»Det er en våd klud i ansigtet på alle, der har mistet noget under krisen«: Politiker raser over gavekort til kommunalt ansatte

Køge Kommune har givet samtlige ansatte et gavekort på 1.000 kroner som tak for indsatsen under coronakrisen. På Christiansborg mener Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige imidlertid, at det er et udtryk for mangel på respekt for både skatteborgerne og ansatte i det private erhvervsliv.

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen mener godt, at man kan vælge at give kommunalt ansatte en bonus, men han er stærkt kritisk overfor, at den skal øremærkes, som det er sket i Køge Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I Køge mener et flertal i byrådet, at de kommunalt ansatte har arbejdet hårdt under coronakrisen. Faktisk så hårdt, at byrådet nu har belønnet samtlige ansatte i kommunen med et gavekort på 1.000 kroner øremærket til restauranter, hoteller og oplevelser i og omkring Køge.

Borgmester Marie Stærke (S) siger i en pressemeddelelse, at det handler om at vise taknemmelighed overfor arbejdsindsatsen og omstillingsparatheden blandt de ansatte samt om at gøre sig bemærket udadtil for at tiltrække de dygtigste ansatte. Men at en sådan belønning skulle være en god idé, er der ikke ubetinget politisk enighed om.

»Det er en våd klud i ansigtet på kommunens skatteborgere, og det er en våd klud i ansigtet på alle, der rent faktisk har mistet noget under den her krise,« lyder det fra Nye Borgerliges finansordfører, Lars Boje Mathiesen.

Han mener, at store dele af de ansatte i det private erhvervsliv er blevet ramt hårdt af coronakrisen, hvilket i hans øjne står i kontrast til offentligt ansatte, som over en bred kam har beholdt deres job og fået fulde løn.

»Der er folk i det private, der er gået ned i løn og er blevet fyret, og der er selvstændige, der kæmper for at overleve og ikke kan få hjælpepakker. De skal så se offentligt ansatte få en belønning på 1.000 kroner,« siger han.

Ikke en kommunal opgave

Dernæst mener Lars Boje Mathiesen generelt ikke, at det er en kommunal opgave at »agere finanspolitisk instrument«, som han mener, at Køge Kommune gør i dette tilfælde. Derfor opponerer han ligeledes mod, at gavekortet er øremærket.

»Hvis politikerne i kommunen mener, at de ansatte har fortjent en bonus, må den udbetale sådan en og så forklare det for skatteborgerne. Men så skal man ikke lægge bånd på, hvad den bonus skal bruges på,« siger han.

Det er penge, der kommer ud til nogle af de dele af erhvervslivet, der har haft det særligt svært. Hvad er der galt med det?

»Danskernes opsparinger har aldrig været større. Borgerne mangler over en bred kam ikke penge. Lige nu er restauranternes problem de restriktioner, der forhindrer dem i at drive deres forretning. Hvis kommunerne vil gøre noget godt for de brancher, lægger de massivt pres på regeringen for at ophæve restriktionerne,« siger Lars Boje Mathiesen.

Anderledes positivt ser man på det i Liberal Alliance, hvor man ikke vil blande sig i, hvordan Køge Kommune vælger at belønne deres ansatte.

»En offentlig arbejdsgiver kan ligesom en privat arbejdsgiver vurdere, at de ansatte har ydet en ekstra indsats, som skal anerkendes med en lille gave. Hvis de ansatte i Køge Kommune har ydet sådan en ekstra indsats under bekæmpelsen af coronaepidemien, synes jeg ikke, at en gave til 1.000 kroner lyder som en dårlig idé,« skriver partiets finansordfører Ole Birk Olesen i en sms til Berlingske.