Sanselig beretning om spøgelsesjagter, machodyster og spirende erotik ender i ufrivillig forvirring

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Det gådefulde og hele antydningens kunst excellerer Siri Rana Hjelm Jacobsen ganske ubesværet i. Men der mangler i den grad et efterskrift, der kan rage de forskellige tråde i romanen sammen til ét begribeligt hele.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som udgangspunkt synes jeg, at det er forfriskende, når litteraturen for en stund vender ryggen til den dokumentariske realisme, det autofiktive eller selvoplevede og i stedet drysser magiske og mytologiske elementer ind i teksten. Det er nemlig lige præcis, hvad Siri Ranva Hjelm Jacobsen gør med sin sælsomme og tredje udgivelse »Dafnesyndromet«.

Bogen udgøres af tre vidt forskellige dele. Først en kortroman, så et interview og slutteligt et langdigt.

Omsorgsfattigt liv

Kortromanen udspiller sig i 1996, hvor den 16-årige Miki er draget fra storbyen til en provinsiel efterskole i det sydsjællandske. Tilsyneladende er der også tale om en flugt væk fra et omsorgsfattigt liv i moderen, Vibekes, skød.

Miki får på efterskolen langsomt nye venner og tiltrækkes hurtigt af den jævnaldrende Laura. Institutionen er omgivet af storslået natur, men har også en grum historie i bagagen. Engang var det en kostskole for utilpassede internerede unge, og det har måske endda været så slemt, at nogle af dem stadig huserer i ejendommen i form af gespenster.

Dette efterskoleophold er sat i scene af forfatteren i et meget velfungerende poetisk og sansende sprog. Alt sammen fortalt i små korte kapitler, der udgøres af mere eller mindre dagbogsagtige nedslag i verden omkring Miki. Det obligatoriske teaterstykke opført af eleverne. Rottejagt. Spøgelsesjagt. Fællesspisningen i den store sal. Livet med samboen Eno, machodysterne med vennen Kras samt den spirende erotiske affære med Laura.

Måske en Ph. D-grad i græsk mytologi vil hjælpe til en dybere forståelse af Siri Ravna Hjelms Jacobsens konceptroman 'Dafnesyndromet'. Det gådefulde er en rød tråd gennem de 224 sider, men til sidst bliver det en tand for mystisk, og læseoplevelsen bliver mere forvirrende end fængende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt & Ringhof.

Som læser skulle jeg lige selv en kort tur på skolebænken og genopfriske myten om nymfen Dafne fra den græske mytologi, som bogen låner sin titel fra. Kort fortalt: I et forsøg på at undvige guden Apollos seksuelle tilnærmelser beder Dafne om hjælp fra sine gudeforældre. Resultat: Dafne bliver tryllet om til et laurbærtræ.

Således blev min genopfriskning af fortællingen om Dafne også en nøgle til en dybere forståelse af slutningen på historien om Miki og Laura. Dramatisk, dog en noget brat afrunding på en ellers ganske udmærket fortalt historie.

173 år gammel

Forfriskende er det dog også, at romanens næste del gør brug af et mindre metaforisk og lyrisk sprog. Den bliver her mere direkte i tonen, og interviewkapitlet er skrevet ud som et forhør. To ansatte fra Statens Institut for Antropologi er troppet op i Mikis mors lejlighed. Året er 2123, og Vibeke er nu blevet 173(!) år gammel.

Her sad jeg som læser og ventede i spænding på en opklaring af, hvad der mon egentlig helt konkret skete med Miki tilbage i 1996. Men nej, Vibeke vil ikke tale om det. I stedet får vi historien om undfangelsen af sønnike samt nogle tilbageskuende erindringer om Vibekes barndom i Hornbæk. Vi aner dog, at hun i sin fremskredne alder er i gang med en art kropslig transformation.

Det gådefulde og hele antydningens kunst excellerer Siri Rana Hjelm Jacobsen ganske ubesværet i. Det skal hun have point for. Også i denne anden del, som jeg egentlig slugte i ren iver for at få mere at vide om Mikis skæbne.

Det mystiske tager desværre overhånd i den afsluttende tredje del: langdigtet. Ordknappe sider fyldt med abstraktioner og udsagn. Det er Lauras tekst – som jeg forstår det – der i et noget uskønt virvar blander Pan og Achilleus med bilmærket Bugatti og gødningsfirmaet Monsanto.

Jeg savnede i den grad et efterskrift. En afrundende tekst, der kunne rage de forskellige tråde i romanen sammen til ét hele. De tre forskellige historier om fysiske forvandlinger gjorde mestendels, at jeg undervejs selv transformerede mig om til et rungende spørgsmålstegn. Siri Ravna Hjelm Jacobsens fængende fantasi med de mytologiske elementer efterlod mig desværre i en lille døs af forvirring.

Dafnesyndromet
Forfatter
: Siri Ranva Hjelm Jacobsen. Sider: 224. Pris: 249 kroner. Forlag: Lindhardt og Ringhof.