5 stjerner: Overlegen krimi er noget nær et mesterværk

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: Norske Karin Fossum er en mesterlig forfatterinde, der afslutter sin serie om kriminalkommissær Konrad Sejer med et overlegent sprog, der flyder og lyder som et kærlighedsbarn af Jón Kalman Stefánsson og Michel Houellebecq.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg kan lige så godt sige det, som det er: Før »Bag dem synger døden« dumpede ned i postkassen, anede jeg ikke, hvem bogens forfatter, norske Karin Fossum, var.

Eller det vil sige; jeg havde set og måske hørt navnet før i forbindelse med lidt planløs surferi på Mofibo og andre digitale markedspladser, men jeg havde aldrig læst en linje skrevet af Karin Fossum.

Men det har jeg nu, og igen … jeg kan lige så godt sige det, som det er: Karin Fossum er en mesterlig forfatterinde og »Bag dem synger døden« er noget nær et mesterværk.

Og det skyldes ikke mindst måden, hvorpå handlingen er strikket sammen, som et helt igennem pragtfuldt patchwork-tæppe bestående af interessante personer og fascinerende skæbner, der på formfuld og fossumsk vis svøber bogens læser ind i et vidunderligt vakuum.

Her peges ej blot i retning af indholdet, om end det er godt i sig selv og mange stjerner værd. Der tænkes derimod og i særdeleshed på sproget, der formidler det stjernespækkede indhold til den helt store guldmedalje. Så selv døden synger!

Skrækindjagende tegning

Men inden lovprisningen af Karin Fossums måde at skrive på, så lad os lige få skitseret plottet, der omhandler:

En enlig mor, der med skidt og nederlag i bagagen og bekymringens smertelige afmagt i øjnene finder en skrækindjagende tegning under madrassen på sin kreative, men mentalt kringlede søns værelse.

En ung, ensom og alt for fed mand, der tilfældigt, men skelsættende, møder en smuk og voldsom charmerende teenagedreng på klippen ved en dyb sø.

Bogen »Bag dem synger døden«« er skrevet af den norske krimiforfatter Karin Fossum. Bogen har fået Berlingskes anmelder i femstjernet humør, som straks vil give sig i kast med forfatterens øvrige værker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Den ufattelig smukke, 16-årige Gritt Zeeland, som (kort efter ovenstående møde) findes død ved skovstien, der fører ned til søen.

Og en dreng, der – et par dage senere – bliver tævet sønder og sammen og mishandlet til ukendelighed med døden til følge, nede på byens havn.

Og ja, bogen handler naturligvis også om den ekstremt elskelige kriminalkommissær Konrad Sejer, der ikke bare skal forsøge at finde hoved og hale i diverse begivenheder, men som også skal slås med at finde en eller måske flere mordere.

Så langt, så godt. Altså, virkelig godt.

Men glem alt om pulserende spænding på drengen og læs noget andet, hvis du med hjertet oppe i halsen og en kniv for struben vil kyles ind i forvirringens øje og dyppes i multiple plot-twists.

Jovist, der sker et twist, men det kommer sent og listes let og elegant ind i hjernen, hvor det, tror jeg, kommer til at blive siddende et pænt stykke tid fremover.

Overlegent overskud

Faktisk synes »Bag dem synger døden« mere at være en udforskning af sind end en efterforskning af handling, og denne følelse fødes flot af Karin Fossums sprog, der, groft sagt, flyder og lyder som et kærlighedsbarn produceret af Jón Kalman Stefánsson og Michel Houellebecq, og som via indre og ydre dialoger, smukke billeder, finurlige overgange på en stringent plantegning, en grundlæggende ro og et overlegent overskud, skaber en intens intimitet, der aldrig må stoppe.

Men det gør den. Og det gør Konrad Sejer også. For »Bag dem synger døden« er ifølge Karin Fossum selv – og efter i alt 15 krimier – den sidste med kriminalkommissæren i hovedrollen.

Men så er det godt, at man som jeg, der ved et tilfælde er startet med slutningen, kan spole tilbage til debuten. Og det vil jeg gøre. Nok endda med det samme.

Bag dem synger døden
Forfatter:
Karin Fossum. Oversættelse: Ida Jessen. Sider: 381. Pris: 299,95. Forlag: Gyldendal.