5 stjerner til bog om katastrofer: Hvornår er vi gamle nok til at se dødens skygger?

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Lars Henrik Aagaards »Den store stygge katastrofebog« fører med flotte illustrationer de unge læsere gennem livets skrøbelighed og de mange potentielle katastrofer, som i mere eller mindre grad truer menneskeheden og vores klode. Man skal dog lige tænke sig om, før man præsenterer værket for en niårig, skriver Mickey Gjerris.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Liv er udskudt død,« skrev den danske teolog K.E. Løgstrup om det grundvilkår, vi lever under. Den store trold tager alt og alle før eller senere, og når man betænker det blot en stund, er det egentlig mageløst, at noget overhovedet er til.

Det er tanker, der rummer så forskellige følelser som dødsangst, frygt, fascination, taknemmelighed og ydmyghed. At forholde sig til og lære at leve med døden er én af de store opgaver, der følger med menneskets tilværelse. Men hvornår skal man begynde på den opgave?

Forfatteren og videnskabsjournalisten Lars Henrik Aagaard synes at mene, at det er i niårsalderen. Hans »Den store stygge katastrofebog«, der handler om alt det, der truer os, er nemlig ifølge pressemeddelelsen skrevet til børn fra ni år og op. Bogen bringer i den grad tanker om død, skrøbelighed og endelighed frem.

Forståelig uendelighed

Bogen gennemgår på saglig vis i et letforståeligt sprog med mange pædagogiske sammenligninger og gode forsøg på at gøre enorme tidstræk og rummets uendelighed forståelige (i det omfang, at det nu er muligt) en række trusler mod livet på den planet, vi kalder vores.

Gennem meteornedslag, supervulkaner, Solens endeligt og masseudslettelse af arter til pandemier, atomragnarok, klimakatastrofer og »Terminator«-dystopier viser forfatteren uden at pakke tingene unødigt ind, hvordan livet hænger i en tynd tråd. Man føres gennem den ene flot illustrerede globale katastrofe efter den anden: I alvorlige tilfælde uddør alt liv på planeten, i mindre alvorlige tilfælde blot menneskehedens civilisation.

Forfatteren gør selv opmærksom på, at viden om livets skrøbelighed er en forudsætning for at handle. Der kommer intet ud af at fornægte sandheden og lade som om, at alt er godt og trygt. Så langt er jeg ganske enig med ham.

Tager vi klimaforandringerne som eksempel, så har det altid slået mig som et dobbelt svigt af børn og unge først ikke at handle på vores viden om, hvad der skal gøres, og så efterfølgende patroniserende lade som om, at de voksne har styr på situationen. Man skal ikke bilde sine børn ind, at der findes et monster under sengen. Men man skal heller ikke lyve om det, hvis det faktisk findes.

Foto: Carlsen Forlag.

Dødens skygge

Men her begynder ankerne mod bogens hensigt også at dukke op. For hvor reel viden om for eksempel klimaforandringernes årsager og mulige konsekvenser kan klæde børn og unge på til at tage kampen op, så ved jeg ikke, hvor meget de kan stille op mod supervulkaner og meteornedslag.

Her savner man en skarpere skelnen mellem det, vi har indflydelse på, og det, vi er underlagt.

Bogen slutter med et par siders utvivlsomt velmente formaninger om, at nu skal man ikke miste modet, og at det at se døden i øjnene kan bidrage til at værdsætte livet mere.

Det er det svært at være uenig i, men i betragtning af den omhyggelighed, forfatteren lægger for dagen, når vores mulige udryddelse skal beskrives, så kan det ærgre, at der ikke er lagt mere energi i at hjælpe barnet (og forældrene) med at forholde sig til at leve i dødens skygge. Her kunne et samarbejde med en fagperson have hjulpet til at løfte bogen.

Når det er sagt, så kan bogen klart anbefales, men jeg vil som forælder nøje overveje, om mit barn er klar til at se virkeligheden så skånselsløst i øjnene i en alder af ni år. Og så skal man nok ikke anvende bogen til godnatlæsning, men sætte tid af til at have nogle af de sværeste, men også mest givende samtaler med sit barn bagefter.

Lars Henrik Aagaard er videnskabsjournalist på Berlingske. Derfor er bogen anmeldt eksternt af Mickey Gjerris, der er lektor i bioetik ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

»Den store stygge katastrofebog. Truslen fra rummet, virus, vulkaner, klimaet«
Forfatter: Lars Henrik Aagaard. Sider: 196. Pris: 199,96 kroner Forlag: Carlsen.