4 stjerner: Miss Marple fra Odsherred er altid et lårklistrende skridt foran det lokale politi

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Anne Grues »Nøglen til mord« er en dejligt velskrevet og velkomponeret hverdagskrimi. Den står på skuldrene af den gamle britiske whodunit-mesterdetektiv, der passer som hånd i handske til de læsere der ikke er til blodsprøjtende horror eller hæsblæsende biljagter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omdrejningspunktet for plottet i Anna Grues »Nøglen til mord« er måske nok unge, smukke sugarbabes og deres gerninger, men hovedpersonen er samme ældre, overvægtige, knæopererede amatørdetektiv som i de to foregående bind i serien, den foretagsomme og emsige efterlønner Anne-Maj Mortensen.

Med lige dele brok og besserwissen beviser hun gang på gang, at hun er mindst ét svedigt, lårklistrende skridt foran det lokale politi i diverse sager, og at hendes fintfølende intuition og logiske kryds-og-tværs-trænede tankegang er mere end almindeligt veludviklet.

Enerverende madamme

Fru Mortensen, som hun med kærlig reference til Agatha Christies Miss Marple kaldes af sine nærmeste, er en elskelig og enerverende madamme, der står på skuldrene af den gamle britiske whodunit-mesterdetektiv, men også er helt sin egen.

Hun er solidt forankret i det nordvestsjællandske, har en mening om mangt og meget og er glad for både mad og blomster. Med andre ord en helt almindelig dansk dame, sådan henad naboens svigermor, og så er hun beskrevet med humor, hygge og et håndgribeligt sprog, der gør selskabet med hende yderst behageligt.

Kopulerende par

I dette tredje bind i serien om fru Mortensen bliver hun kaldt over til sin eksmand, der pr. sms har erklæret, at han vil tage sit liv. Den pensionerede læge er efter sin tredje skilsmisse for nylig flyttet til Nykøbing Sjælland, og de to forhenværende ægtefolk har derfor set lidt til hinanden i den senere tid. Men gennem mange år har hverken Anne-Maj eller den fælles voksne datter, Iben, haft synderlig kontakt med manden, der dengang forlod sin gravide hustru, fordi han ikke ville have børn og i øvrigt havde fundet en anden kvinde. Nu drikker han lidt for meget, er ensom og vil altså dø.

»'Nøglen til mord' er en dejligt velskrevet og velkomponeret hverdagskrimi, en cosy crime for læsere der ikke er til blodsprøjtende horror eller hæsblæsende biljagter« Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof..

Anne-Maj finder ham i badekarret med overskårne pulsårer, og hun ender siden med at stå for de praktiske ting i forbindelse med salg af lejligheden. Da hun en dag lukker sig ind i afdødes hjem for at pynte med ejendomsmæglerfriske blomster, overrasker hun et kopulerende par i soveværelset. Den midaldrende mand flygter, mens Anne-Maj kort taler med den ganske unge pige, som hun lover ikke at afsløre signalementet af til politiet, da hun efterfølgende melder indbruddet.

Da liget af den unge pige senere findes i en skov, følger en gradvis afdækning af, hvad der er foregået, beskrevet som en umage dans mellem to parter, der igen og igen træder hinanden over tæerne. Betjentene på sagen gider ikke rigtig tage fru Mortensens fantasirige og konspiratoriske teorier seriøst, og hun vælger mere og mere at gå sine egne veje, til stor irritation for politiet.

Tilstræbt kompetent

Nogle af hendes hypoteser er da også temmelig vidtløftige, og der havde ikke været en sag, et plot, en bog, hvis ikke Anne-Maj Mortensen formåede at finde nålen i høstakken og opdage nærmest u(sand) synlige beviser og stille undrende spørgsmål til dem.

Midt i alt det almindelige har hun en ualmindelig evne til at se manglende sammenhænge og skygger af spor, hvilket jo er vældig dygtigt, men også en anelse tilstræbt kompetent.

Det ændrer dog ikke ved, at »Nøglen til mord« er en dejligt velskrevet og velkomponeret hverdagskrimi, en cosy crime for læsere, der ikke er til blodsprøjtende horror eller hæsblæsende biljagter – selv om man godt nok får noget, der ligner, da fru Mortensens Opel Corsa forfølger en Fiat Punto på en landevej, i øvrigt med dramatiske, men dog realistiske følger.

Det meste er faktisk så troværdigt og virkelighedsnært, at denne bog og hele seriens underspillede spænding helt uden special effects udfolder sig med voksende og virksom kraft.

Nøglen til mord
Forfatter:
Anna Grue. Sider: 464. Pris: 250 kroner Forlag: Lindhardt og Ringhof