5 stjerner: Gotisk skrækroman fik Katherine Diez til at skælve af væmmelse

Boganmeldelse: Jacques Chessex »Vampyren fra Ropraz« beskriver den værste form for ondskab, mennesket er i stand til at bedrive, men emmer samtidig af stor usentimental skønhed og tommetyk atmosfære.

»Vampyren fra Ropraz« er en roman om, at monstre ikke bliver skabt af sig selv, men af samfund, hvor ondskab er latent og systemer svigter. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1903, i den åndsformørkede, schweiziske landsby Ropraz, finder man den nyligt afdøde Rosa Gilliérons grav åbnet. Liget af den smukke, unge, uskyldsrene kvinde er blevet voldtaget og slemt lemlæstet. Kønsdelene søndergnaskede, hjertet skåret ud af brystet, brysterne skåret af, tygget på og spyttet ud i den åbnede mave.

Frygten og sladderen går i det lille calvinistiske samfund, som må søge trøst i før-reformationens katolske kors. Men det varer ikke længe, før to lignende sager dukker op, og man finder den perfekte syndebuk for djævelskaben: En alkoholiseret outsider, hvis seksuelt afvigende adfærd nok kan forklares med de mest rædselsvækkende overgreb, han blev udsat for som barn.

Nogenlunde sådan udspiller den sig, Jacques Chessex’ gotiske skrækroman, »Vampyren fra Ropraz«, der på trods af sine kun 85 sider flere gange fik mig til at skælve af væmmelse.

»Ikke to ord beskriver den schweizske forfatter bedre end disse: kontrastfyldt og polariserende. «


Ingen ord beskriver den schweiziske forfatter bedre end disse: kontrastfyldt og polariserende. Hans prosa beskæftiger sig ofte med den værste form for ondskab, mennesket er kendt for at være i stand til at bedrive, og vil være noget af det mest ubehagelige, mange nok nogensinde vil komme til at læse. Samtidig emmer den af den strammeste, klassikeragtige, usentimentale skønhed og atmosfære, som mange nok heller ikke  nogensinde vil komme til at læse.

Bogen »Vampyren fra Ropraz« udkom på engelsk tilbage i 2007, men den er nu for første gang udkommet på dansk. Fold sammen
Læs mere

Mon ikke det blandt andet var derfor, at Chessex, som i 2009 døde i en alder af 75, var den første ikke-franskmand nogensinde til at vinde Frankrigs mest prestigefyldte litteraturpris, Goncourtprisen, for sin roman L’Ogre i 1973? Efter succesen slog han sig ned i Ropraz, svælgede i kunstnerisk selvtillid og producerede mere end – hold nu fast – 80 bøger. En af dem var »Vampyren fra Ropraz«, der udkom i 2007 (og ja, nu heldigvis er smukt oversat til dansk). Den skulle efter sigende bygge på en virkelig sag om, ikke en vampyr i traditionel forstand, men et muligt justitsmord på en simpel stalddreng, der blev dømt for en række makabre nekrofiliforbrydelser, efter han blev fanget på fersk gerning med bukserne nede bag en kvie.

Bogen indledes med forfatterens forord: »Da jeg i maj 1978 flyttede til Ropraz, stod Rosa Gilliérons grav endnu intakt nær grusgangen på den kirkegård som ligger langs stien op til mit hus.«

For hans naboer forblev den dokumentaristiske bog og Chessex selv lidt af en skamplet i deres selvbillede. Måske tilgiveligt nok; han portrætterede byen (ganske vist anno 1903) som en samling primitive og stærkt overtroiske bondeknolde i et depraveret og incestplaget provinssamfund. I det hele taget fik han aldrig rigtig nogen fanskare i sit hjemland. Men det er alt sammen mest ærgerligt for dem selv, for Chessex var en mesterlig forfatter, og »Vampyren fra Ropraz« er en mesterlig om end maksimalt morbid, lille roman, der i øvrigt vil vække mindelser hos alle med kendskab til Arthur Millers verdensberømte skuespil »Heksejagt«.

Det er en roman om, at monstre ikke bliver skabt af sig selv, men af samfund, hvor ondskab er latent og systemer svigter. Om at, de sande monstre ikke nødvendigvis er freaks, men i virkeligheden dem, der bærer – eller i hvert fald bar – på kors og høtyve.

Vampyren fra Ropraz
Forfatter: Jacques Chessex. Oversættelse: Nils Schultz Ravneberg. Sider: 85. Pris: 150. Forlag: Sidste Århundrede.