4 stjerner: Krimikongens spændstige fortællinger summer af jalousi, straf og syndsforladelse

Boganmeldelse: De syv fortællinger i Jo Nesbøs »Jalousimanden« handler alle på hver sin måde om jalousi, hævn og tilgivelse. Nesbø mestrer på sofistikeret vis at gøre det umiddelbart banale og betydningsløse til omdrejningspunkter eller vigtige vendepunkter i sine skæbnefortællinger,

»Med »Jalousimanden og andre fortællinger« viser den norske forfatter endnu en gang, at han er i en klasse for sig, også selv om ikke alle syv noveller når hans sædvanlige niveau hele vejen igennem,« skriver Berlingskes anmelder, som giver bogen fire ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er næppe nogen andre, der som Jo Nesbø kan sætte store følelser, underspillede religiøse normer og arketypiske aktører ind i en krimilitterær ramme og få noget både begavet, vedkommende og spændingsmættet ud af det.

Med »Jalousimanden og andre fortællinger« viser den norske forfatter endnu engang, at han er i en klasse for sig, også selv om ikke alle syv fortællinger når hans sædvanlige niveau hele vejen igennem.

Nesbø er imidlertid så god, at selv det, der fra hans hånd er mindre godt, er bedre end gennemsnittet. Han mestrer på sofistikeret vis at gøre det umiddelbart banale og betydningsløse til omdrejningspunkter eller vigtige vendepunkter i sine skæbnefortællinger, og med både humor og uhygge portrætterer han folk og fæ, fornuft og følelser, samfund og samtid.

De syv fortællinger i »Jalousimanden« handler alle på hver sin måde om jalousi, hævn og tilgivelse. Om angsten for at miste den, man elsker, og i sidste ende sig selv. Om midt i hverdagstrummerummen at blive ramt af skæbnen for derefter at tage den i egen hånd.

En skinsyg tvillingebror

Titelnovellen skiller sig ud ved dels at være den markant længste, dels at være for forudsigelig og slap i koderne.

Den er hverken så stramt og spændstigt komponeret som de øvrige eller så finurligt overvældende som de helt korte. Ikke at den er dårlig, det er Jo Nesbø, den hører bare ikke til forfatterens allerbedste.

En græsk politiefterforsker har som følge af egne erfaringer fået næse for andre menneskers jalousibarometer, og han sendes derfor til den lille ø Kalymnos, da en tysk turist forsvinder, og der er mistanke om en forbrydelse begået af en skinsyg tvillingebror.

Den 10. juni udkommer Jo Nesbøs »Jalousimanden og andre fortællinger« på forlaget Modtryk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modtryk.

Jalousimanden, som han kaldes, får hurtigt fornemmelse for skyld, skam og sagens rette sammenhæng, men som i ethvert andet Nesbø-drama er der en krølle på historien, der får brøden til at tage sig anderledes ud end først antaget.

Er man en nogenlunde skarpsynet læser, vil man dog for længst have regnet plottet ud, og så ligner krøllen mere et knudret klimaks end en overraskende og øjenåbnende morale.

Anderledes er det med en syv sider kort historie om en kvinde, som hader folk, der springer over i køen.

Hun står selv bagest i livets lange kolonne af evigt ventende borgere, hun har stået i rækker og geledder hele sit liv, fra hun blev født, til hun måtte flygte fra krig og elendighed og til nu, hvor hun sidder bag kassen i en stationskiosk og ikke længere finder sig i, at folk som for eksempel en ung flabet, fremmedfjendsk fyr, endda uden mundbind, snyder sig ind foran andre.

Det kommer til at koste ham dyrt.

 

I en anden fortælling finder en taxichauffør sin kones øjenring i den dameglade vognmands bil, og med mistroens gennemborende klarsyn fatter taxichaufføren hurtigt den rette sammenhæng og handler derefter.

Jalousiens vanvid får også en skraldemand til at hævne sig, da han får mistanke om sin hustrus utroskab, ligesom en yngre britisk diplomat forsøger at gøre det af med en verdenskendt forfatter, der – måske – har hugget hans kæreste. Denne fortælling handler i øvrigt også på underholdende vis om anonymitet versus kendthed og om fantasiens fantastiske vingefang.

Det er måske ikke Nesbø, når han er bedst, men det er stadig på højt niveau og med flere fremragende perler iblandt med stof til eftertanke, selvransagelse og eventuel renselse.

Jalousimanden og andre fortællinger
Forfatter:
Jo Nesbø. Oversætter: Allan Hilton Andersen. Sider: 267. Pris: 299 kroner Forlag: Modtryk.