Hvornår kvinder i hovedstaden får første barn overrasker forsker: »Hold da op, der kiggede jeg lige en ekstra gang«

I København er der stor forskel fra bydel til bydel på, hvornår kvinder får deres første barn.

Forskellen er størst mellem Nørrebro og bydelene Valby og Brønshøj/Husum. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

30,5 år. 30,5 år. 30,8 år.

Nogle steder er der ingen eller kun meget lille forskel på, hvornår københavnske kvinder føder deres første barn. Men omvendt er der 1,5 års forskel mellem de to bydele, hvor gennemsnitsalderen er lavest og højest, skriver KøbenhavnLIV.

De tre tal er gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende kvinde i henholdsvis Valby, Brønshøj–Husum og Vanløse, som er de tre bydele, hvor gennemsnitsalderen var lavest i København i 2021. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som er blevet trukket til lokalmediet.

På Nørrebro er gennemsnitsalderen derimod 32 år, og den forskel på 1,5 år mellem Nørrebro og bydelene Valby og Brønshøj-Husum overrasker antropolog Ayo Wahlberg, der beskæftiger sig med sundhedsantropologi og reproduktiv videnskab på Københavns Universitet.

»30 år er gået hen og blevet det tal, man kender fra storbyerne. Så der er København lige præcis som langt de fleste andre storbyer. Men at den er 32 i nogle bydele, hold da op, der kiggede jeg lige en ekstra gang. Der kunne jeg selv være nysgerrig på at dykke længere ned i den forskning,« siger han til KøbenhavnLIV.

Samtidig tilføjer han, at tallene peger på, at der tale om et mønster af faktorer, som kan påvirke, hvilken alder førstegangsfødende kvinder har.

For eksempel er uddannelse en betydelig faktor, når det handler om førstegangsfødendes alder, og her er det Ayo Wahlbergs gæt, at det også har en finger med i spillet på Nørrebro og Østerbro, hvor gennemsnitsalderen er blandt de højeste i byen.

Gættet er, at kvinderne har »regnet ud«, at pension og løn bliver mindre efter første barn. Det er nemlig sådanne strukturelle faktorer, der ligesom uddannelse ofte spiller en rolle, lyder det fra forskeren.