Overbelægning kan i værste fald koste liv: I hovedstaden ligger disse hospitaler højest

En ny kortlægning, DR har foretaget, viser, at risikoen for at ende på et overfyldt hospital afhænger af dit postnummer. Helt grelt står det næppe til i Region Hovedstaden, men alligevel er der væsentlige forskelle på nogle af hospitalerne.

En kortlægning, DR har foretaget, viser, hvordan det står til med overbelægning på landets hospitaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for at ende på en hospitalsafdeling, der mangler senge eller personaleressourcer,  er højere, jo længere væk du kommer fra Aarhus, Odense og København. Det viser en kortlægning af alle hospitalsindlæggelser siden 2016, som DR har foretaget, baseret på hospitalernes indberetninger til Sundhedsdatastyrelsen i perioden 2016-2021.

Ifølge en rapport fra Region Hovedstaden (2020), som DR henviser til, medfører overbelægning på akutområdet en »stigning i dødeligheden blandt patienter«, hvilket ifølge DR understøttes af dansk forskning.

Ifølge kortlægningen var Rigshospitalet, der ligger i Region Hovedstaden, et af de hospitaler med den laveste andel af overbelægninger. En ud af 100 patienter lå på en gennemsnitlig dag sidste år på en afdeling med overbelægning.

I samme region havde Herlev og Gentofte Hospital en overbelægningsprocent på 15,4 procent, det højeste i regionen, mens Amager og Hvidovre Hospital, der også ligger i Region Hovedstaden, lå på 6,9 procent, hvilket er det næsthøjeste.

Størst overbelægning var der på Aalborg Universitetshospital og Nykøbing Falster Sygehus, hvor mere end 4 ud af 10 patienter lå på en overfyldt hospitalsafdeling.

Læs hele artiklen på DR her, hvis du vil blive klogere på tallene.