller tisser i bukserne, fordi toiletterne er så få og ulækre: Til fem 0.-klasser med i alt 112 elever er der kun to toiletter – og et i kælderen,« fremgår det af pressemeddelelsen.

Ifølge pressemeddelsen er det politikerne og forvaltningen i København, der har forsømt at tage hånd om problemet:

»På trods af gentagne henvendelser til forvaltningen og de skiftende borgmestre og politikere over mange år er situationen uforandret – og nu har vi fået nok! Det må være en naturlig ret for skoleelever at kunne gå på toilettet uden at holde sig for næsen,« fremgår det af pressemeddelelsen.

»Græder og tisser på gulvet«

Det er ikke første gang, at forældrene i Rådmandsgades Skoles skolebestyrelse forsøger at råbe politikerne på Københavns Rådhus op. I et brev sendt til daværende børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) i 2020 berettede forældrerepræsentanter om 0.-klasses elever, der »græder og tisser på gulvet, fordi børnetoiletterne på skolen er så ulækre, at børnene ikke vil gå derud«.

Ifølge brevet blev elever og lærere desuden ofte syge med maveinfektioner, hovedpine, snot og ondt i halsen, ligesom børneorm og blærebetændelse også var udbredt på de nederste klassetrin.

Børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Næsager (K), siger også, at Rådmandsgade Skole er en af de skoler, der skal have hjælp i fremtiden.

En forældrerepræsentant fortæller, at der til fem 0.-klasser med i alt 112 elever kun er tre toiletter. Er det nok?

»Overhovedet ikke. Vi har sat en pulje af til forbedringer og udbygning af toiletter i Københavns Kommune, og vi skal have toiletter op som tema i Børne- og Ungdomsudvalget efter nytår. Så det er et emne, vi har fokus på, og der er også behov for, at der bliver sat flere penge af. Det er heller ikke den eneste skole, der har problemer. Vi har en liste af skoler, der skal prioriteres,« siger Jakob Næsager.

Eleverne i 0.-5.-klasse må slås om toiletterne, og særligt de mindste elever holder sig eller tisser i bukserne, fordi toiletterne er så få og ulækre, lyder det. Nogle børn får også blærebetændelse. Hvad tænker du, når du hører det?

»Det kan vi overhovedet ikke være bekendt. Der er sat penge af til, at alle kommunens skoler kan renoveres herunder toiletterne, og vi mangler 14 skoler, der bliver prioriteret efter behov. Det kan godt være, at vi må ind at se på, om prioriteringslisten skal laves om.«

Så Rådmandsgade Skole skal måske frem i køen?

»Det er i hvert fald rimelig presserende at få hjulpet dem, men jeg kender ikke til de præcise forhold på alle skoler. Derfor skal vi have det som en sag efter nytår.«