Adam Prices gode idé er noget af det mest interessante skandinaviske indhold på Netflix

Anden sæson af Adam Prices guddommelige ungdomsserie lader nordisk mytologi møde »Skam« med et pift af »Stranger Things«, - og det fungerer overraskende godt.

David Stanton (th.), som mange vil kende fra »Skam«, er den kluntede Magne, der får overraskende kræfter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I betragtning af, hvor velkendte de nordiske guder er fra utallige film og tv-serier, er det egentlig utroligt, at Adam Price har fået en original idé til at give Thor, Loke og de andre rødder et nyt tur i manegen. En god idé endda. I den norske Netflix-serie »Ragnarok« møder nordisk mytologi nemlig »Skam« med et pift af »Stranger Things«, og det fungerer overraskende godt.

Stort set alt tv fra Norge er de seneste seks år blevet sammenlignet med den utroligt succesfulde »Skam«, og det giver ikke altid mening, men her gør det altså. Og ikke kun fordi der er adskillige gengangere blandt skuespillerne i de to serier.

»Muligvis vil det få nogle til at få aftenkaffen galt i halsen, at der både optræder en homoseksuel mand og en kvinde med rødder i Sri Lanka som reinkarnationer af de nordiske guder.«


I første sæson mødte vi den ordblinde, ordknappe og lidt kejtede teenager Magne, der flyttede til den naturskønne by Edda sammen med sin mor og lillebror. En del af handlingen fokuserede på Magnes forsøg på at passe ind i en skole med alle de teenagearketyper, man kender så godt. Det var interessant nok i sig selv, men sandelig om det ikke viste sig, at byens rigeste familie, de næsten skræmmende perfekte Jutuler, i virkeligheden var jætter.

Og søreme om ikke Magne pludselig oplevede, at hans sanser blev skærpet, at han kunne løbe hurtigere end normalt, at han blev stærkere og endog kunne kaste meget langt med en hammer …

Effektiv kombination

Det var – uden at være perfekt tv – ret underholdende, og kombinationen af coming of age-drama og episk kamp mellem guder og jætter virkede bedre, end det lyder på papiret.

Sæson to tager heldigvis fint tråden op. Meget af det, der gjorde sæson et interessant, var ganske vist, at familien Jutul vist nok godt vidste, hvem Magne var ved at blive til, og Magne havde en idé om, hvem familien Jutul var – og at de godt vidste, at han vidste det. Den spænding er væk i anden sæson, hvor katten er ude af sækken, og Jutul-familien er helt klar over, at Magne er en reinkarnation af Thor.

Danu Sunth, der kun var en bifigur i sæson et, slår sig betydeligt mere løs – og på tæven – i den nye sæson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Flere guder

Således virker de første par afsnit lidt som en meget langsommelig opbygning til det store, endelige opgør, men handlingen tager heldigvis et par interessante drejninger undervejs, og ligesom i første sæson er hovedforfatter Adam Price ikke bange for at skille sig af med bærende karakterer, når man mindst venter det.

Samtidig får nogle af bipersonerne mere liv i denne ombæring, da det viser sig, at Magne har brug for hjælp til at bekæmpe jætterne. Uden at afsløre for meget kan man godt røbe, at Magnes bror, den flamboyante Laurits, der ikke rigtigt passer ind i lillebyen Edda, måske begynder at minde ret meget om Thors bror … og sådan er det generelt skægt at sidde og lede efter spor og referencer, hvis man er nogenlunde inde i nordisk mytologi.

Valhalla er blevet woke

Muligvis vil det få nogle til at få aftenkaffen galt i halsen, at der både optræder en homoseksuel mand og en kvinde med rødder i Sri Lanka som reinkarnationer af de nordiske guder, men det virker ikke woke for wokenessens skyld, men som en del af handlingen, der giver mening.

Til gengæld bliver der rent plotmæssigt nok kastet lidt flere bolde op i luften, end der bliver grebet igen, og hele affæren kunne godt være strammere fortalt, frem for at strække handlingen over i hvert fald tre sæsoner, som der bliver lagt op til. Men selvom »Ragnarok« ikke konstant er hammer-hammerfed, så er vi da et par stykker, der glæder os til sæson tre. Som så til gengæld godt må være den sidste.

»Ragnarok« sæson 2.

Serieskaber: Adam Price. Medvirkende: David Stakton, Jonas Strand Gravli, Herman Tømmeraas, Theresa Frostad Eggesbø m.fl.

Varighed: Seks afsnit a cirka 50 minutter. Premiere: 27. maj på Netflix.