På Frederiksberg har de landets laveste skat, men den kan snart blive sat op

I årevis har Frederiksberg Kommune haft den laveste kommuneskat i Danmark. Nu får massive problemer med kommunens økonomi en række partier til at varsle, at den muligvis skal sættes op.

Efter kommunalvalget i 2021 tabte De Konservative magten på Frederiksberg, efter at den havde været i hænderne på partiet i 112 år. Nu er Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet borgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en skatteprocent på 22,8 procent er Frederiksberg den kommune, hvor borgerne betaler den laveste skat i hele landet.

Men nu får massive problemer med kommunens økonomi en række partier til at åbne op for at hæve skatten.

Der kommer nemlig til at mangle hele 100 millioner i budgettet i år, og samtidigt forventes det, at kommunen vil mangle mellem 80 og 90 millioner kroner årligt frem til 2027. Det fremgår af en ny ekstern rapport fra revisionsfirmaet Deloitte.

Det har allerede fået en række partier til at varsle, at man ikke kommer til at kunne indfri alle de løfter, man gav vælgerne under valgkampen. Nu varsler de også, at borgerne i kommunen kan komme til at punge mere ud, hvis problemerne skal løses.

Afviser ikke at hæve skatten

Borgmester Michael Vindfeldt (S) afviser ikke, at problemet måske skal løses ved at hæve skatten.

»Jeg vil gerne sige meget klart, at det har en pris at have Danmarks laveste kommuneskat. Hvis man skal holde den på det niveau, den er nu, kommer vi til at opleve nogle store besparelser,« siger han:

»Jeg synes, det er rigtig, rigtig svært. Den kommunale skat er bundskat, og den gør derfor mest ondt på dem, som har mindst. Det mener jeg er det sidste værktøj, vi har i kassen, og man bliver nødt til at kigge på alternative besparelser. Men det ser meget, meget svært ud. Der er det et ærligt valg, om man ønsker, at de ældre skal have gjort rent hver tredje uge i stedet for hver anden som i dag, eller om skatten skal stige lidt.«

Problemerne med økonomien skyldes blandt andet uforudsete udgifter til coronahåndtering og ukrainske flygtninge, stigende udgifter til specialundervisning samt inklusion af elever med særlige behov. Derudover anbefaler Deloitte også, at man bliver bedre til at effektivisere i kommunen.

Viceborgmesteren på Frederiksberg, Lone Loklindt fra Radikale Venstre, kan heller ikke afvise, at de må se sig nødsaget til at hæve skatten.

»Jeg tror, det er uomgængeligt, at man skal finde en del besparelser, men jeg synes også det begynder at se ud til, at vi bliver nødt til at kigge seriøst på, om vi skal have Danmarks laveste kommuneskat,« siger hun.

Den knuste konservative kronjuvel

Efter kommunalvalget i 2021 tabte De Konservative magten på Frederiksberg, efter at den havde været i hænderne på partiet i 112 år.

Alligevel afviser Laura Lindahl (K), at økonomien er væltet sammen på De Konservatives vagt. Hun mener ikke, det kan komme bag på nogen, at det står slemt til.

»Der er intet nyt i, at vi kigger ind i en svær økonomi. At borgmesteren nu er ude at sige, at han trækker valgløfter tilbage, giver jeg ikke meget for, for hvis han har læst sine sager, før han gik til valg, ville han allerede dér vide, at han ikke kunne indfri valgløfterne, for vi kendte udsigterne allerede i valgkampen,« siger hun.

Adspurgt om underskuddet skal indhentes af skattestigninger, svarer Laura Lindahl, at det helst skal undgås.

»Det skal man i hvert fald bestræbe sig på. Vi ligger godt til, hvis man kigger på det landsgennemsnitlige i forhold til vores udgifter, men det betyder ikke, der ikke er visse områder, hvor man ikke kan drive det mere effektivt og spare.«

Du siger, man skal »bestræbe sig på« at finde pengene uden at hæve skatten. Vil det sige, at du ikke er sikker på, om man kan det?

»Vi har ikke fået svar på alle vores budgetspørgsmål endnu, så jeg har ikke det fulde overblik over, hvor vi kan pege hen, og hvordan vi kan få det til at hænge sammen, så jeg kan ikke svare klart på det, før jeg har de informationer, jeg har brug for,« siger Laura Lindahl.