Du bør starte 2022 med at tage en tur i »Lalandia«: 5 stjerner til forfatter, der har skabt noget helt nyt

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Det er danske roemarker, der går gånd-i-hånd med thailandsk smog og »love u longtime« – og det er mange bøger siden, at et værk har gjort så dybt et indtryk på Berlingskes anmelder, som det er tilfældet med Jens Vilstrups »Lalandia«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke til at finde ud af, hvilken genre Jens Vilstrups seneste roman, der netop er udkommet – og som ifølge forfatterens forlag er forfatterens mest ambitiøse projekt til dato – tilhører.

For er »Lalandia« klassisk socialrealisme, så det basker? En råt for usødet coming-of-age-fortælling med sved og sod i ansigtet? En dragende spændingsroman uden politiets indblanding?

En rejseroman milevidt fra »Turen går til …«? En kortvarig og sønderknust familiesaga uden happy end? Eller måske en arbejderroman under røde øl- og nikotinlugtende velfærdsfaner, der blafrer slattent i slagregn og sidevind?

Hele molevitten

Svaret på alle spørgsmål er simpelt: »Lalandia« er hele molevitten i én skøn og pistolpoetisk pærevælling, og det er efterhånden ufatteligt mange bøger siden, at der har været et værk, der har gjort så dybt et indtryk på mig, som det er tilfældet med »Lalandia«.

Faktisk i en sådan grad, at jeg flere gange i løbet af bogens 422 sider i ramme alvor var på vej til at fiske Visa-Dankortet op af baglommen og booke en billet til Thailand og hjælpe Tom, bogens hovedperson og jegfortæller (som i en eller anden udstrækning er et spejlbillede af Jens Vilstrup selv) med at finde (pleje-)broren Nick, hvilket er »Lalandia«s gennemgående drivkraft.

Men jeg var også mere end én gang på vej til Lolland, hvor livet før, under, men også efter at Nick dumpede ned i Toms barndom, der på et splitsekund forvandlede sig fra idyl til et følelsesladet miskmask af op- og nedture, foldes formfuldt ud.

For slet ikke at tale om de sider, der beskriver Tom som ung, jointrygende, ufaglært voksen på Amager, hvor Nick atter dukker op efter igen at have været væk, og hvorfra turen for alvor går til Thailand. De sider, den tid, den del af historien vil jeg også gerne kunne købe en billet til.

Bossanova-punk

Jeg vil i det hele taget bare gerne ind i »Lalandia«. Slet og ret.

Ind og mærke samtlige tematikker på egen krop; skilsmisse, stoffer, skolegang, sagsbehandlere, svedeture, sort arbejde, sort uheld, skæbningsvangre snookermatches, selvtægt og selvforsvar. For bare at nævne dem, der starter med s.

Ind og trykke far og mor, Nick, Kai, Border Bob, Big Pete, Leslie, Cecilie, Noon, Anders og alle de andre i hånden. Og give flere af dem en krammer.

Ind og være en flue på væggen i Greve, hvor alt var godt, på Lolland, hvor alt gik galt, på Amager, hvor alt ramte et tvunget point of no return og i Thailand, hvor alt og alle går op i både limningen og en højere enhed.

Ind og høre Jens Vilstrups sprog blive omsat til musik. For det er det, det er. Musik. Det må det være. Bossanova-punk tilsat strygere. João Gilberto og Jimi Hendrix på tour. Det’ sådan, det føles.

Foto: Nicolas Tobias Følsgaard/Alpha.

Lyden af »Lalandia« er både varm, omsorgsfuld, intelligent og humoristisk og leveret på en sådan vis, at man sådan set bare skal trykke på kameraets on-knap og vupti, så har du en film til det helt store lærred.

Og ja, jeg virker begejstret. Og det gør jeg, fordi jeg er det.

Love u longtime

Jens Vilstrup har formået at smadre alle mulige gængse genrer, røre stumperne sammen og skabe noget helt nyt. Noget, der både dufter og stinker, gør godt og gør nas.

Lalandia er dansk kys, kram, kærlighed og roemarker hånd-i-hånd med thailandsk smog, sæd og love u longtime.

Det er et uforglemmeligt hovedspring ned i den slags barndom, som vi alle kender til, eller i det mindste har hørt om findes, ligesom bogen er et sylespidst kerneeksempel på, hvad der kan ske af pis og lort for selv den bedste.

Så gør det: Start 2022 med at booke en billet til Lalandia. Ikke badelandet for børn på Lolland, heller ikke badelandet for voksne ude øst på, men book en billet til Jens Vilstrups »Lalandia«. Og gør det med det samme.

Lalandia
Forfatter:
Jens Vilstrup. Sider: 422. Pris: 299,95. Forlag: Alpha.