5 stjerner: Forfatteren til denne bog udsætter dig for så mange finter, at du har lyst til at udbryde »Yes, mand!«

Boganmeldelse: Thomas Bagger skildrer i »Manden i tre dele« et modbydeligt Sønderjylland, hvor kvinderne er roden til alt ondt, og hemmeligheder og grimme sandheder popper op af den mørke muld.

Thomas Bagger er aktuel med krimiromanen »Manden i tre dele«, som høster fem stjerne hos Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Bach/Politikens Forlag
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den danske krimiscene vrimler det med prominente og prisbelønnede navne, hvis kunstneriske præstationer ej blot igangsætter stående ovationer hos det danske (og tilsyneladende umættelige) krimipublikum, men som også bliver overdynget af lovprisninger og klapsalver af fans uden for landets grænser.

Og så er der dem, der står (på spring) i baggrunden, måske helt ude bag kulisserne, hvor de med krydsede fingre venter på, at det engang bliver deres navn, der gjalder ud af branchens mange højttalere og dermed får en billet til det spotlight, som de ønsker og fortjener.

Et af disse er Thomas Bagger. Eller rettere; det forestiller jeg mig, det er. I min verden er han i hvert fald ikke top of mind, når snakken falder på den danske krimiscenes A-list.

Faktisk havde jeg aldrig set hans navn, før jeg så det på forsiden af »Manden i tre dele«, der netop er udkommet.

Men jeg har set det nu, altså navnet, og jeg har læst bogen, og i min verden hersker der nu ingen tvivl om, at Thomas Baggers navn bør rammes af et lys, der ikke kommer fra et eller andet exitskilt, men derimod fra en projektør helt ude på scenekanten.

»Manden i tre dele« indeholder nemlig lige præcis det, man som sommerglad og solbrændt krimielsker søger i en partner, nemlig de tre p’er; plot, persongalleri og pace.

Og lad os tage dem fra en ende af.

Kvinder og kloakdyr

Historien begynder på en forblæst bakke i Sønderjylland, hvor politiet finder liget af en nøgen mand, der er blevet stjålet fra det lokale lighus.

Men manden er ikke forbrydelsen, som efterforskerne William Grandberg og Jenny Seland med hjælp fra de tilkaldte taskforce 14-gutter, den gådefulde David Flugt og den über-excentriske Lucas Stage, skal opklare.

Liget er derimod »blot« en krop, der bærer et budskab, som kaster alle involverede i sagen ud på lidt af en rejse tilbage i tiden, hvor mere end 18 (eller var det 19, 20, måske 21?) myrdede kvinder gør krav på retfærdighed.

Læseren suges dog ikke kun ind i et mørk, vindblæst og helt igennem (viser det sig) modbydeligt Sønderjylland, hvor morderen i øvrigt kan være mange, hvor køerne til menneskehedens frygtelige gerninger er lange, og hvor kvinderne er roden til alt ondt.

Thomas Bagger tager også gentagne afstikkere til Rumæniens dybt kriminelle underverden, hvor blandt andet menneskeædende kloakdyr stortrives, hvilket umiddelbart synes svært at forbinde med de mange lig, klamme hemmeligheder og grimme sandheder, der popper op af den sønderjyske muld, men som til sidst giver skræmmende god mening.

Men inden man kommer så langt, bliver man bombarderet med et mangfoldigt persongalleri, der er så godt tegnet, at selskabet med William, Jenny, David, Lucas og alle de andre små og store medvirkende sommetider får én til at glemme plottet. Men også kun næsten.

Foto: Politikens Forlag.

Yes, mand!

For Thomas Bagger kan sit håndværk og kender derfor krimigenrens medfødte behov for fremdrift. Og takket være hans fornemmelse for tempo, twists og finter er »Manden i tre dele« en herlig pageturner, hvor man som læser råber ‘Yes, mand!’, hver gang man ryger på en af de finter, som bogens forfatter gang på gang udsætter én for.

Jamen, er der da slet ingen fejl og mangler? Jo da, men det er i småtingsafdelingen, skønhedsfejl hist og pist. Eksempelvis et fokus på en verdenspresse, som ingen rolle spiller i historien, og som derfor ikke behøvede at være der. Og så et par ledetråde, som måske lige kom lidt for belejligt ind fra højre. Men hva’? Skidt pyt. Intet af det piller ved det faktum, at man ville ønske, at »Manden i tre dele« vitterlig var i tre dele.

Manden i tre dele
Forfatter:
Thomas Bagger. Sider: 382. Pris: 150 kroner. Forlag: Politikens forlag.