Knivstik og kokain: Teksterne er et skrækindjagende vindue at kigge ind ad

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Anmeldelse: 20-årige Haidar Ansari afsoner lige nu en femårig fængselsdom for et voldsomt overfald. Hans netop udkomne og allerede omdiskuterede debutdigtsamling, »Institutionaliseret«, leverer et stærkt og gruopvækkende og nøgternt portræt af et nådesløst og voldeligt miljø, skriver Berlingskes anmelder Jacob Ørsted.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

True crime-genren har efterhånden rumsteret i en tid på diverse medieplatforme enten i form af podcast eller tv-serier. Med danske Haidar Ansaris bogdebut har den nu også fundet vej ind til lyrikken.

»Institutionaliseret« er titlen på Ansaris digtsamling, der falder i tre dele. Første del, »Kvarteret«, omhandler den 15-årige digters gadeliv på Amager. En række korte tekster, som iscenesætter en ung mands vej ind i et nådesløst voldsparat og kriminelt miljø.

Det er meget sigende for bogens første del, at den indledningsvist rummer digte betitlet »Det første kys« og »Drengestreger« for senere at indeholde titler som »Hjemmerøveri« og »Knivstik«.

I denne kronologiske opbygning fornemmer man tydeligt, hvordan volden kommer buldrende som en tsunami ind i den unge mands livssfære. Hvis det ikke er de ældre pushere, der tramper ham i hovedet, er det ordensmagten, der lægger ham i stramme håndjern.

Anden del »Institutioner« er digterjegets møde med en række sikrede rum for utilpassede unge. Via de korte tekster tegnes et noget deprimt portræt af en vildfaren person, der efterhånden er helt uden for pædagogisk rækkevidde. Det er også digtsamlingens mest voldelige del.

20-årige Haidar Ansari bruger sin pen og sin stemme med den debuterende digtsamling 'Institutionaliseret' til at skildre sine voldelige og dybt kriminelle ungdomsår præget af hash, kokain og knivstik. Det er vitterligt stærk tobak! Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

En række overfald på det involverede personale på de diverse institutioner sættes i scene, som var det slåskampe i et videospil. PlayStation, onani, kokain, vodka og hash er et fast fundament i dagligdagen, mens digteren ryger ind og ud af forskellige lukkede rum. Alt håb synes ude, mens digteren synker længere og længere ind i en afstumpet spiral af vold.

Voldsparathedens fortaler

Den afsluttende del hedder »Fængsler«. En fiskekniv i en anden mands bughule giver digteren en fængselsdom på fem år for mordforsøg. »Festen« med kokain og vodka og brutale overfald på sagesløse slutter her.

I langdigtet, der runder hele bogen af, står der et sted: »Jeg har været voldsparathedens fortaler / i den uendelige kamp / nu er jeg fornuftens stemme«. Et klart signal om, at der er nye vinde, som pludselig blæser ind på den øverste etage hos den unge forfatter. Ambitioner om at skrive digte fra fængselscellen har sneget sig ind. Måske er der her et håb om at blive til en anden end blot ham, der stikker med knive til højre og venstre i en blodig, kokaininficeret og særdeles primitiv machokultur?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at Haidar Ansaris debut som digter er en kæmpe afromantisering af gangsterlivet. Sprogligt er den hele vejen forfattet med meget direkte og jordnære sætninger. Så direkte, at teksterne til tider er et skrækindjagende vindue at kigge ind ad. Her er ingen søgte billedmetaforer, der prøver at løfte volden og digterjegets uempatiske ugerninger op på et poetisk plan.

Enkelte digte står ret svagt alene, men det er i sin fulde sammenhæng, at »Institutionaliseret« finder sin styrke. Et stærkt portræt af en ung mand, der i en tidlig alder falder i kriminalitetens og kokainrussens dybe grøft, hvor ingen pædagogiske værktøjer eller velmenende afkriminaliserende systemer kan hjælpe. Med læsningen af Ansaris digte får man et sjældent indblik i en kynisk underverden, som jeg nok vidste fandtes, men aldrig fået serveret så råt for usødet som her.

»Institutionaliseret«
Forfatter
: Haidar Ansari. Sider: 130. Pris: 195,95. Forlag: Gyldendal.

Læs Berlingskes litteraturredaktørs kommentar til udgivelsen af »Institutionaliseret«.