Superstjerne-økonoms nye bog er rodet og lider under et næsten infantilt sprog

Boganmeldelse: Den verdensberømte franske økonom Thomas Pikettys seneste tekstsamling, »Mod en ny socialisme«, demonstrerer hans skarpe evne til at fortolke økonomisk statistik, men værket fremstår samtidig som en rodebutik.

Den franske økonom Thomas Pikettys essaysamling »Mod en ny socialisme« er skrevet over de seneste fem år og berører blandt andet den amerikanske præsidentvalgkamp, Brexit og coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den franske økonom Thomas Piketty blev en verdensstjerne, efter at han i 2013 udgav storværket »Kapitalen i det 21. århundrede«. Bogen handlede om ulighed, og det politiske budskab var først og fremmest ønsket om at indføre en skat på formue.

Nu har han udgivet »Mod en ny socialisme«, og her kunne man måske tro, at hans budskaber var blevet radikaliserede. Det er nu ikke tilfældet.

Fordelingspolitisk befinder han sig nogenlunde omkring den danske velfærdsstat, og noget socialistisk manifest er det bestemt ikke. Der er tale om fredsommelige debatindlæg, som Piketty har fået trykt i Le Monde eller bragt på sin blog gennem de sidste fem år.

Det er de færreste avisskribenter, hvis indlæg kan holde til at blive trykt i én samlet udgivelse. Og i Pikettys tilfælde er der heller ikke nogen samlende fortælling. Der er et forsøg på inddeling af bogen i et par overordnede afsnit, men indholdet stritter i alle retninger.

Rod

I et afsnit om EU skal vi eksempelvis høre om formueskat i USA, borgerløn i Indien, men til gengæld stort set intet om det EU, afsnittet egentlig skulle handle om. Selv de enkelte kapitler er ofte rodede og skifter pointe undervejs. Sjældent har nogen udgivet så rodet en bog.

Bogens essays er tidligere blevet udgivet i det franske dagblad Le Monde og på Thomas Pikettys egen blog, men er nu blevet samlet og suppleret med et nyskrevet forord og forklarende grafik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Informations Forlag.

Til gengæld viser bogen, hvad der har gjort Piketty til en så berømt økonom. Som beskrivende samfundsforsker er han eminent dygtig og trækker den ene tankevækkende statistik frem efter den anden.

Hans speciale er ulighed, og bogen rummer ikke overraskende nogle rammende grafer over den historiske udvikling i uligheden.

Fra eksempelvis at være faldende i 200 år viser Piketty, hvordan den har været stigende igen siden 1980erne. Hvilket igen ikke er overraskende, når man ser på den førte skattepolitik.

I Thatcher-Reagan-æraen blev topskatter på 70-90 procent sat ned til de nuværende 40-60 procent, og det kan selvfølgelig ikke undre, at det var haft en ulighedsskabende virkning.

Samtidig indvender han, at 80ernes frimarkedsreformer ikke har ført til højere vækst, hvilket får ham til at spørge, hvad formålet så er?

Hvis de ikke har medført højere vækst, men til gengæld højere ulighed, hvordan kan man da forsvare den slags politikker?

Klogere frem for hårdere

Lige så interessant viser han, at produktiviteten i lande som Frankrig og Tyskland er blandt de højeste i verden og også væsentligt højere end den amerikanske. Til gengæld er flere amerikanere i arbejde, ligesom de generelt arbejder mere. Men er det ikke bedre at arbejde klogere frem for hårdere?

De to forslag, der står øverst på Pikettys ønskeseddel, er højere skat på arbejde og skat på formue. Man kan tydeligt mærke, at han føler sig marginaliseret med den dagsorden.

Derfor er det vigtigt for ham at fortælle om topskattesatserne på 80-90 procent, som vi havde mange steder i Vesten for 30-40 år siden. Det kunne lade sig gøre dengang, så selvfølgelig kan det lade sig gøre i dag, er hans svært afviselige argument.

Til gengæld frygter han skattekonkurrencen mellem landene og tilbøjeligheden til, at formuerne er mobile og flytter derhen, hvor de slipper billigst.

Derfor er Piketty en overbevist føderalist og vil trumfe centraliseret EU-magt igennem med alle midler. Et føderalt EU kan nemlig indføre en fælles skattepolitik, som Piketty opfatter som det eneste reelle værn mod skattekonkurrencen.

Hans tanker kredser især om forskellige alliancer mellem Frankrig og Tyskland, Spanien og Italien, der enten skal være egenrådige eller banke resten af unionen på plads. Temmelig barok læsning fra et dansk synspunkt.

Med undtagelse af de økonomiske statistikker fremstår Piketty som alt andet end en stor tænker. Hans mange vidtløftige og bekymringsfrie ideer giver ham et skær af ungdomspolitiker.

Sproget er primitivt, ja, næsten infantilt, og analyserne rummer sjældent perspektiver ud over det rent økonomiske. Men man kan ikke andet end respektere Pikettys store økonomiske overblik, og trods den rodede opbygning er bogen værd at læse alene af den grund.

Mod en ny socialisme
Forfatter:
Thomas Piketty. Sider: 350. Pris: 299,95 kroner. Forlag: Informations Forlag.