Fem stjerner til ny roman: Plottet er labyrintisk fængslende og den er fuldstændig forrygende fortalt

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: »Vardari 1 – Jernulven« er en formfuldendt norsk fantasyroman om magt, køn og afhængighed. Historien er forrygende fortalt og kan læses som lignelse over det moderne samfund og det søgende (unge) menneskes stræben efter selvindsigt og sandhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en verden, hvor enkeltindivider kæmper om magt og indflydelse, og hvor flertallet lader sig nøje med passiviserende tidsfordriv og forlorne profetier om fremtiden, har onde kræfter let adgang til at få det, som de vil have det.

Jo flere, der lader sig bedøve af fake news og fladpandet retorik om sandt og falsk, des mere fragilt og foruroligende et samfund får man fremover.

Sådan tegner hverdagen sig også i det fiktive univers i norske Siri Pettersens første fine bind i fantasy-trilogien »Vardari«, med undertitlen »Jernulven«. Lederne af forskellige magtbegærlige grupperinger kæmper om herredømmet over byen Náklav og resten af verden, og midt i det hele befinder den 19-årige Juva sig.

Blodlæserne

Hun er født ind i en slægt af blodlæsere – folk, der hævder at kunne læse andre menneskers fremtid i blod – men foragter hykleriet og løgnene bag disse falske spådomme og har brudt med familien og er selv blevet jæger.

Sammen med sine jagtvenner nedlægger hun ulve og tømmer dem for blod. Blodet skal senere bruges til at holde gang i den såkaldte Nákla-ring, et slags urværk midt i byen som vædes med ulveblod.

Men blodet har også en anden funktion som et afhængighedsskabende narkotikum, flere og flere indbyggere indtager. Risikoen er, at misbrugerne inficeres med ulvesyge og gradvist forvandles til frådende ulvemennesker, som herefter må dræbes. Og tømmes for blod.

Matsyge væsener

Men intet er i virkeligheden, som det giver sig ud for at være, og Juva må sande, at det er de færreste, om nogen, hun kan stole på. Da hendes mor som en af de tre ledere af blodlæsernes magtfulde Sejdlav dør, vendes der op og ned på Juvas liv, og hun tvinges til at se både sine egne og andres dæmoner i øjnene.

Ikke nok med at hun skal forholde sig til de magtsyge Vardari-væsner (de varige, det vil sige de meget gamle og – måske – udødelige), hun kommer også til at stå ansigt til ansigt med Djævlen. Hun tvinges til at forholde sig til ting, der er sket i fortiden, og gøre op med det, der ligger til grund for hendes angst og skam.

Det er fuldstændig forrygende fortalt med mange metaforer, referencer og feministiske manifestationer. Plottet er labyrintisk fængslende, dialogerne er spændstige, og handlingen byder på både smerte, sorg, sex og skarpe spændingskurver.

»Jernulven« er den første bog i trilogien »Vardari«, en selvstændig fortsættelse af Siri Pettersens triologi »Ravneringene«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Sproget er let og rapt, og det udmærker sig ved både at være beskrivende, sanseligt og råt, med genrens hang til dramatiske gentagelser og mystik, jovist, men stærkt og afvekslende – og stilsikkert oversat.

Vardari-trilogien foregår i samme univers som Siri Pettersens Ravneringe-trilogi, men er en selvstændig historie, ikke en fortsættelse.

Unge som gamle

Den nordiske mytologi og den nordiske natur danner fundamentet for fortællingen, hvor stærke, ukendte kræfter forsøger at styre begivenhedernes gang for egen vindings skyld, og hvor uvidenhed er den største af alle svagheder i et samfund, som bygger på svig, opspind og rænkespil.

»Jernulven« er nok en fantasy-fabel, og en meget vellykket én af slagsen, men den kan også læses som en lignelse over det moderne samfund og det søgende (unge) menneskes stræben efter selvindsigt og sandhed.

Og den er måske nok kategoriseret som en young adult-roman, men den kan også læses af virkelighedens selvudnævnte varige og andre aldrende eksistenser med god livgivende effekt.

Vardari 1 – Jernulven
Forfatter: Siri Pettersen. Oversætter: Rolf Stavnem. Sider: 490. Pris: 200 kroner Forlag: Gyldendal.