Frederiksberg har betalt 738.000 kroner til Herlufsholm for ét elevophold

Det er meget sjældent, at det giver mening for en kommune at betale i dyre domme for et kostskoleophold til et barn eller en ung. Men det er, hvad der er sket på Frederiksberg.

Indskrivningsgebyr, depositum og kontingent for et kostskoleophold på Herlufsholm er løbet op i godt 738.000 kroner for en enkelt elev. Det har Frederiksberg Kommune betalt for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem fire år har Frederiksberg Kommune betalt for, at en elev kunne gå på kostskole på Herlufsholm.

Fra 2015 til 2018 har kommunen således betalt 738.000 kroner for et enkelt ophold, skriver Ekstra Bladet på baggrund af en aktindsigt. Og det er en manøvre, som er både usædvanlig og meget sjælden, siger professor i økonomistyring og forsker hos Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh til mediet.

Kommunen vil ikke uddybe over for mediet, hvorfor det har været nødvendigt at sende en elev afsted på en af landets dyreste privatskoler, men kommunen fortæller, at den har hjemmel i serviceloven til at gøre det.

»Kommunen afholder udgifter til ophold på kost- og efterskoler, når det vurderes, at der er grundlag for at yde økonomisk støtte til forældremyndighedsindehaver til hel eller delvis betaling af opholdet – eller som led i en anbringelse, når det på baggrund af en konkret og individuel vurdering skønnes, at de fastsatte mål i handleplanen for den unge, at et ophold på en kost- eller efterskole vil kunne medvirke til at løse vanskelighederne,« lyder det i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Her uddyber kommunen, at forældre ofte ansøger om en specifik kost- eller efterskole, når det drejer sig om økonomisk støtte til forældremyndighedsindehaver, og at der, når det drejer som om anbringelsessager, vælges anbringelsessted på baggrund af en individuel vurdering af støttebehov og vanskeligheder.

Og det er også rigtigt, at det er lovligt, siger Per Nikolaj Bukh, men da kommunen er forpligtet til vælge det billigste tilbud blandt de egnede, er det ikke normal praksis, selvom det er lovligt.

Et stort hul i pengetanken

Historien fra Ekstra Bladet kommer, efter de store problemer med økonomien i Frederiksberg for nylig har været beskrevet i både Berlingske og Politiken.

Flere røde partier måtte i august melde ud, at de aflyser valgløfter, fordi kommunen alene i år vil have et stort hul i pengekassen på 100 millioner kroner. Og det er især uddannelsesområdet, der står for skud i det sparekatalog, kommunen har udarbejdet.

Men økonomien var på afveje længe inden, skrev Berlingske.

Det lød også fra kommunalbestyrelsesmedlem Laura Lindahl fra De Konservative – et parti, som inden kommunalvalget i efteråret 2021 havde siddet på magten 112 år – at det ikke var noget nyt, at kommunen »kigger ind i en svær økonomi«.

Om det allerede stod så galt til med økonomien i 2015, fremgår ikke, og det vides heller ikke, om kommunen har betalt for andre pengetunge kostskoleophold.

Til Ekstra Bladet oplyser Herlufsholm, at i alt syv elever i løbet af de seneste 20 år har fået betalt et kostskoleophold af deres kommune.