Peter Gantzler fylder 50

50 år. Roller i "Taxa" og "Italiensk for begyndere" har sikret Peter Gantzler folkelige popularitet. Men han driver også en golfbane

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Gantzler, der fylder 50 år den 28. september, tog bifagseksamen i dansk og arbejdede som lærervikar og regissør på teatret, inden han satte kurs mod Statens Teaterskole og uddannelsen til skuespiller.

Her blev han færdig i 1990 og havde i de følgende år en række roller på film og teatret, før det endelige gennembrud kom med den succesrige tv-serie "Taxa".
Gantzler lagde mange fine nuancer ind i sin fremstilling af Taxa-Mike, en tilsyneladende rodløs og lige-ud-af-landevejen karakter.

Udviklingen på vej til decideret karakterskuespiller fortsatte han med sit fine portræt af den generte og kontaktsøgende hotelportier i Lone Scherfigs dogmefilm "Italiensk for begyndere".

For denne præstation belønnede Danmarks Filmakademi i 2001 Peter Gantzler med en Robert. I komediedramaet "At klappe med een hånd" brillerer han i et afdæmpet, men alligevel effektfuldt samspil med Jens Okking.

Siden 1983, da han debuterede i Erik Clausens "Rocking Silver", har den populære skuespiller medvirket i 27 danske film. På det seneste ikke med helt så stor succes som tidligere, men tidligere i år brillerede han med stort spil i den delvist oversete "Spillets regler" om intriger og ambitioner i universitetsmiljøet.

Peter Gantzler har også en hovedrolle i den polsk-tyske film "33 scener fra livet". Den blev belønnet med juryens pris på dette års festival i Locarno i Schweiz, men det er uvist, om og hvornår filmen dukker op i de danske biografer.

Også tv-serier som "Nikolaj og Julie" og "Krøniken" havde Gantzler på rollelisten, mens der tilsyneladende bliver stadig længere mellem hans medvirken på teatret.
I privatlivet danner fødselaren par med skuespilleren Xenia Lach-Nielsen, og han driver en golfbane i Ølstykke sammen med kollegaen Jan Linnebjerg.

/ritzau/