Hillary Clintons debutkrimi er en mursten af en page-turner, der går op i en højere enhed

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: I Hillary Clintons spionthriller, »Tilstand af terror«, går det politiske, plottet og persontegningerne op i en højere enhed. Samtidig er det mere end blot en underholdende nøglethriller. Den ligner tillige et forsøg på at vække masserne til dåd og give de politisk uinteresserede en smule politisk indsigt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stærke kvinder og truslen om et atomangreb er hovedelementerne i den tidligere amerikanske udenrigsminister, førstedame og præsidentkandidat Hillary Clintons vellykkede debut som spændingsromanforfatter.

Med »Tilstand af terror«, en moppedreng af en potent politisk thriller, får hun – godt hjulpet på vej af sin medforfatter, den erfarne canadiske krimidronning Louise Penny – både givet drøje hug til den tidligere præsident Donald Trump og andre politiske modstandere og leveret en velkomponeret, spændende underholdningsroman med mening og morale.

A la le Carré

Selvom bogen ikke er skrevet med samme sproglige snilde som John le Carrés spionromaner, kan den godt kategoriseres inden for samme art, dog med den lille, men markante forskel, at den har et anderledes kønnet dna. Ikke at det forstyrrer læsningen, men det er en klar og tidssvarende udvidelse af genren, at så mange kvinder fylder så meget.

Mens Clinton ikke før har begivet sig ud i skønlitteratur (hun har skrevet flere faglitterære bøger), er Penny en erfaren og populær krimiforfatter, oversat til 31 sprog. Hendes Agatha Christie-agtige Gamache-serie er også udkommet på dansk, og flere af dens figurer optræder kortvarigt i »Tilstand af terror«.

Penny skriver i bogens efterord, at også hun har bevæget sig ud på ukendt grund ved at skrive en politisk spændingsroman, der på mange måder adskiller sig fra den mere adstadige who done it-krimi. Hendes talent for at skabe gode plot og Clintons insiderviden fra Det Hvide Hus og omegn er imidlertid fint afstemte ingredienser i en velsmagende og let krydret cocktail.

Bomber i busser

Hovedfiguren er den nytiltrådte udenrigsminister, Ellen Adams, der overraskende for de fleste er blevet udnævnt til posten af den nyvalgte præsident, Doug Williams. Adams stod førhen i spidsen for et medieimperium, der har været kritisk over for Williams, og Williams har i sin tid som guvernør nægtet at hjælpe med at få frigivet Adams’ søn, da han sad i al-Qaeda-fangenskab.

Hun bliver kastet hovedkulds ud i jobbet, da en række kraftige bomber eksploderer i busser forskellige steder i europæiske storbyer med mange ofre til følge. Den knap 60-årige Ellen Adams sætter alt ind for at finde ud af, hvem der står bag attentaterne og dermed forhindre et – finder man snart ud af – forventet atombombeangreb på amerikansk jord.

Til det og meget andet får hun hjælp af sin voksne datter og ikke mindst af sin tro væbner, barndomsveninden Betsy, der er ansat som hendes nærmeste rådgiver. Den tidligere skolelærer med det tilforladelige husmoragtige ydre er skarpere, end omverden regner med, ligesom der heller ikke er særlig mange høje tanker om udenrigsministeren til at begynde med.

En ung kvindelig efterretningsagent med mellemøstlige rødder, der for år tilbage har haft et forhold til Adams' muslimsk konverterede søn, spiller også en væsentlig rolle, og det samme gør den tidligere og utilregnelige præsident, Eric Dunn (også kaldet M. Dum), men for hans vedkommende på en ikke helt så konstruktiv måde. Under Dunns embedsperiode er der nemlig truffet så mange katastrofale beslutninger, at der skal mere end almindelig diplomatisk talent for at råde bod på dem.

Ellen Adams gør, hvad hun kan, efter bedste og noget utraditionelle evne. Hun mødes med den iranske ayatollah, den russiske præsident og mange andre, og såvel ude som hjemme må hun balancere sig frem. Venner viser sig at være fjender, mens visse fjender kan omvendes. Det er umuligt at vide, hvem man i sidste ende kan stole på, og helt ind i magtens centrum er der brodne kar.

Ellen Adams har klare lighedstræk med Hillary Rodham Clinton herself, og hun fremstilles som en kvinde, der både kan begå sig i diplomatiets metaforiske formuleringer og sige sin mening råt for usødet. Sådan skal bogen også læses. Det havde dog ikke kostet noget på sympatien for hovedfiguren, at hun var portrætteret en anelse mere nuanceret.

Donald Dum

»Tilstand af terror« er skrevet på frygten for en atomkrig og den ukontrollable udbredelse af kerne- og biologiske våben i verdens ustabile egne. Den bygger på lige dele fakta og fiktion, og flere af de mere markante figurer og mange begivenheder er genkendelige. Det er kosteligt at læse om eksempelvis præsident Putin, her kaldet Maxim Ivanov, og Donald Trump, aka M. Dum, men også trist og tankevækkende.

Bogen er dog mere end blot en underholdende nøglethriller. Den ligner tillige et forsøg på at vække masserne til dåd og give de politisk uinteresserede en smule politisk indsigt – om det lykkes, er svært at spå om, men de to forfattere har i al fald formået at skrive en mursten af en page-turner, hvor det politiske, plottet og persontegningerne går op i en højere enhed, hvor sproget er let og ligetil uden dog at være spændstigt, og hvor den politiske bedrevidenhed og de løftede pegefingre heldigvis er pakket ned under spændingskurver og hvad nu hvis-suspense. Og så er den i øvrigt langt bedre end Bill Clintons (med James Patterson) lignende forsøg udi genren.

Tilstand af terror
Forfatter: Hillary Rodham Clinton og Louise Perry. Oversætter: Nanna Lund. Sider: 589. Pris: 250 kroner Forlag: Hr. Ferdinand.