Uhyggelig svensk hygge passer godt til dem, der vil undgå fiktionsrelateret dødsangst

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: Johanna Mos »Skyggeliljen« passer godt til en regnvejrsdag i sommerhuset, hvis man ønsker sig lidt spænding fra Öland og omegn uden samtidig at blive skræmt fra vid og sans.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det ikke lige var, fordi svenske Johanna Mos »Skyggeliljen«, der er 2. bind i »Ölandsserien«, er en krimi med dertilhørende mord og uhygge, kunne man godt kalde romanen for en hyggelig bog.

Den er sympatisk og simpel, imødekommende og ukrævende, og så er den fri for den slags gejl, som mange moderne spændingsromaner lider under: At hovedpersonen er sær, grænsende til det psykotiske, at mord skal være så bestialske som muligt, at politiledelsen konsekvent modarbejder sine medarbejdere, at heltens uinteressante privatliv fylder lige så meget som selve plottet.

Den slags er »Skyggeliljen« stort set blottet for. Den er en krimi, man langt hen ad vejen tror på, og den giver sig ikke ud for at være mere, end den er. Den overspiller ikke dramatikken, og underspiller ikke virkelighedens tilfældigheder og dilemmaer, og derfor er den underliggende uhygge så meget desto mere nærværende.

Skrabede skabeloner

Når den alligevel er en smule tam, skyldes det dels tempoet, der bevæger sig slentrende, nogle gange sløvt, dels nogle lige lovlig lette figurtegninger. Der er masser af underspillede psykologiske dramaer, de folder sig desværre bare ikke rigtigt ud men forbliver mestendels skrabede skabeloner af komplicerede konflikter og drivkræfter.

Hvad der kunne have været en intens og anderledes almindelig krimi, er derfor kun lidt mere end en jævnt god mainstream-mordgåde, velskrevet og velkomponeret og lige til at gå til, men heller ikke mere. Denne anden bog i serien handler om en forsvindingssag, der viser sig at bunde i mord, og om svigt og svage relationer.

Da den yngre kvinde Jenny kommer hjem efter et par dages fravær og finder hjemmet forladt, er hun straks klar over, at der er noget galt. Hendes mand, Thomas, og deres lille søn, Hugo, er væk, og da man senere finder Thomas med halsens skåret over i et tomt, nysolgt hus, intensiveres eftersøgningen på den 14 måneder gamle dreng.

»Skyggeliljen« er Johanna Mos anden selvstændige krimi i Ölandsserien, der følger politiefterforsker Hanna Duncker på sin barndomsø Öland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Det viser sig, at Thomas muligvis var ude i noget lusk med sin barndomsven Mille, og han har også skjult, at han havde lånt en større sum penge af sin ejendomsmæglerchefs usympatiske søn, og at han har en voksen datter fra en tidligere forhold. Denne datter har i øvrigt været ude i en #metoo-sag, der har gjort hende mere skrøbelig, end hun var i forvejen, så ligesom både mæglerkolleger, barndomsven og østeuropæiske kriminelle er hun i politiets søgelys.

Sagen efterforskes af blandt andet den kvindelige betjent Hanna Duncker, som man også mødte i forgængeren, »Natsangeren«, og som en rød, samlende tråd i serien ligger hendes private efterforskning af den mordsag, som hendes alkoholiserede far for år tilbage tilstod at stå bag og efterfølgende blev dømt for. Noget tyder imidlertid på, at han har påtaget sig skylden for én eller flere andre, og det forsøger hun langsomt, langsomt at hitte rede i.

»Skyggeliljen« er en rigtig regnvejrskrimi, sådan én, der står sig godt med te, slumretæppe og en søvnig dag i fritidshuset, og som man kan (u)hygge sig med uden at miste jordforbindelsen i et fiktionsrelateret anfald af dødsangst, der jo ofte forværres, når regnen slår mod ruden, og grene dasker ind over taget. Det kan storme og stå ned i stænger, men man overlever ved at læse denne udmærkede mord-med-mere-gåde og »cliffhanges« til at vente med spirende spænding på fortsættelsen.

Skyggeliljen
Forfatter: Johanna Mo. Oversætter: Charlotte A.E. Glahn. Sider: 416. Pris: 300 kroner Forlag: Lindhardt og Ringhof.