Kendt journalistpars nye krimi bevæger sig i kvælende skildpaddetempo

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Janni Pedersen og Kim Fabers tredje krimi, »Kvæler«, med efterforskerne Martin Juncker og Signe Kristiansen i de bærende hovedroller har et godt plot, men føltes overordnet som en langsommelig, indforstået flirt mellem bogens forfattere og en mere tilgivende læser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Guderne skal vide, at der findes rigtig mange måder at skrive en krimi på. Og heldigvis for det.

For hvis alt og alle stadig stod og copy-pastede på skuldrene af Agatha Christie og Sir Arthur Conan Doyle, ville genren for længst været gået til i te, tweed og tunge twists, ligesom antallet af læserne omvendt ville være langt mindre – og i overhængende fare for at få et slagtilfælde – hvis samtlige forbrydelser fandt sted og blev opklaret the Fitzek way, hvor læseren fyldes med designerdrugs fulde af adrenalin, dopamin og andre pulserende virkemidler.

250 siders traurighed

Alligevel er der, trods mangfoldigheden, som har gjort – og fortsat gør – krimigenren så ufatteligt populær hos både læsere og forlag, krav, der, i hvert fald efter min mening, død og pine skal honoreres, når man vælger at smide krimietiketten på forsiden af en bog.

Og det er naturligvis kravet om en fremadskridende motor, som bevæger sig i et tempo, der som minimum overskrider »skildpadde«, hvad end motoren rumsterer i hovederne på de medvirkende personer, på et whiteboard på politistationen eller ude i marken.

Desværre var det netop dette dyr, skildpadden, jeg mestendels så for mig, da jeg læste de første – og hold nu fast – cirka 250 sider af Kim Fabers og Janni Pedersens »Kvæler«, der er forfatterparrets tredje bog med efterforskerne Martin Juncker og Signe Kristiansen i de bærende hovedroller.

Jovist, der kommer hurtigt døde kroppe på bordet, og de kvalte kvindelig tikker da også ind i en lind strøm fra højre og venstre, ligesom de to hovedpersoners ar på sjælen, lig i lasten og nuværende mentale fragilitet er lige så velskrevne som skitseringen af Junckers og Kristiansens bestræbelser på at besvare »who did it«-spørgsmålet er detaljeret.

Og det er blandt andet her, problemerne opstår.

For beskrivelserne af diverse små som store skridt i efterforskningen er virkelig rige på detaljer. Grundighed er en dyd, men kan også være en dræber, hvis en briefing og en debriefing også bliver til en debriefing af en debriefing af en debriefing. Og det bliver den ofte i »Kvæler«.

Endda i en sådan grad, at hovedpersonernes strøtanker, mere eller mindre gennemtænkte overvejelser, umiddelbare refleksioner og foreløbige delkonklusioner samt statusopdateringer fra endnu et skridt i den vanskelige efterforskning mildest talt føles en anelse, ja, kvælende.

Kanin og grand finale

Så nej, det er ikke plottet, der halter. Tværtimod. Det er skidegodt tænkt, og hovedpersonernes føromtalte personlige bøvl og indre kvaler er ud over identifikation også spækket med både smerte og sympati og giver gode grunde til gejst, gåpåmod og hævn.

»Kvæler« er tredje bog i Faber & Pedersens succesfulde krimiserie om efterforskerne Martin Juncker og Signe Kristiansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politikens Forlag.

Dog bliver både det ene og det andet simpelthen – og som sagt – leveret alt, alt, alt for langsomt, og man skal enten være inkarneret fan af talemåden at skynde sig langsomt eller måske have læst de to første bøger i serien (hvilket jeg ikke har) for ikke at risikere at tage en morfar i strandstolen.

Men bedst som man sad og overvejede at lægge bogen fra sig, tage livet af en ellers truet dyreart og skrive »to stjerner« på gravstenen, så skete der noget næsten fra den ene side til den anden, der rykkede »Kvæler« op i et tempo, som faktisk endte med at smage lidt af »kanin«.

Hvad dette noget er, bør naturligvis ikke afsløres her, men alt det, der indtil skildpaddens død føltes som en langsommelig, indforstået flirt mellem bogens forfattere og en læser, der ikke var én selv, blev pludselig til en tempofyldt, inkluderende klapjagt på en shit-er-det-ham-nå-nej-det-er-sgu-da-ham-gerningsmand og ender heldigvis i en formfuldendt grand finale, hvor brikkerne i puslespillet falder graciøst på plads.

Kvæler

Forfatter: Kim Faber og Janni Pedersen. Sider: 416. Pris: 300 kroner Forlag: Politikens Forlag.