Hvis du er en lettere sky psykologistuderende, er denne bog lige noget for dig. Her er ingen hurtig puls

Boganmeldelse: Forfatter Alex Michaelides har skrevet en bog, der foregiver at være en thriller, men som langtfra er det.

Alex Michaelides anden thrillerroman, »Jomfruerne«, er netop udkommet på dansk. Bogen er – trods de mislykkede forsøg på at være en spændingsroman – på ingen måder dårligt selskab, mener Berlingskes anmelder Jakob Genz, der kvitterer med tre stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marta Perez
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at forestille sig den engelske universitetsby Cambridge uden bare en anelse sidevind, regn og spredte strejf af grå skyer.

Men der findes vejrmæssige undtagelser, der bekræfter reglen, og en af disse undtagelser findes i den britisk-cypriotiske succesforfatter, manden bag sidste års bestseller »Den tavse patient«, Alex Michaelides’ »Jomfruerne«, der netop er udkommet på dansk.

For i bogen, der i øvrigt betegnes som værende en thriller, hvilket ikke rigtig giver mening, hvilket vi kommer ind på senere, tegnes der således et nærmest edwardiansk frodigt og solbeskinnet billede af den by, der i fiktionens verden tit og ofte har dannet ramme om semiintellektuelle og dermed lidt-finere-på-den-mordsager.

I »Jomfruerne« går der dog ikke længe, førend den føromtalte idyl bliver overskygget af en række mørke og modbydelige hændelser, ligesom man som læser heller ej skal gennem særlig mange sider af bogen, før dens ubestridte hovedperson, den 36-årige græskfødte og helt igennem sorgramte gruppeterapeut Mariana, kaster sig selv ind i plottets alvorlige kerne.

En ung kvinde, som Mariana kender personligt via kvindens veninde, der er Marianas niece, findes myrdet, og hvad der til at starte med ligner et omsorgsvisit til Cambridge, ender i stedet med at blive en full blown besættelse for Mariana, der ikke er i tvivl om, at morderen er den karismatiske underviser i græske tragedier Edward Fosca.

En besættelse, der bare vokser og vokser og tager til i styrke, da flere lig dukker op, og da det viser sig, at samtlige ofre har tilknytning til et hemmeligt selskab (ledet af Fosca og bestående af kvindelige studerende) kendt som »Jomfruerne«.

Morse på halvt blus

Så langt, så godt, men tilbage til thriller-etiketten. For meget godt kan man sige om Michaelides »Jomfruerne«, der i øvrigt synes at være formfuldendt oversat af danske Nanna Lund, men en thriller er den ikke.

Jo, måske, hvis man er en lettere sky psykologistuderende, der – sideløbende med at have hovedet begravet i støvede studieordninger – ønsker at leve et stille og analyserbart liv, hvor pulsen aldrig overstiger det niveau, som et genudsendt afsnit af »Lewis« eller »Inspector  Morse« på halvt blus kan fremkalde.

Er man derimod langt mere mainstream i sin jagt efter en sommerbog fuld af græske tragedier, klassiske mytologier og et hav af referencer til tidligere sjæle a la digteren Tennyson tilsat en Dan Brownsk »Da Vinci«-power, der får én til at vende den ene side efter den anden, som var morderen i hælene på én selv, så skal turen denne gang ikke gå til Cambridge.

Når det er sagt, så er »Jomfruerne« på ingen måde dårligt selskab.

For bogen er, trods de mislykkede, men med garanti velmente forsøg på at være spændende, godt skruet sammen: plottet generelt, persongalleriet i særdeleshed, for slet ikke at tale om værkets intertekstualitet, for nu at være lidt cambridgesk, som Michaelides synes at have godt styr på.

»Jomfruerne« er Alex Michaelides' anden roman. Forfatteren debuterede i 2020 med »Den Tavse Patient«, der er solgt til udgivelse i flere end 50 lande. Fold sammen
Læs mere

Smuk og kedelig

Men hvor ville det hele dog fremstå langt mere attraktivt, hvis det var tilsat et drive, der ikke bare blev italesat, men som også kunne mærkes, hvilket karakteren Mariana i sig selv – desværre – er et privilegeret billede på.

For ja, hun er smuk, intelligent og i besiddelse af et godt hjerte, som udover en moderløs barndom domineret af et fortsat uafklaret faderkompleks også slås med en kærlighed, der er afgået ved døden, men som stadig (og smertefuldt) pumper rundt i kroppen, hvilket uden tvivl fremkalder sympati hos læseren.

Men Mariana er altså også rigtig kedelig og mangler den der fyrige fandenivoldskhed, der slår sprækker i den perfekte facade og lader vildskaben sætte lidt fut i livet.

End ikke på falderebet, hvor Michaelides faktisk leverer et på papiret vidunderligt twist, der tvinger Mariana ind i et (selv)erkendelsens øjeblik, resulterer det skrevne i hurtige pulsslag, men forbliver i stedet en etiket plantet i panden.

Forfatter: Alex Michaelides. Oversætter: Nanna Lund. Sider: 392 sider. Pris: 300 kroner Forlag: Hr. Ferdinand.