4 stjerner: Roman om magisk klimatrold er en syret bombe midt i H.C. Andersen-land

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: 29-årige Rasmus Daugbjergs anden roman, »Trold«, læner sig op ad de aparte, ofte oversete folkeeventyr, hvilket fremmaner nogle originale undergangsbilleder og samtidig efterlader læseren med en skæv, intuitiv og original vinkel på klimakrisen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Daugbjerg smider en velskrevet bombe ned i vores klassiske eventyrforståelse.

Alt forfalder i forpligtelser, skam og forvirring, mens vi må se langt efter den orden, vi så inderligt higer efter i slutningen af et eventyr. I stedet overtages den af en rå og bizar uorden, som på mange måder føles på sin plads i Daugbjergs troldede univers.

»Trold« er Rasmus Daugbjergs svære 2’er. Hans første roman, »Rygtet«, høstede berettiget ros, men det har også hævet de forventninger til »Trold«, der er yderligere opskruet, fordi »Trold« udkommer på Gutkind, der trods sin korte levetid allerede har givet os nogle seriøse litterære bangers.

Syret shit

Med »Trold« fortsætter Rasmus Daugbjerg ad det skæve spor, han også forførte os med i »Rygtet«, og personligt kan jeg sige, at hans forfatterskab er ét, jeg vil se frem til at følge de kommende år, for 2’eren her – den er sgu helt okay!

Rasmus Daugbjerg bryder i »Trold« med den klassiske børnelærdom om eventyret. Med den letforståelige kamp mellem det gode og det onde. Den onde taber. Den gode lever lykkeligt videre. Men hvis man rent faktisk læste hele dåbsgaven i form af H.C. Andersens samlede eventyr, så vil man opdage, at der gemmer sig noget aparte, noget syret shit i de mere klassiske fortællinger.

Og det syrede går igen i »Trold«. Det er nemlig de mere aparte form for eventyr, bogen læner sig op ad. Den slags, som ikke vil blive opført som drama til forårsfesterne på landets folkeskoler. Hvilket »Trold« heller ikke kommer til.

Konge. Trold. Menneske

Uorden og sammenbrud lurer i bogen. Jo flere sider inde, jo mere kompleks og bizar bliver karakterernes fejlslagne forsøg på at opnå en form for orden. Kongen vil have mere. Trolden vil have hævn. Menneskene er i vildrede.

Vi kender det selv.

Når vi har gang i de vildeste løsninger for at få tingene til at fungere, så er det nok, fordi noget er grundlæggende galt. Tænk klimakrise.

I »Trold« er mennesket lusen mellem neglene på den magtbegærlige konge og den naturforbundne trold.

Kapitalismen personificeres af kongen, der tvinger menneskene ud i skoven efter træ. Imens er trolden naturens bøddel, der straffer de selvsamme mennesker for at overforbruge skovens ressourcer. Paradokset er iscenesat, og det hele er alt for komplekst til at løse. Ergo uorden.

Men jeg synes faktisk, at der er mere på spil i bogen. Det vil være en uret blot at reducere »Trold« til nogle nye ord om klimakrisen. Den er nærmere en række nye billeder, der langt om længe får os til at forstå, hvad det hele handler om.

Romanen er et billede på en omsiggribende uorden. Ikke kun i en ydre forstand, men også i karakterernes gøren og laden. Den selvsamme uorden finder vi i sproget, her endda i et velskrevet ét af slagsen. Daugbjergs korte sætninger overrasker og ender steder, man ikke havde regnet med. Ræven kan pludselig være et birketræ, og trolden kan føde en sten. Sådan er det. Uden videre forklaringer. Det er sætningernes udvikling, og tungen skal sidde lige i munden, hvis man skal følge med.

Den slags skal man selvfølgelig være til. Ikke alle i min mors strikkeklub ville lade sig fornøje af det overraskende sprog. Det ved jeg. Men hvis man åbner sig for de sproglige overraskelser og accepterer dem som en del af sammenbruddet, så venter der mange godter i løbet af læsningen.

Og hvis nogen siger, at nu må det være nok, nu har vi læst nok sammenbrudsfortællinger, som i virkeligheden er et billede på klimakrisen, så vil jeg stå fast på, at Rasmus Daugbjergs bidrag faktisk er et frisk pust. Både som en form for klimalitteratur og som et (ikke børne)eventyr.

Trold
Forfatter: Rasmus Daugbjerg. Sider: 128. Vejledende pris: 199,95 kroner. Forlag: Gutkind.