4 stjerner: Letfordøjelig og velsmagende krimi med masser af Taxa-Mike-charme

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Michael Katz Krefeld er en stilsikker tourguide, som ved hjælp af dansende og info-fyldte dialoger, flydende og relevante sceneskift sørger for at give læseren en underholdende og tilfredsstillende krimioplevelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommetider er det en sandhed med modifikationer, når et forlag på bagsiden af en bog skriver, at det, du sidder med i hånden, er en selvstændig del af en serie, og at du derfor sagtens kan springe med på vognen uden at føle dig hægtet af på forhånd.

Men når det står på bagsiden af »Imperiet«, der er skrevet af Michael Katz Krefeld, og som er syvende bog om privatopdageren Thomas »Ravn« Ravnsholdt, så er den god nok.

Jeg følte mig som »debutant« i hvert fald på ingen måde ekskluderet. Tværtimod. Jeg følte mig straks velkommen og i godt selskab.

Ikke mindst takket være Ravn, der iført læderjakke og væbnet med naturlig ro, Taxa Mike-charme, stoisk retfærdighedssans, lidt dårlig lever og egen husbåd i Christianshavns Kanal tager imod én med åbne arme.

Husbåden fylder i øvrigt en del i »Imperiet«, da det for det første er herfra, Ravns verden går, hvis da ikke lige det er på Café Havodderen, hvor han har en hyggetjans som bartender, ligesom Bianca, som husbåden hedder, også er stedet, hvor tanker og teorier i forbindelse med arbejdslivet bliver tænkt og udtænkt.

Den egentlige action finder dog primært sted rundt omkring i København, hvor Ravn denne gang ufrivilligt bliver blandet ind i en blodig magtkamp om kontrollen af et familieejet finansimperium.

Skandaleombrust rigmandsdatter

Det hele starter med, at advokaten Miriam Østergaard hyrer ham til at overbringe en løsesum på tre millioner kroner.

Den skandaleombruste rigmandsdatter Christiane Saxenholm er nemlig blevet kidnappet, og hendes nærmeste familie, som dog på ingen måde er nærtstående, ønsker ikke selv at få beskidte fingre.

Michael Katz Krefelds »Imperiet« er den syvende selvstændige bog om privatopdageren Thomas ‘Ravn’ Ravnsholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Men det får Ravn. For overleveringen af pengene går, selvfølgelig, fristes man til at sige, ikke som planlagt. I stedet ender det hele i et dødsfald, som Ravn i en blanding af skyldfølelse og ønsket om retfærdighed og derfor på eget initiativ hyres af Saxenholmfamilien til at opklare. For var det et uheld? Eller var det (selv) mord?

Ravn ender ikke overraskende med at finde et svar, men vejen derhen er, ud over flere dødsfald, domineret af modvind fra alle retninger, hvor den ene mistænkte efter den anden, som alle har det tilfælles, at de har et tilhørsforhold til Saxenholmimperiet, forsøger at spænde ben for sandheden.

Og ja, det kan måske lyde som en lidt kompleks cocktail bestående af mørke familiehemmeligheder, sorte møder i fortiden, løgn og latin, flere af de syv dødssynder og ikke mindst en kold tilskyndelse af aktiekurser frem for værdien af medmennesker. Men sådan føles »Imperiet« ikke.

Michael Katz Krefeld er nemlig en stilsikker og bundrutineret tourguide, som ved hjælp af dansende og infofyldte dialoger, flydende og relevante sceneskift uden trang til at råbe »Wonderful Copenhagen!« samt i kraft af Ravns (næsten) altid ophøjede ro sørger for at give læseren en letfordøjelig, men rigtig, rigtig velsmagende krimioplevelse. Vi ses igen, Ravn!

Imperiet
Forfatter: Michael Katz Krefeld. Sider: 312. Pris: 299,95. Forlag: Lindhardt og Ringhof.