4 stjerner: Pytonslangen Nero har den altædende hovedrolle i næsten perfekt debut-krimi

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Norske Silje O. Ulsteins debutkrimi, »Krybdyrmemoirer«, er helt igennem generøs, begavet, kompleks og snublende tæt på perfektion.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er altid en god idé at være varsom med at drage forhastede konklusioner og i stedet lige flytte foden over på bremsen, vende skråen og genoverveje tingenes tilstand.

Og det er i særdeleshed en rigtig god idé, hvis man kaster sig over norske Silje O. Ulsteins debutkrimi, »Krybdyrmemoirer«, der bedst kan beskrives som et formidabelt fletværk af mennesker, der som hovedregel er noget helt andet, end hvad de giver sig ud for at være.

Faktisk er der så meget smæk på de menneskelige forandringsprocesser, at Ulstein i skriveprocessen må have været på nippet til at drukne i post-its og overmalede whiteboards.

Men nej, Ulstein druknede ikke, hun overlevede, heldigvis, og formåede i stedet at skabe en helt igennem godt tænkt krimi, der ikke bare, sådan rent stilistisk, er noget af det bedste, jeg har læst længe, men som også – og netop derfor – allerede nu skruer forventningerne til »den svære 2er« helt i vejret.

Pot- og metaldrengene

Kort fortalt handler »Krybdyrmemoirer« om en lille pige ved navn Iben, der i 2017 forsvinder i Kristiansund, og som ej blot hendes følelsesforvirrede mor, Mariam, men også lokale politifolk såsom den sjælforslåede Roe og grønskollingen Ronja kæmper for at finde.

Men bogen handler også om en umiddelbar treenighed, tilbage i starten af 00erne, bestående af pot- og metaldrengene Egil og Ingvar og ikke mindst den introverte Liv, der mere end nogen anden knytter sig til pytonslangen Nero, som i øvrigt selv spiller en finurlig og altædende hovedrolle, endda i form af sin egen, dyriske jeg-stemme.

Silje O. Ulstein har skrevet en mørk og intens psykologisk thriller om emner som ensomhed, sorg og seksuel besættelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gutkind.

Bogen handler dog om meget, meget mere end dette, men af frygt for at aktivere op til flere spoiler alerts, så bør der ikke siges andet, end at der er tale om et virvar af menneskeskæbner, hvoraf de fleste i bogen, herunder Nero, får tildelt deres helt egen stemme, deres helt eget jeg, hvilket – set i bakspejlet – på fornem vis afspejler Ulsteins generøsitet som forfatter, men som også – qua de mange stemmer i to forskellige tidszoner – afføder et krav hos læseren om at holde tungen lige i munden.

Op i et højere C

Ikke desto mindre formår Ulstein at sørge for, at man som læser ender med at tilbagelægge den snørklede vej frem og tilbage mellem A og B uden at miste balancen, ligesom den norske debutant tilmed formår at udflette alt og alle i de to tidszoner på en sådan måde, at det hele går op i et højere C.

Men når det er sagt, så formår »Krybdyrmemoirer« ikke trods gennemgående suspense at holde dampen oppe fra start til slut. For det første er bogen en anelse for lang tid om at komme op i omdrejninger, og slutspurten inden det føromtalte høje C er desværre ikke hurtig nok.

Det er simpelthen de mange tråde, der skal samles, og de mange stemmer, der skal have ordet, hvor godt skruet sammen begge dele end er, som ender med at sænke farten. Derfor ender antallet af tildelte stjerner heller ikke på den top, som bogen ellers flere steder undervejs var oppe og snuse til.

Hverken det ene eller andet piller dog ved det åbenlyse faktum, at Norge – og nu også det danske krimimarked – har fået en ny, funklende stjerne ved navn Silje O. Ulstein.

NB: Anmeldelsen havde ved en tidligere fejl fået tildelt fem stjerner i overskriften. Anmelder Jakob Genz har oprindeoigt tildelt »Krybdyrmemoirer« fire stjerner. Red.

Krybdyrmemoirer
Forfatter:
Silje O. Ulstein. Oversætter: Rolf Stavnem. Sider: 380 sider. Pris: 249,95. Forlag: Gutkind.