Cecilia Lonning Skovgaard trækker sig som borgmester efter flere måneders modvind

Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, går af. Det sker efter flere måneders modvind i sager om københavnske jobcentre, dårligt arbejdsmiljø og krænkende adfærd.

Venstres Ungdom i København og et Venstre-medlem af Borgerrepræsentationen opfordrede Cecilia Lonning-Skovgaard til at trække sig fra borgmesterposten. Det har hun nu gjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) har i flere måneder været i massiv modvind i sager om de københavnske jobcentre samt problemer med dårligt arbejdsmiljø og krænkende adfærd.

Nu trækker borgmesteren sig. Det oplyser hun i et opslag på Facebook.

»Jeg har her til aften valgt at stoppe som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København. Det gør jeg, da de mange negative pressehistorier i de seneste måneder skygger for partiet og for muligheden for at føre borgerlig-liberal politik i København. Det ønsker jeg ikke,« lyder i opslaget.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har respekt for beslutningen.

»Det står klart, at ingen var tjent med den nuværende situation. Jeg håber, at alle nu vil komme godt videre,« siger han til Ritzau.

Anklagerne om dårligt arbejdsmiljø og kritik af Cecilia Lonning-Skovgaards ledelsesstil kulminerede med en undersøgelse, hvor en stor del af Cecilia Lonning-Skovgaards medarbejdere svarede, at de har følt sig udsat for krænkende adfærd.

Dette fik Venstres Ungdom i København til at gå imod Venstre-borgmesteren og trække støtten til hende, oplyste VU-formand i København Emil Nørrevang i et opslag på Facebook.

»VU København kan ikke med troværdigheden i behold støtte en borgmester, som taler usandt, udviser krænkende adfærd og samtidig udviser dårlig dømmekraft ved at fastholde sin position som borgmester. Disse principper må gøre sig gældende uanset borgmesterens køn og parti,« lyder det fra Emil Nørrevang.

Undersøgelsen taler sit tydelige sprog, mener Emil Nørrevang. Han skriver i opslaget, at den »ikke efterlader nogen tvivl om en usund kultur anført af borgmesteren selv«.

»Vi må desværre sande, at sagerne vedrørende Cecilia Lonning-Skovgaard har fyldt alt for meget og skygget for de politiske ambitioner, som vi ved, at Venstre har for vores hovedstad,« skriver han.

Samtidig opfordrede også Cille Hald Egholm, medlem af Borgerrepræsentationen for Venstre, Cecilia Lonning-Skovgaard til at trække sig. Det fortalte hun til Politiken.

»Hårrejsende«, »vanvittigt« og »voldsomt«

Berlingske har gennem flere måneder beskrevet, at medarbejderne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har været dybt utilfredse med Cecilia Lonning-Skovgaards ledelsesstil.

Sagerne om arbejdsmiljøet tog fart, efter at Cecilia Lonning-Skovgaard fjernede jobcenterdirektør Marianne Sørensen fra posten som jobcenterdirektør. Det skete i en meget hastig manøvre, der siden er blevet kaldt ulovlig. Marianne Sørensen hørte angiveligt via medier, at hun havde mistet sit job.

Dette fik Djøf og HK til i et åbent brev på vegne af 2.000 medarbejdere at anklage borgmesteren for at have en »dybt problematisk« ledelsesstil, ligesom medarbejderne bad om hjælp udefra til at håndtere det voldsomt belastede forhold til borgmesteren.

Undersøgelsen, der altså nu har fået bægeret til at flyde over for Venstres Ungdom, kommer fra Arbejdsmiljø København. 188 medarbejdere har deltaget i undersøgelsen, der viser, at 51 – flere end hver fjerde – har oplevet krænkende adfærd inden for det seneste år. Heraf har 24 følt sig krænket af »borgmesteren eller den øvrige politiske ledelse« i forvaltningen.

Tre fagforeninger har udtalt til Berlingske, at de sjældent har set værre, og at resultatet af undersøgelsen er »hårrejsende«, »vanvittigt« og »voldsomt«.

Cecilia Lonning-Skovgaard har erkendt, at størstedelen af sagerne handler om hende. Hun fortæller også, at undersøgelsen gør et »dybt alvorligt« indtryk på hende.

»24 er 24 for mange. Det tal skal i bund og grund være nul. Det er der ingen tvivl om. Det tager jeg til mig. Det har jeg beklaget over for medarbejderne tidligere, og jeg har gjort det igen her til morgen. Jeg er i fuld gang med at ændre på de ting, der ligger bag det,« lød det fra Cecilia Lonning-Skovgaard.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Cecilia Lonning Skovgaard.