Fire stjerner: Sønderjyde redder Lenin fra en røvfuld og bliver viklet ind i verdenshistorien i Leif Davidsens nye roman

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: Leif Davidsen evner at skabe både historisk atmosfære og autenticitet, og man forstår godt, at forfatteren har villet have så meget med som muligt. Men visse steder havde det klædt teksten, at der var tyndet lidt ud og »dræbt nogle darlings«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kombinationen af at være en af landets ypperste Ruslandskendere og samtidig have talent for at kunne fortælle en god historie foldes til overmål ud i Leif Davidsens romantiske ramasjangroman om den russiske revolution, »Lenins bodyguard«.

Der er fuld fart på handlingen, masser af historisk vingesus og lokalkolorit, krig og kærlighed, sex og spionage, og så er der sørgeligt aktuelle paralleller til nutidens autokratiske russiske despoti.

Stor palet

Davidsen maler sit verdensbillede med den store palet, det er farverigt og fængende, og han formår på elegant og underholdende vis at spinde en rød tråd fra København i 1910, det tabte Sønderjylland op til Første Verdenskrig, det amerikanske kavaleri, forbundspoliti og hverdagsliv i samme periode og helt til Rusland før, under og efter revolutionen i 1917.

Fiktive og faktiske personer flettes ind og ud af hinandens liv, store begivenheder blandes med intime beretninger, og selvom det hele emmer lidt af vidtløftig fantasifuldhed og kontrafaktisk historieskrivning, så køber man præmissen, fordi de store linjer holder, og de små er til at tro på.

Udover at Davidsen kender sit Rusland, bygger romanen på en imponerende research, ikke mindst hvad angår livet i København, Aabenraa og Montana i det nordvestlige USA i begyndelsen af det 20. århundrede. Det skaber både historisk atmosfære og autenticitet, og man forstår godt, at forfatteren har villet have så meget med som muligt.

»Davidsen viser med indsigt og fortællermæssigt overskud, hvordan en lille mand med store tanker forandrer sig til en despot og smadrer det land, han skulle tage vare på, og hvordan undertrykkelse, propaganda og angstregime lammer et folk.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof .

Men mindre kunne have gjort det, og visse steder havde det klædt teksten, at der var tyndet lidt ud og »dræbt nogle darlings«. Det bliver en mellemting mellem gumpetungt og skolemesteragtigt, hvis alle tidstypiske karakteristika skal skæres ud i pap for læseren og endog ind imellem gentages.

Og når vi er ved gentagelser, så skurrer det rent sprogligt, når der eksempelvis i løbet af få linjer står »lugte« og »lugter« flere gange (uden at det har en rytmisk effekt), eller at en figur nævnes ved navn eller titel lidt for mange gange efter hinanden, i stedet for at erstatte med et personligt pronomen eller på anden måde skrive sig ud af det. Det er småting og er mest udbredt i første del af bogen, mens sidste del har en anderledes lethed og intens fortælleglæde over sig.

Lille russer

»Lenins bodyguard« handler om den unge dameglade danskamerikaner Oskar Madsen alias Oscar Madson, der har opholdt sig i flere år i USA, først som soldat og siden vicesherif og nu er tilbage i Danmark for at besøge sin søster og pisse på sin fars grav. Han gør holdt i København, hvor han møder en russisk revolutionær, der er i byen for dels at deltage i Arbejdernes 2. Internationale, dels at studere den danske andelsbevægelse.

En mørk aften redder Madsen den lille russer fra at blive banket til plukfisk af to skumle typer, og ud af denne redningsaktion opstår et gensidigt respektfuldt forhold, som med tiden udvikler sig. Men både russeren og unge Madsen har i første omgang andre planer, Madsen tager til Aabenraa, hvor han både genfinder og mister sin søster, mens russeren har en revolution at forberede.

Den lille mand med fipskægget viser sig nemlig at være Lenin, og flere år senere, efter at Oskar Madsen atter har slået sine folder i USA, været gift med en kvinde, han elsker, og arbejdet som US Marshall, bliver der sendt bud efter ham fra Petrograd. Lenin frygter for sit liv og stoler kun på få, og han vil derfor have Madsen som livvagt.

Herefter udvikler begivenhederne sig dramatisk, og Davidsen viser med indsigt og fortællemæssigt overskud, hvordan en lille mand med store tanker forandrer sig til en despot og smadrer det land, han skulle tage vare på, og hvordan undertrykkelse, propaganda og angstregime lammer et folk.

Det er tankevækkende og spændingsmættet historieskrivning med noget så atypisk som en sønderjysk westernhelt i hovedrollen, og det er – på trods af de hundrede år mellem dengang og nu – en meget aktuel historisk roman om magt og megalomani, om krig og korruption, og om (falmende) lighed og (spirende) ligestilling.

»Lenins bodyguard«
Forfatter
: Leif Davidsen. Sider: 440. Pris: 300 kroner Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Læs dette aktuelle interview med Leif Davidsen fra d. 20. marts i år.