Sjældent kan der herske så lidt tvivl om, at et værk fortjener seks stjerner

Boganmeldelse: Der har sjældent hersket mindre tvivl om at et værk, som Dan H. Andersens velfortalte »Den Store Nordiske Krig«, fortjener seks stjerner, skriver Berlingskes anmelder, Jarl Cordua, om det formidable tobindsværk, der underholder hele vejen igennem de over 1.000 sider.

En danske eskadre under kontreadmiral Christian Carl Gabel nærmer sig den sønderskudte svenske eskadre efter slaget ved Femern 24. april 1715, som var en stor dansk sejr. Illustration fra »Den store nordiske krig« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad kan en historieinteresseret læser fordrive de kommende ferieuger med?

Et helt oplagt bud er at give sig i kast med læsning af historikeren Dan H. Andersens formidable tobindsværk om Den Store Nordiske Krig 1700-1720.

En krig, som er så langt tilbage i tiden, at vel kun søofficeren Peter Wessel a.k.a. Tordenskjold og hans berømte driven gæk med svensken og måske Slaget ved Poltava 1709, hvor russerne knuste krigerkongen Karl 12.s hær, får klokkerne til at ringe hos det brede publikum.

Men hvad var det nu, krigen handlede om, og hvilke lande udkæmpede den, og hvorfor tog den så lang tid?

Det giver Dan. H. Andersen gode og pædagogiske svar på i dette monument af et værk, som udover at være velunderbygget med de nødvendige kildehenvisninger hæver sig op ved at være enestående velfortalt, så alle kan være med.

Sugardaddy

Mange kender sikkert Dan. H. Andersens pen fra hans ligeledes storartede og veloplagte Tordenskjold-biografi, hvor det også gik over stok og sten.

Stilen fortsætter han i dette værk, der er et totalt opgør med alle fordomme om ældre tiders historieskrivning, hvor man bestræbte sig på at kede læseren mest mulig. Det indtraf dog ikke på noget tidspunkt gennem de 1.112 sider. Tværtimod. Andersen er en ofte morsom fortæller og endog lidt vovet. Eksempelvis da han skal beskrive, hvordan Tordenskjold håner sin svenske modpart forud for en træfning i søen. Tordenskold kalder ham ligeud for »en vatp …,« skriver Andersen.

Værket vrimler i det hele taget med passende moderne ord og anglicismer for at beskrive fortiden. Den danske konge Frederik 4.s 19-årige elskerinde eller »maitresse«, Anna Sofie Reventlow, modtager gaver af kongen, som Andersen betegner som »en sugardaddy«. Så er alt støv ligesom pustet af.

August den Stærke

Den Store Nordiske Krig varede i 20 år, og den skriver sig ind i historien som den sidste offensive krig, som Danmark faktisk vandt. Eller rettere sagt – hvor vi kunne tælles med på de sejrende magters side, men uden dog at få det helt store ud af det.

I det store spil er krigen et opgør med Sveriges stormagtstid og de karolinske konger, hvor man til gengæld ser opblomstringen af nye stormagter. Det gælder især det kejserlige Rusland under den flamboyante Peter den store, der i krigens løb erobrer hele Baltikum fra Sverige herunder området Ingermanland, hvor han grundlægger sin by, Skt. Petersborg.

Krigen kan også ses som »fætrenes krig«, hvor danske Frederik 4. og Sachsens Kurfyrste August den Stærke, der tillige var konge af Polen, rottede sig sammen mod deres svenske teenagefætter Karl 12., der ved krigens begyndelse kun var 18 år. Han arvede et stort østersøimperium, men kom hurtigt under pres på grund af Augusts og Peters ekspansionsbehov i Baltikum.

Dan H. Andersen har udgivet bogen »Den Store Nordisk Krig« i to bind, og Berlingskes anmelder har givet bogen seks ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politikens Forlag.

Vores egen Frederik så muligheden for at erobre lidt af Sveriges nordtyske del af østersøimperiet som øen Rügen og byer som Stralsund, Wismar og Bremen. Dertil kom også en sag om nu at sætte det lille og – i danske øjne – opsætsige fyrstedømme Gottorp i Slesvig på plads én gang for alle. Problemet var imidlertid, at Gottorp var allieret med Sverige, og fyrstefamilien familiært tæt forbundet med Karl 12.

Frederik 4., som Andersen beskriver som en middelmådig begavelse med hang til smålighed, havde naturligvis også en bunden opgave med at generobre de gamle danske provinser i Skåne, Halland og Blekinge, som farfaderen mistede ved Freden i Roskilde i 1658.

Tørrer gulv med danskerne

Imidlertid er svenskerne danskerne overlegne i at føre krig på landjorden. Det bliver til to store nederlag. Først ved Helsingborg i 1709, hvor general Magnus Stenbock tørrer gulv med de danske tropper og sender resterne af hæren tilbage over Øresund, der dermed endegyldigt satte prop i Danmarks forhåbninger om generobring af skånelandene.

Ved Gadebusch syd for Lübeck gav Stenbock en kombineret dansk-sachsisk hær endnu en lektion udi krigskunsten. Denne gang hvordan man udnytter artilleriet til sin fordel. Det blev en temmelig blodig omgang, hvor kong Frederik måtte flygte over hals og hoved med resterne af sin hær.

Desværre for Stenbocks blev slaget også Sveriges sidste sejr i krigen, og den svenske krigshelt endte med at overgive sig til den danske konge, der kvitterede med at lade ham dø i 1717 isoleret og nedbrudt i krigsfangenskabet.

Krigerkongens fald

Krigen trækker ud i årevis, ikke mindst fordi Sverige ledes af en konge, der nok har visse evner til at få sin hær organiseret og kæmpe og »gå langt på literen«, men som i det storpolitiske spil optræder temmelig dumdristigt, og stædigt nægter at anerkende realiteterne efter at have tabt på slagmarken. I årevis er Karl 12. endog i eksil i nutidens Moldova, og det hastigt smuldrende imperium må regeres på langdistance.

Da han endelig kommer hjem til det krigstrætte Sverige, begynder »krigerkongen« tro mod sin natur med offensive operationer, der dog alle trods store ofre og anstrengelser ender med at løbe ud i sandet.

Den sidste operation er en invasion af Norge, der ender med, at kongen selv fældes af en formodet norsk kugle. Endelig kan Sverige sætte sig til forhandlingsbordet og slutte fred med sine fjender. Deriblandt Danmark, der langt om længe får løst sit problem med Gottorp.

En vigtig indrømmelse er også, at svenskerne nu igen må til at betale Øresundtold, plus at de må op med et pænt kontantbeløb til den slunkne statskasse, for at Danmark rømmer erobrede områder i Nordtyskland. Dertil kommer tilbagelevering af byen Marstrand, som Tordenskjold i krigens allersidste fase fik erobret blandt andet ved at narre den svenske garnison til overgivelse ved at lade sine relativt få soldater gå frem og tilbage for at bibringe de indesluttede svenskere den forestilling, at de danske var mange flere, end de var.

Dan H. Andersen er ph.d. i historie og har været freelanceforfatter og historiker siden 2005. Han har desuden udgivet en lang række værker om historie, herunder bogen »Tordenskiolds skygge«, der er en roman om Peter Wessel Tordenskiold. Dan H. Andersen er nu aktuel med bogen »Den Store Nordiske Krig«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Godt arbejde

Det er i øvrigt på sin plads at rose alle de store kulturelle fonde – offentlige og private – for, at de har støttet en udgivelse om denne periode, der nok er de færreste helt præsent, men som det er en selvskreven national opgave at få beskrevet for mennesker i vores egen tid.

Politikens Forlag har leveret et solidt udgivelsesarbejde. Det er velskrevne tekster med sikre analyser, hvor man også godt tør bevæge sig lidt væk fra de skriftlige kilders fundament.

Under læsningen får man ofte nyttig opsamling undervejs, hvilket er nødvendigt, når flere ting sker på én gang, og begivenhederne er forbundet i det komplekse storpolitiske spil.

Det er i øvrigt meget småt med stavefejl og andet, der har kunnet skæmme værket. Der er heller ikke sparet på velvalgte illustrationer med malerier og kobberstik af periodens hovedpersoner og scener af slagmarker, belejrede byer samt kort over diverse felttog og kampformationer forud for slag og så videre.

Sjældent kan der herske så lidt tvivl om, at et værk i denne kategori fortjener seks stjerner. Måtte det blive læst og fordøjet i en bredere kreds, så flere kan blive oplyst om denne lidt oversete, men bestemt ikke uvæsentlige del af ikke bare Danmarks, men Nordeuropas historie.

Den Store Nordiske Krig
Forfatter:
Dan H. Andersen. Sider: 1.112. Pris: 600 kroner. Forlag: Politikens Forlag. To bind.