5 stjerner: »Syklub« reddede 1500 mennesker fra nazisterne

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: En af de mest modige flugtorganisationer under besættelsen var Helsingør Syklub, der arbejdede med store personlige omkostninger til følge. En ny bog fortæller om dens heroiske samarbejde med svensk politi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at danske bøger om besættelsestiden fortæller om, hvad der foregik på den svenske side af Sundet. Men det sker i journalisten Conny Palmkvists bog »Sundets røde nelliker«.

Den handler om Helsingør Syklub, der var en af de mest aktive flugtorganisationer, der bragte jøder og frihedskæmpere til Sverige. I alt regner man med, at Helsingør Syklub stod for 1.500 flygtninge, der fandt sikkerhed i Sverige

Thormod Larsen blev hårdt såret, da nazisterne optrevlede Helsingør Syklub, men han overlevede. Thormod Larsens børn er nogle af Conny Palmkvists væsentlige kilder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration fra bogen.

Syklubbens modige medarbejdere, som politibetjent Thormod Larsen, redaktør Børge Rønne, bogbinder Erling Kiær og politiassistent Ove Bruhn, er der skrevet om i danske bøger, men i Conny Palmkvists bog får vi den svenske side med.

For syklubbens folk betød indsatsen betydelige personlige ofre. Syklubben havde sin egen båd, og den dristige Erling Kiær var manden, der sejlede båden. Syklubben fik efterhånden samarbejde med andre flygtningehjælpere langs kysten, for eksempel lægen Jørgen Gersfelt og Snekkerstens kroejer, H.C. Thomsen, der døde i tysk kz-lejr, og hvis mindesten på Strandvejen ved Snekkersten erindrer os om hans utroligt modige indsats.

Under en tysk aktion i januar 1944 blev Thormod Larsen hårdt såret af skud, mens resten af gruppen undslap. Erling Kiær blev taget af tyskerne og overlevede kun med nød og næppe et kz-ophold.

Den modige Erling Kiær blev taget af tyskerne og endte i kz-lejr. Efter krigen skrev han en medrivende bog om Helsingør Klubben. Her er han fotograferet af tyskerne efter arrestationen. Hans datter er en af Conny Palmkvists kilder. Illustratrion fra bogen. Fold sammen
Læs mere

Helsingør Syklub fik et nært samarbejde med svenske politifolk, der ignorerede den svenske neutralitetspolitik, der forhindrede den slags indsatser til fordel for danske frihedskæmpere og flygtninge.

Det er lykkedes Conny Palmkvist at finde frem til Benni Korzen, der dengang var en ganske ung jødisk dreng, der sejlede med Erling Kiær over Sundet. Den da kun 5-årige Benni med et tegneseriehæfte under trøjen er citeret for at huske:

»Det var første gang, jeg var på en båd. Og det var kun mig og sabotøren, der evt. kan have været en britisk pilot, der var sprunget ud over Danmark og nu skulle til England igen.«

Der er ingen tvivl om betydningen af svenskernes indsats. Erling Kiær skriver selv i sin erindringsbog »Med Gestapo i kølvandet« (1945):

»Jeg vil til og med vove den påstand, at hvis ikke vi havde haft nogen som assessor Friberg og overbetjent Palm på vores side, så havde vi faktisk ikke kunnet gøre bare halvt så meget.«

Jødiske flygtninge i Sverige efter flugten, som svensk politi hjalp med til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration fra bogen..

Citatet er med i Conny Palmkvists bog, og fra svensk side påskønnede man også samarbejdet. Carl Palm skrev:

»Et overordentligt fint samarbejde blev etableret med Kiær, som til at begynde med var en mand, der holdt afstand, men senere blev vor kollega og kammerat. Han transporterede alt fra folk i nød og kurerer til illegal post (...) uforfærdet på grænsen til det dumdristige.«

Bogen er researchet grundigt med mange nye oplysninger og vidneudsagn. Den er et vidnesbyrd om, at svenske politikfolk som Carl Palm, Gösta Fäldt, Göte Friberg og andre risikerede deres stillinger ved at gå imod svensk neutralitetspolitik.

Helsingør Syklub og dets medlemmer er i dag nogle af de mennesker fra dengang, der huskes bedst i USA. Syklubbens båd indgår i det amerikanske Holocaust-museums udstilling i Washington D.C. og er derved en af de væsentlige fortællinger om Danmarks redning af jøder, hvilket stadig er en af årsagerne til Danmarks fine ry i USA. Den historie og dens ry kan ikke undervurderes.

Conny Palmkvist har valgt en dramatiseret skildring i nutidssprog, hvilket jeg finder ganske unødvendig, og som jeg synes svækker bogens autenticitet. Men det er også det eneste kritiske man kan sige om denne medrivende bog, der på en smuk måde fortæller om de svenske flygtningehjælpere.

Sundets røde nelliker
Forfatter: Conny Palmkvist. Oversætter: Sigurd Toftdahl Terkelsen Sider: 520 Pris: 350 Forlag: Turbine