5 stjerner: Lille islandsk roman åbner sig som en kæmpe vulkan i udbrud

Boganmeldelse: Jón Kalman Stefánsson får alt til at lyde godt, selv det, der gør ondt, i sin himmelstormende roman »Stjernernes knitren«, der går direkte ind i hjertet på dig og fjerner enhver tidsfornemmelse.

»På et tidspunkt i bogen, tænker den syvårige drengs far ved synet af den syvårige drengs rigtige mor. »Hvis der findes en himmel, så er det dette ansigt.« Det samme fristes man til at sige, når man tænker tilbage på læsningen af »Stjernernes knitren«,« skriver Berlingskes anmelder om den nyeste bog fra den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Ved første øjekast syner »Stjernernes knitren«, skrevet af islandske Jón Kalman Stefánsson, ikke af meget. En relativ tynd fætter, lille af format, en art notesbog med sort omslag og rødt læsebånd.

Men så åbner man bogen og begynder at læse. Og allerede efter en håndfuld sider sidder man med en fornemmelse af, at der på ingen måder er tale om en tynd fætter fra Reykjavik, men derimod om en koloenorm vulkan i udbrud.

Og den fornemmelse, der i øvrigt varer ved helt frem til sidste punktum, går direkte ind i hjertet på én, sprøjter om sig med lava og brænder enhver fornemmelse for realtid til grunden.

Pist væk fra virkeligheden forsvinder man. Vupti-vupti, op i stjernehimlen ender man.

En fremmed kvinde

Og nu skal De høre hvorfor. Men De skal lytte godt efter. For det er svært sådan helt kort og præcist at sige, hvad »Stjernernes knitren« indeholder.

Selvfølgelig kan man ty til bogens bagside, hvor der står, at bogen handler om en lille dreng på syv år, der netop har mistet sin mor, og som hånd-i-hånd med sine tinsoldater forsvinder ind i en eventyrlig parallelverden, da der en morgen kommer en fremmed kvinde ud af farens soveværelse.

Men det er bare et overfladisk strejf, der ikke føles rigtigt, og som på ingen måder stemmer overens med alt det, der bimler og bamler på det stykke papir, hvorpå jeg skrev stikord og strøgtanker, mens jeg læste.

Jovist, bogen handler om den syvårige dreng, der med en 40-årig mands tilbageblik i øjnene, og i rollen som jegfortæller, ser tilbage på dengang, mor blev til stedmor.

Men episoden er blot et startskud til den helt igennem fantastiske rejse, der venter forude. »Stjernernes knitren« er nemlig en familiesaga for fuld skrue, hvor en lille flok hovedpersoner fra fire forskellige generationer fletter sig ind i hinanden og danner en 150 år gammel tidslinje, hvorpå Oldemor, Oldefar og alle de andre brøler i kor om levede liv og skæbner på godt og ondt.

Og wauw, Jón Kalman Stefánsson får alt til at lyde godt. Selv det, der gør ondt. Sorgen, der varer ved, kærligheden, der brister, fiaskoerne, som næsten altid synes at blinke for enden af endnu et håbefuldt comeback … man kunne blive ved. Listen med stikord og strøgtanker er lang, men ikke længere, end hvad Jón Kalman Stefánssons løber på literen ned ad Mindernes Allé.

Leth og Barthes på tur

Han skriver dog ikke bare med et konstant overskud på anekdote-kontoen. Jón Kalman Stefánsson formår også at fortælle om hver og en på power-poetisk vis.

Berlingskes anmelder giver »Stjernernes knitren«, der udkom 21. maj, fem ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Batzer & Co.

Eksempelvis ved konstant at producere en kælen ved detaljen, som selv ved den mindste berøring tegner et vægmaleri på himmelhvælvingen.

Men også ved hele tiden at smelte menneskets kroppe og gerninger sammen med den omkringliggende, mytiske natur.

Ja, man skulle nærmest tro, at der var tale om historiske highlights fra en mytologisk cykeltur med Jørgen Leth trampende i pedalerne, Morten Sabroe på gedebukkestyret og med Roland Barthes på bagagebæreren.

Men der findes ikke cykler i Stefánssons familiesaga. Her går man gennem livet med skæbnens uransagelige gps under armen med krum ryg, knyttede næver, åbne hjerter og blikket rettet mod horisonten … til lyden af stjernernes knitren.

Og apropos; på et tidspunkt i bogen tænker den syvårige drengs far ved synet af den syvårige drengs rigtige mor. »Hvis der findes en himmel, så er det dette ansigt.« Det samme fristes man til at sige, når man tænker tilbage på læsningen af »Stjernernes knitren«.

»Stjernernes knitren«
Forfatter:
Jón Kalman Stefánsson. Oversætter: Kim Lembek. Sider: 224. Pris: 249,95 kroner. Forlag: Batzer og co.