Katherine Diez: Debutant skriver miljøer og mennesker som polarcirklens svar på Hemingway

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Den særdeles lovende debutant Rasmus Theisens »Andre hunde« udviser en overrumplende sproglig modenhed. Når han rammer den rent, skriver Theisen med en sproglig modenhed som de største forfattere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken fryd at være dansk litteraturanmelder i 2021. Indtil videre er det nemlig et annus mirabilis på dårende-dygtige-debutanter-fronten; coronakrisens nedlukninger har måske ikke skænket mennesket det værdifulde talent at kunne skrive, men skubbet dem, der allerede havde det, ud på udgivelsens rand.

Ved første øjekast ser 26-årige Rasmus Theisens moderne, arktiske arbejderroman »Andre hunde« mildest ikke ud af meget: en fælt grim halvfemsergrafik, som jeg, efter at have læst bogen, nu bedst gætter på skal forestille et closeup af noget nordlys.

Ja ja, døm ikke en bog på dens cover, men ærligt talt, jo: døm løs med åbent sind. Omslagskunsten har på mange måder løftet sig til en selvstændig kunstart (og møtrik i marketingmaskinen) de sidste ti år, og kunst skal diskuteres. Det plejer selveste Gyldendal, som står bag udgivelsen af denne, da ellers nok at være bevidste om.

Internettet er dyrere end diamanter

Men kære læser, stop kun op, når De ser denne roman ved næste besøg hos Deres foretrukne boghandel, og vej den lidt i hænderne. Jeg forsikrer, den har den slags overraskende tyngde, som når man løfter en mælkekarton og finder ud af, der er mere mælk i, end man troede.

Den unge, nyudklækkede, men alligevel forbavsende modne forfatter kan skrive mennesker og miljøer frem nærmest som Hemingway og Høeg.

Miljøet, det er den nedlagte bygd, Etah, i den tidligere Qaanaaq Kommune i det Nordvestlige Grønland, som plejede at være det nordligst fastbefolkede sted på kloden. Her er der lige så koldt som i en kummefryser, internettet er dyrere end diamanter, og selvom man er så heldig at have et job, er det, som om tiden holder vejret.

Hovedpersonen, en ung dansker, betragtede sig selv som et uheldigt individ, der løj for meget og sov for længe, da han byttede skrivebord, kontorstol og cykel til skihandsker, vinterjakke og vandrestøvler for at rejse 4.000 km væk til et sted, der ikke kan zoomes ind på på Google Maps.

Berlingskes anmelder brød den ældgamle regel om aldrig at dømme en bog på dens omslag. Men »andre hunde« er ifølge Berlingskes anmelder meget mere, end det ellers noget kedelige forsidebillede, og bogen indkasserer fire flotte Berlingskestjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Han kan lide den stille orden, og at der mere eller mindre er garanti for ikke at møde nogen, han kender. Til gengæld får han nye venner, både indfødte og andre danskere; nogle pænt særegne typer, som på en eller anden måde bare endte med at gro fast i isen, måske fordi det var her, der var areal nok til deres særegenhed.

De lærer ham tilstrækkeligt af sproget og de kulturelle koder til, at han kan falde til i byens fællesskaber.

Da en berygtet, dansk entreprenør efter hans første job på et bibliotek og en periode som arbejdsløs skaffer ham arbejde som skorstensfejer, får han beskidte hænder i mere end én forstand. Den stille orden skiftes ud med afsløringen af et barbarisk skyggeforetagende, der systematisk udnytter mennesker og driver turismekapitalistisk rovdrift på Grønlands natur.

Dræbte slædehunde bliver fundet skamferet og dræbt langs hele nordvestkysten, og polariseringen er højlydt, da alle fra de lokale arbejdere til akademikere i danske nyhedsmedier spekulerer i årsag og motiv.

Nordlys som sovemiddel

Tag dette historisk, antropologisk og politisk komplicerede kriminalstof og mix det med en fortælling om drømme og forelskelse og poesien i at se videoer af nordlys som angstdæmpende sovemiddel, og sammenhold det med den sproglige myndighed, der for eksempel skal til for at skrive ‘essemess’ i stedet for ‘sms’.

Den anseelige assemblage af dybe koloniseringtraumer, kultur og kærlighed – og kunstnerens enkleste, men også mest gordiske opgave at beskrive: hvad det vil sige at være et menneske både i og uden for et fællesskab – er skrevet med megen omhu, uforfalsket livsklogskab og lokalt kendskab, at forfatteren nok skal opnå, hvad han tydeligvis ønsker: at læsere af romanen ikke bare diskuterer Danmarks tilstedeværelse i Grønland med andre øjne, men også ser Grønland selv med andre øjne.

Jeg håber, Theisen er lige så skriveagil post-corona, for jeg glæder mig til at læse mere og andet, nu hvor han allerede har bevist, hvor meget han kan løfte uden at tabe det på gulvet. Jeg vil gerne finde ud af, om han løfte lidt mindre for så til gengæld at løfte endnu højere.

Andre hunde
Forfatter:
Rasmus Theisen. Sider: 280. Vejl. pris: 250 kroner Forlag: Gyldendal