Fire stjerner: Gyldendaldirektøren har skrevet en potent politisk thriller om den grønlandske undergrunds hemmeligheder

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Morten Hesseldahl sprudler af skrivelyst og energi, og man tilgiver gerne de mange tråde og lidt flossede ender, da »Mørket under isen« overordnet fremstår som en vedkommende og aktuel spændingsroman.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, »at man skal være tegneserieforfatter for at kunne forestille sig« det plot, som Morten Hesseldahl har spundet i sin seneste spændingsroman, »Mørket under isen«.

Det bliver i al fald påstået undervejs i bogen af en amerikansk tv-journalist, der rapporterer live fra slugten ned til et nys afsløret stort militært kompleks under isen i det nordlige Grønland. Og det er da også en vild og sindrigt udtænkt handling, Hesseldahl ruller ud, så virkelighedens ofte surreelle realiteter lige får et ekstra lag tjubang og talebobleeffekt.

Men nu er han jo – ud over at sidde ved roret for Gyldendal – også en gammel tegneserieforfatter, Hesseldahl, og bemærkningen er blot én af flere små hints og humoristiske indspark fra en mand, der ikke kan lade være med at pirke til omverden og komme med kommentarer om både det ene og det andet.

I »Mørket under isen« er der en del små »darlings«, der lige skal leveres, så det nogle gange bliver lidt for insisterende, men det er faktisk lykkes bedre end i forfatterens tidligere bøger at skabe en yderst læseværdig, sammensat og samtidig sammenhængende historie.

Det skyldes i høj grad også, at han langt hen ad vejen skriver bedre end hidtil, både i de beskrivende passager og ikke mindst i dialogerne (som i parentes bemærket ikke altid har været lige i skabet).

I »Mørket under isen« sprudler han mestendels af åbenlys skrivelyst og sproglig lethed, og den energi, der kommer af friktionen i en aktuel konflikt, er en styrkelse af plottet.

Lisbethsalandersk

Hovedpersonen er den dansk-grønlandske Pipaluk, tidligere forsumpet teenager fra en slummet betonbygning i Nuuk, sidenhen frygtløs elitesoldat med udstationering i Afghanistan, efterretningsagent og nu fyret rejsearrangør med en mordmistanke hængende over hovedet.

Hun er måske nok tegneserieagtigt portrætteret på den lisbethsalanderske eller pippilangstrømpske måde, men derfor også skæv og skøn og let at læse sig ind på.

Da Pipaluks tidligere chef i FET myrdes, sætter det gang i en lavine af hændelser, der ender med at føre hende tilbage til det Grønland, hun havde forsvoret at vende tilbage til.

Men noget tyder på, at storpolitiske løgne, amerikanske atomvåben, kinesiske penge og en hetz mod grønlændere på de sociale medier får grunden under Grønland – eller måske snarere den alt for hurtigt smeltende indlandsis – til at rykke rundt på magtbalancen i det grønlandske parlament Inatsisartut, gamle normer og nedgravede kernevåben.

Morten Hesseldahl er i dag mest kendt for sine spændingsromaner, heriblandt den anmelderroste »Drager over Kabul«, som modtog prisen som »Årets bedste danske spændingsroman« af Det Danske Kriminalakademi. Nu er han aktuel med romanen »Mørket under isen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modtryk.

Pipaluk allierer sig med en tidligere soldaterkammerat, der nu lever af at køre taxi, og med den fordrukne advokat, der påtager sig at føre hendes sag, en advokat der i øvrigt selv tidligere har spillet en rolle i den gamle sag om Thule-arbejderne.

En syg person er i mellemtiden i gang med at likvidere folk med tilknytning til sagen, og Pipaluks liv er måske også i fare.

Der er mange tråde og lidt flossede ender, der flettes sammen til sidst, behændigt og stramt uden at være ekstraordinært eller iøjnefaldende.

De nærmest eksperimenterende sceneskift i begyndelsen af bogen bliver også snart erstattet af en mere traditionel fortællestil, og den spændstige sprogtone er heller ikke lige konsistent hele bogen igennem.

Men det ændrer ikke ved, at Morten Hesseldahl har skrevet en vedkommende og aktuel spændingsroman med udsyn og dramatik, der måske nok er udtænkt af en tegneserieforfatterhjerne, men som i sidste ende er mindre kulørt og »stribet’« end den virkelige verden.

Mørket under isen
​Forfatter: Morten Hesseldahl. Sider: 334. Pris: 249 kroner Forlag: Modtryk.