Det er både smukt og modbydeligt: Prisbelønnet finsk krimiforfatter lægger ikke fingrene imellem

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Finske Arttu Touminens velskrevne og (næsten for) hjerteskærende krimi »Mørkebror« leger både med et tidsmæssigt dobbeltspor og genrens konventionelle helterolle.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Finland er det mere reglen end undtagelsen, at et mord på den ene eller anden måde har et eller andet med alkohol at gøre.

Derfor kommer det ej heller som en overraskelse, at det mord, der finder sted allerede i bogens første kapitel, og som dermed udgør en betragtelig del af plottet i finske Arttu Tuominens prisbelønnede krimi »Mørkebror«, udspringer af druk.

Antti Mielonen, den formodede gerningsmand, var nemlig (angiveligt) hønefuld, da han en kold og vindblæst efterårsaften, omgivet af andre dybt fordrukne mennesker, slog skidefulde Rami Nieminen ihjel.

Men selvom beviserne synes at være alt andet end beduggede og peger i klokkeklar retning af Antii Mielonen, så begynder efterforskningen af mordet på betænkelig vis at vakle gevaldigt.

Bevismaterialet begynder således enten at blive påvirket, hvis det da ikke helt forsvinder, og sagen bliver derfor ikke blot et spørgsmål om, hvem der begik mordet, men også et spørgsmål om, hvem der ønsker at forplumre opklaringen.

Anderledes helterolle

Og her bliver »Mørkebror« et interessant indspark på den nordiske krimiscene, hvor det ellers altid er de ledende efterforskere, der spiller de ubetingede helteroller.

Men sådan er det ikke på politigården i byen Pori på den finske vestkyst ud til den Botniske Bugt, hvor pilene peger indad i stedet for udad.

Og det er også her, man som anmelder af bogen skal begynde at træde varsomt.

For hvor meget kan man tillade sig, at afsløre på forhånd uden at trække tæppet væk under et gedigent godt gennemtænkt plot?

Ikke en hulens masse, siger den umiddelbare mavefornemmelse.

»Mørkebror« er Arttu Tuominens første bog i Floddelta-serien, der kredser om de tre politifolk Jari Paloviita, Linda Toivonen og Henrik Oksman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modtryk.

Meget mere end drukmord

Til gengæld er det på sin plads at sige, at »Mørkebror« handler om meget, meget mere end blot opklaringen af et drukmord begået i det, vi kan kalde fortællesporet, »Efteråret 2018«.

For bogen handler i lige så høj grad om »Sommeren 1991«, som er romanens andet fortællespor, hvor et på papiret umage par fra »Mørkebrors« mangfoldige persongalleri i en barsk verden fuld af vold, svigt og ja, druk, oplever både en kærlighed og et venskab, der er så stærk(t), at der trækkes ubrydelige tråde til det føromtalte drukmord og den vaklende opklaring af dette.

Og ja, som du kan høre, så træder undertegnende stadig varsomt, når det kommer til blotlæggelsen af plottet.

Næsten for hjerteskærende

Heldigvis skal man ikke fare med lempe, hvad angår skitsering af Arrtu Tuominens måde at skrive på. For her bliver der ikke lagt fingre imellem. Tværtimod. Arttu Tuominen skriver råt for usødet og til tider så hudløst, at især sporet »Sommeren 1991« er næsten for hjerteskærende.

Men også kun næsten.

For forfatterens skrivestil og i den forbindelse øredøvende hang til sceniske gengivelser af alt det skete, hvad enten det er smukt eller modbydeligt, er vitterlig en sand fornøjelse at bruge tid på.

Og hvor er det dog i øvrigt herligt underholdende, at de tre politifolk, der (på hver deres måde) efterforsker drukdrabet, sideløbende selv slås med alt lige fra OCD og hverdagsalkoholisme til økonomisk overforbrug og dybt personlige aktier i den verserende mordsag … ups!

Mørkebror
Forfatter: Arttu Touminen. Oversætter: Siri Nordborg Møller. Sider: 381. Pris: 299,95. Forlag: Modtryk.