4 stjerner: Magikeren Rane Willerslev har et træ i Tisvilde, han giver vodka og tobak i gave

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Rane Willerslev fortæller om særegne erindringer i »Mit magiske træ«, der er et charmerende, underligt og klog bekendtskab, lidt ligesom forfatteren selv, konstaterer Berlingskes anmelder, Rune Selsing, der sendte sine sønner på havearbejde efter endt læsning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kendte og allestedsværende Rane Willerslev har skrevet en bog, der minder meget om ham selv. Det er ikke helt enkelt at beskrive, hvad den går ud på, men den er både charmerende, underlig og klog.

»Mit magiske træ«, som bogen hedder, skal faktisk forstås både i overført og bogstavelig betydning. Willerslev har et træ et sted i Tisvilde, som han betragter som sin stedfortræder i naturen. Han giver det gaver (vodka og tobak!) og pakker det ind i kulørte bånd i håb om, at det vil hjælpe ham med at løse forskellige problemer. Heldigvis handler hans bog om meget mere end denne halvhjemmestrikkede naturreligion.

Kulden skaber ømhed

Willerslev er dog mere romantiker, end han er magiker. Han har kastet sin kærlighed på ikke mindst den danske natur. Som han højstemt erklærer: »Intet på denne jord slår en dansk løvskov i skønhed«. Bogens bærende pointe er imidlertid en helt anden, nemlig at naturen er karakteropbyggende.

Vi hører om tvillingerne Willerslevs tur til Lapland som 13-årige. På egen hånd vandrer de rundt i nationalparken og må selv finde steder at sove, hvilket jo er ikke så lidt imponerende. Rane fremhæver selvfølgelig den selvstændighed og styrke, som en sådan tur i ødemarken giver, men dvæler lige så meget ved, at den bragte ham sammen med sin bror. På trods af et ellers køligt forhold formår naturen på forunderlig vis at give dem ømhed for hinanden.

Der er ikke noget rationelt eller videnskabeligt argument for den pointe. I stedet er det Willerslevs opfordring, at vi åbner os for det irrationelle og det, vi ikke forstår. Også varsler fra dyreriget. Han har flere gange i sit liv haft uforklarlige oplevelser med naturen (blandet andet angreb fra en solsort og et møde med en grå elg), som har givet ham et varsel om en markant livsforandring. Han tror fuldt og fast på, at naturen kan fortælle os noget, hvis vi er åbne for dens budskab.

»Mit magiske træ« er forfatter Rane Willerslevs nyeste udgivelse, og titlen skal både forstås i overført og bogstavelig betydning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grønningen 1.

En troende mystiker

Samtidig bruger han sin appel til det irrationelle til at argumentere for brugen af en vis mængde fiktion i historieformidlingen. Eller til at forklare, hvordan Trump mobiliserede vælgere fra en verden, som etablissementet med sin snævre logik havde gjort sig selv blinde over for.

Bogen bedste fortællinger er dog dem om hans barndom og ikke mindst hans fars opdragelse. Han ville hærde sin børn. Give dem modstandskraft og arbejdsmoral, så de lettere kunne komme igennem tilværelsen.

Det var måske en tand for arkaisk at smide sine børn ud fra tremetervippen for at lære dem at svømme, men Willerslev er taknemmelig for sin opdragelse og vil give den samme filosofi videre til sine børn. Og pointen var i hvert fald inspirerende nok til, at jeg undervejs i læsningen sendte mine egne drenge ud for at lave noget havearbejde på egen hånd.

Et gennemgående budskab i bogen handler om at få mental råstyrke og kunne klare sig selv, også i den ikkeoverførte betydning. Hvilket altså er tiltrængt for det moderne, komfortable gemyt. Der er i det hele taget noget Jordan Peterson’sk over Willerslev. Men hvor Peterson nøjes med at dyrke myten og det irrationelle, er Rane Willerslev en troende mystiker.

Charmerende udogmatisk

Det burde ikke kunne lykkes at skrive en sammenhængende bog om naturens karakteropbyggende velsignelse og værdien af det irrationelle, kombineret med fuldtonet overtro på talende dyr og magiske træer. Og det gør det egentlig heller ikke. I hvert fald ikke som rationel fortælling.

Ikke desto mindre er »Mit magiske træ« en utroligt velkomponeret blanding af ærlige personlige anekdoter, livsklogskab og analyse. Man er i godt selskab, og Willerslev er charmerende udogmatisk. Man har fornemmelsen af, at han er parat til at lytte til hvem som helst og ville finde det fascinerende, uanset hvad de så sagde.

Det fortjener også lidt respekt, når en feteret professor smider alle hæmninger og erklærer sin tro på varsler i naturen, shamaner og spøgelseselge. På den anden side gør overtroen ikke bogen bedre og kunne ligeså godt være beskrevet som et åndeligt aspekt af livet, som mennesket ikke er tjent med at have lukket af for.

Mit magiske træ
Forfatter:
Rane Willerslev. Fortalt til: Danni Travn. Sider: 180. Pris 249,95 kroner Forlag: Grønningen 1.