Sitrende drama: Hvad sker der med livet efter at have været indespærret i en kælder hele sin barndom

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: I »Pige A« giver engelske Abigail Dean uden at svælge i grusomme detaljer et sitrende og troværdigt bud på, hvordan livet efterfølgende udspiller sig for en flok søskende, der i årevis var holdt fanget i et afsidesliggende hus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem af os er ikke blevet draget af de grusomme historier om børn, der gennem år har været indespærrede i afsidesliggende huse og kældre, er blevet afstraffet og frarøvet deres vigtigste barne- og ungdomsår og pludselig en dag bryder ud og nærmest dukker op af ingenting.

Medierne svælger oftest i det, der er gået forud, i alle rædslerne og urimelighederne, mens en mur af velmenende voksne sidenhen sørger for, at ofrene får fred til at fortsætte deres liv i frihed, og derfor hører den sultne offentlighed sjældent fortsættelsen.

Den har den engelske forfatter Abigail Dean imidlertid sørget for, at vi kan få en luns af. I den psykologiske spændingsroman »Pige A«, der er hendes stærke debut, giver hun et fiktionaliseret og spændingsmættet bud på, hvordan livet efterfølgende udspiller sig for en flok søskende, der i årevis har været holdt bag lås og slå og i den sidste tid sågar i lænker.

Det gør hun med stor og troværdig indlevelse. Uden at der bliver svælget i grusomme detaljer, kravler hun stille og roligt ind i sindet på en ung kvinde, der år forinden stak af fra sit fængsel af et hjem og fik befriet sine seks søskende.

Dobbeltidentitet

Kvinden hedder Lex (en forkortelse af Alexandra, men hun er også endt som en succesrig advokat). I offentligheden blev hun kendt under betegnelsen »Pige A«, mens søstrene og brødrene tildeltes alfabetets følgende bogstaver, og det er denne dobbeltidentitet, forfatteren sindrigt og sofistikeret leger med.

»Pige A.« er en psykologisk spændingsroman, der handler om en ung pige, der undslipper et hårrejsende liv i fangenskab, og de traumer der rammen hende efterfølgende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gads Forlag.

For hvem var og er hun egentlig, denne tilsyneladende velfungerende kvinde, hvordan har hun kunnet ryste fortiden af sig (hvis hun har), og hvorledes har relationerne mellem hende og hendes søskende udviklet sig?

Med finurlige og bratte sceneskift mellem fortid og nutid antydes om ikke en personlighedsspaltning, så dog en form for ophævelse af den kronologiske tid. Lex lever i nuet, men med brudflager af det forgangne liv med i sin bevidsthed, og det er dette psykologiske spil, der først og fremmest gør »Pige A« læseværdig.

Sitrende drama

Abigail Dean skriver godt, ligetil og legende og med små lette billedskabende sammenligner som »fattigdommen sneg sig ind i vores tilværelse som vedbend på et vindue, så langsomt at man ikke opdagede, at den bevægede sig, så tæt at vi ikke kunne se ud«.

Den modne Lex er den tilsyneladende rationelle fortæller, der har læserens fulde sympati, og som langsomt afdækker lidt af fortiden, mere om nutiden og i sidste ende mest om sig selv.

Det er denne gradvise kravlen sig op til et spændingsfyldt klimaks, der er romanens absolutte styrke – om end nogle læsere måske vil finde den for træg og/eller med for mange løse ender. »Pige A« er en sindig og slow pageturner, hvor meget bliver sagt, men endnu mere blot antydes.

Går man efter spænding med fuld skrue på dramatikken, er det ikke her, man finder den. Til gengæld får man et stille og stigende sitrende drama om familiedynamik, magtrelationer, overlevelsesstrategier og traumer – og kendskab til en forfatter, man helt sikkert kommer til at høre mere fra.

Pige A
Forfatter:
Abigail Dean. Oversætter: Claus Bech. Sider: 384. Pris: 300 kroner Forlag: Gad.