Halvdelen af Københavns dagpengemodtagere er under 35: »Det er helt skævt«

Berlingske har kunnet fortælle om unge på dagpenge, der ikke vil tage et rengøringsjob. En stor del af dagpengemodtagere i København er i den nyuddannede aldersgruppe, viser tal. Det får nu borgmester til at reagere.

Jobcentrene skal være mere effektive, og ledige unge bør søge bredere, mener ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledige unge i Københavns Kommune søger for smalt og specifikt, når de leder efter et arbejde, og jobcentrene er for dårlige til at få dem i gang.

Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve, efter at Berlingske har præsenteret ham for tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der viser, at de unge udgør en stor andel af dagpengemodtagerne i hovedstaden.

»Det fortæller, at jobcentrene skal være mere effektive, så de unge får besked på, hvad reglerne er. De unge skal også være mere opmærksomme på at søge bredere, hvis de ikke kan finde job inden for deres uddannelse,« siger han.

Antallet af dagpengemodtagere i København, der skal stå til rådighed for at tage et fuldtidsarbejde, var i juli knap 17.000 personer.

5.500 af dem var mellem 25 og 29 år, mens 3.000 var mellem 30 og 34 år. Altså udgør disse to aldersgrupper halvdelen af dagpengemodtagere i hovedstaden, der skal kunne påtage sig et fuldtidsarbejde.

Ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) er det et helt reelt problem, at mange unge er for kræsne, når det drejer sig om at vælge arbejde.

»Der er desværre mange ledige unge med en uddannelse, der ikke har lyst til at tage et job,« skriver hun i en e-mail til Berlingske.

Men det bør slet ikke være muligt at være kræsen, påpeger Bent Greve.

»Man mangler, at jobcentret konkret går ind og siger: »Her har vi et job« og giver information om, at borgeren skal tage det. Hvis man ikke gør det, skal jobcentrene bruge de sanktioner, der ligger i systemet,« siger arbejdsmarkedsforskeren og henviser til, at jobcentrene kan lave en indberetning til A-kassen om manglende rådighed, som så kan skære i folks ydelser.

Nej til rengøring

Berlingske besøgte onsdag jobcentret på Gammel Køge Landevej i København, hvor avisens udsendte mødte to unge dagpengemodtagere, der ikke ville tage et job som rengøringsmedarbejdere.

Det skyldes, at de hellere ville arbejde med henholdsvis design og tv, som de var uddannet indenfor.

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve mener, at det er udtryk for, at det i praksis er muligt at være på dagpenge uden at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er, på trods af at man ikke må sige nej til et job, når man er på kontanthjælp eller dagpenge og er vurderet jobparat.

»Det burde ikke være muligt, men det kunne tyde på, at det er det alligevel. Det er ikke det, der ligger i de regler, vi har, for at være på dagpenge, men det lyder, som om det alligevel sker,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

Det store antal ledige unge på dagpenge skriver sig ind i en debat, hvor Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har foreslået at skære markant i beløbet for dimittender.

Samtidig er der massiv mangel på arbejdskraft i hovedstaden, hvor adskillige virksomheder har råbt op om manglende hænder, selvom der er 24.000 jobparate ledige i kommunen, som er vurderet til at være i stand til at tage et arbejde i morgen, hvis det skulle være.

Alligevel får virksomhederne ikke meget hjælp fra de københavnske jobcentre, hvilket Berlingske har beskrevet i sagen om rengøringsfirmaet De Fem Stjerner, der henvendte sig til Jobcenter København med 450 ledige stillinger og kun fik to medarbejdere ud af det.

Det var jobopslaget fra selvsamme virksomhed, Berlingske præsenterede for jobparate ledige på vej ud af jobcentret og spurgte, om de ville tage jobbet. Seks ud af syv sagde på stedet nej til at arbejde med rengøring.

Statsminister Mette Frederiksen (S) henviste til historien, da hun på Dansk Erhvervs årsmøde varslede en hårdere kurs over for de arbejdsløse, som siger nej til de job, de får tilbudt.

Berlingske ville gerne have interviewet Cecilia Lonning-Skovgaard, men det har ikke været muligt. I stedet har hun sendt en skriftlig kommentar.

»Det er da betryggende, at Mette Frederiksen nu siger, at det ikke bør være muligt at gå arbejdsløs uden at søge de job, der er ledige. For hun kan vel få ting til at ske, når hun nu har gennemskuet, hvor de reelle problemer ligger,« skriver borgmesteren og fortsætter:

»For mig at se er det helt skævt, at vi har et system, hvor vi overbeskytter mennesker.«