Der er spark til både kultureliten og den bedsteborgerlige racisme i Katrine Engbergs vellykkede krimicocktail

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Katrine Engberg rammer den rent med sin seneste og vellykkede krimi. »Det brændende blad« er et medrivende miks af et nutidigt mord, jødesejladsen over Øresund og afmålte spark til tidens politiske strømninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fortiden rækker ind i nutiden, gamle helte pilles ned fra piedestaler, og familiære bånd strækkes til bristepunktet i Katrine Engbergs velkomponerede krimi »Det brændende blad«, der er første bind i en ny serie om den unge kvindelige efterforsker og privatdetektiv Liv Jensen.

Begivenheder fra Anden Verdenskrig, tvivlsom psykiatrisk behandling og mistro mod mørklødede flygtninge er væsentlige ingredienser i en cocktail af mange bestanddele i et vidtforgrenet og vellykket plot, der endnu engang viser, at Engberg hører til blandt de bedste danske spændingsforfattere.

En labyrint af et plot

Selvom sproget ligesom i serien om efterforskerparret Kørner og Werner er enkelt og præcist, og selve opbygningen er klassisk for en who-done-it-krimi, så udfordrer forfatteren denne gang læserne en smule med form og referencer. Dels er flere afsnit af romanen mere litterære end kriminalistiske, dels er der gammeltestamentlige henvisninger, som først et stykke inde i bogen sættes i relief i forhold til selve handlingen.

Engbergs labyrint af et plot er også bemærkelsesværdigt. Der er så mange tråde og delmysterier, at det er imponerende, som hun til sidst får det samlet i et fælles klimaks af en opklaring. Nogle vil måske mene, at der er lige lovlig mange indbyrdes relationer og tilfældige sammentræf til, at handlingen er helt realistisk, men hvem har sagt, at kriminalromaner skal genskabe virkeligheden én til én? Romanen er en konstruktion, og når den som her lykkes, køber man gerne det lidet sandsynlige og lidt for konstruerede.

»»Det brændende blad« er som den gode mainstreamkrimi en loddekolbe med indbygget underholdningsværdi, hvor der med træfsikre og fiktive hjælpemidler måles temperatur og tekstur på dem, vi er.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Alpha.

Jødesejladser

Liv Jensen har sagt sit job op som efterforsker ved Nordjyllands Politi og er flyttet tilbage til hovedstaden, i første omgang hos forældrene i Rødovre, senere i en lejet kælderlejlighed i en villa, der ligger inde i en baggård på Vesterbro. Husets ejere er den aldrende jødiske rammemager Jan Leon og hans voksne datter, den sygemeldte psykolog Hannah. Nærmeste nabo er et mekanikerværksted, hvor den iranskfødte flygtning Nima skruer på veteranbiler.

Disse figurers skæbner krydser hinanden ad flere omgange i forbindelse med en sag, der både rækker tilbage i tiden til jødesejladsen over Øresund under den tyske besættelse og ind i deres liv hver især. Liv Jensen er af sin gamle mentor ved Københavns Politis drabsafdeling, Petter Bohm, blevet bedt om at se nærmere på en henlagt sag, som stadig nager ham, og den viser sig at være større end først antaget og have tråde til både hendes udlejere og hendes nabo.

Myrdet kulturjournalist

Sagen drejer sig om en kendt kulturjournalist, der er blevet myrdet i sin Østerbro-lejlighed midt på dagen og uden vidner. Han er oprindeligt fra Thy, og Liv Jensen tager derfor tilbage til sin gamle egn, hvor minderne om en traumatisk hændelse plager hende, men hvor hun også finder nye spor.

Da en kvinde, der har forbindelse til Nima, findes myrdet, og da nye oplysninger om Hannahs afdøde tvillingebror, der begik selvmord foråret forinden, sættes ind i en større sammenhæng, får sagen om den dræbte kulturjournalist et andet perspektiv. Manden var måske nok sin hustru utro, og han havde i årevis været på kollisionskurs med sin bror, der er blevet i det nordjyske, men han var også en nyhedshund, der havde fået færten af noget, som andre forsøgte at skjule for enhver pris.

Spark til kultureliten

Med bittesmå spydige spark lagt ind undervejs til både kultureliten, det psykiatriske system, bedsteborgerligheden, småracismen og dansk selvforståelse tegner Engberg et ikke altid lige flatterende portræt af dagens og gårsdagens Danmark. Men der er også en varme og en kolorit i hendes pen, som gør det samlede billede letfordøjeligt og langt fra et vredt samfundspolitisk statement.

»Det brændende blad« er som den gode mainstreamkrimi en loddekolbe med indbygget underholdningsværdi, hvor der med træfsikre og fiktive hjælpemidler måles temperatur og tekstur på dem, vi er. Katrine Engberg rammer rent og rutineret.

Det brændende blad
Forfatter: Katrine Engberg. Sider: 452. Pris: 300 kroner Forlag: Alpha.