5 stjerner: Pas på! Forfatteren er besat af en børneglubsk heks

Boganmeldelse: Dennis Gade Kofods »Besat« er en sjældent vellykket og forhekset børne-horrorbog, der med sine udsøgte og morbide tegninger af Kristian Eskild Jensen resulterer i højtlæsningslitteratur, når det er bedst og mest magisk.

»Besat« besætter, og det er højtlæsningslitteratur, når det er bedst og mest magisk, skriver Berlingskes anmelder, Merete Reinholdt. Illustration: Kristian Eskild Jensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at en forfatter ligefrem advarer potentielle læsere mod at åbne en bog, ovenikøbet en børnebog, som vedkommende selv har skrevet.

Når Dennis Gade Kofod alligevel bruger det, der kunne ligne et beskidt og djævelsk salgskneb for at lokke nysgerrige sjæle nærmere, så er det, fordi højtlæsningsbogen »Besat« er skrevet med ført hånd, dvs. ikke af ham, men af en børneglubsk heks, som har besat ham, og som han derfor forsøger at redde læsere og lyttere fra.

»Besat« rummer faktisk så meget litterært hekseri, at man risikerer både liv, lemmer og logisk sans fra det øjeblik, man begiver sig ind i bogens magiske univers.

Nærværende anmelder har således også allerede fået en forhekset rem af huden, og modsat forfatteren vil hun gøre alt for at lokke børn og deres voksne derind, hvor de ikke kan slippe ud igen. Man er hermed advaret.

Det grumme og krumryggede monster af en heks, der har indtaget Dennis Gade Kofods bevidsthed og pen, er en fabelfigur, der har ligget i dvale i 500 år.

Det vil sige helt tilbage fra den tid, hvor mundtlige overleveringer for første gang blev nedskrevet som det, der blev forløbere for eventyr for børn, men hvor indholdet var noget mere makabert og skræmmende, end de senere modererede, romantiserede eller disneyficerede eventyr, som vi kender i dag.
Nu er heksen og hendes sorte kat imidlertid sluppet løs via Dennis Gade Kofods finurlige fantasi, og det uhyggelige er på vej fra siderne gennem den voksne oplæsers mund, ud i natten og ind i børnenes drømme og endnu modtagelige, modellerbare bevidsthed.

Der er lagt an til både magi, mareridt og spirende mistro mod voksne, og det er både foruroligende og fremragende udformet.

Slugt af det onde

Det kan godt være, at der er en eller flere forældre, der forskrækket trækker sig tilbage, bange for at blive forhekset eller få sit barn (op)slugt af det onde eller det oprørske.

Men for dem, der ikke gør og til gengæld overgiver sig til dette vilde univers, får man en læseoplevelse af de sjældne og grum gødning til fantasiens videre vækst.

Dennis Gade Kofods nye højtlæsningsbog er illustreret af Kristian Eskild Jensen, der er prisvindende illustrator og uddannet i Visuel Kommunikation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jensen & Dalgaard.

Dennis Gade Kofod leger med genren i dens oprindelige form og skriver sig ind i en litterær tradition, hvor han stiller sig på skuldrene af Hans og Grethe, Snehvide og Rapunzel, samtidig med at han – ved at lade sin fiktive figur (heksen) træde ud af sine traditionelle rammer og tale uden om forfatteren og direkte til læseren/lytteren – indvier barnet i noget af det, som litteraturen kan.

At åbne døre ind til fantasiens vidtfavnende og forunderlige verden, at skubbe til fastlåste forestillinger og forudindtagede formodninger.

Dertil får han udsøgt assistance af illustratoren Kristian Eskild Jensen, der med sine skumle og morbide tegninger understøtter teksten på fornem vis.

Han modtog Kulturministeriets Illustratorpris i 2017, og han fortjener yderligere anerkendelse for sine hekserier i »Besat«, hvor det onde, der kommer kravlende op af (og igen forsvinder ned i) et hul i jorden eller i papiret, er så skræmmende livagtig, at man må vende bogen for at tjekke, om der er en genvej gennem omslaget.

Dennis Gade Kofod – der, som forlaget skriver, er ekspert i sammenhængen mellem horror, magi, folkemyter og sprog – og Kristian Eskild Jensen spiller i den grad på samme nakkehårsløftende kattestreng, så det er en foruroligende fryd. Ja, og synet af heksen og katten forsvinder måske for en stund, når bogen lukkes, men de findes derude et sted, eller rettere derinde, inde i fantasiens nu godt gødede muld.

»Besat« besætter, og det er højtlæsningslitteratur, når det er bedst og mest magisk.

Besat
Forfatter: Dennis Gade Kofod. Illustrator: Kristian Eskild Jensen. Sider: 40. Pris: 269 kroner Forlag: Jensen & Dalgaard.