Explainer: Forstå sagen om Lynetteholm på få minutter her

Tilhængerne kalder det et gigantisk Kinder-æg, der løser hovedstadens største udfordringer. Modstanderne derimod mener, at hele projektet er en bundløs ønskebrønd, der kun bringer støj, møg og gæld med sig til hovedstadens borgere – og deres børn. Se videoen og bliv klogere på det største anlægsprojekt i nyere danmarkshistorie.

 
København har udsigt til Danmarks fysisk største og tidsmæssigt længste megabyggeri i nyere tid. Men hvad skal Lynetteholm egentlig gøre godt for, og kan bygherren, By & Havn, styre uden om konflikterne. Se her i denne explainervideo, hvordan Lynetteholm kan komme til at forme hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen overdrev ikke, da han med ordene: »Det er et kæmpe projekt« præsenterede visionen om Lynetteholm 5. oktober 2018 i Spejlsalen på Christiansborg.

Statsministeren kaldte senere i talen den kunstige halvø for »et slags Kinder-æg«, fordi det vil løse hovedstadens udfordringer med klima, boligmangel og infrastruktur på én gang. Men ekkoet fra Spejlsalen var knap forstummet, før Lynetteholm blev ramt af modstand, kritik og kaos.

Berlingske var nogle af de første til at sætte projektet under kritisk lup, da interne e-mail viste, at Lynetteholm var vokset fra et projekt i en skuffe hos hovedstadens udviklingsselskab, By & Havn, til en stor regeringsvision på få uger. Siden har alt fra græsrødder, politiske modstandere, omegnskommuner og sågar Sverige kritiseret projektet for urealistiske økonomiske forventninger, demokratisk underskud, negativ indvirkning på klimaet og katastrofale konsekvenser for havmiljøet i Øresund.

Alligevel har det politiske flertal på både Christiansborg og Københavns Rådhus stået fast på, at Lynetteholm er svaret på hovedstadens udfordringer i fremtiden og har givet grønt lys til, at projektet kan fortsætte. Men ikke uden seriøse benspænd, tilpasning, indrømmelser og alternative løsninger.

Se videoen øverst.