4 stjerner: Julegaven til de yngste rumnørder og deres forældre er sikret

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Lars Henrik Aagaards »Rummets rekordbog« er underholdende og spændende viden om universet. Den evner at formidle komplekst stof i mundrette stykker og efterlader læseren klogere og med en eftertænksom ydmyghed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

100 af rummets vildeste rekorder forklaret, så børnene kan forstå det. Det er, hvad Lars Henrik Aagaard formidler i »Rummets rekordbog«, der viser børn, forældre og andre nysgerrige væsener nogle ret bjergtagende rekorder om alt det over os.

Jeg vidste for eksempel ikke, at det regner med benzin på Saturns måne, Titan. Eller at min tid går hurtigere end min underbos. Og jeg vidste heller ikke, at jeg lige nu – i min kontorstol – bevæger mig med over 100.000 km/t. på grund af Jordens rotation om Solen og sig selv. På en time er det mere, end hvad min Ford Fiesta har kørt siden 2015. Tyg lige på den!

Derfor jeg føler mig også lidt mere underdanig, når jeg nu kigger op på himlen over mig og (lidt) bedre forstår den uendelighed, jeg er en del af.

Nemme spørgsmål, svære svar

Lars Henrik Aagaard har tidligere udgivet flere bøger, der er skrevet med henblik på at forklare komplekst videnskabeligt stof til børn. Sidste år udkom den »Den store stygge katastrofebog«, og flere af hans tidligere bøger falder fint i hak med tidens mange spørgsmål, som børn kan have lyst til at stille, og som selv veluddannede voksne ikke aner, hvordan de skal besvare.

»100 af rummets vildeste rekorder forklaret så børnene kan forstå det. Det er, hvad Lars Henrik Aagaard formidler i »Rummets Rekordbog«, der viser børn, forældre og andre nysgerrige væsner nogle ret bjergtagende rekorder om alt det over os.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlsen.

Her kommer Lars Henrik Aagaard os alle til undsætning med sin formidling i børnehøjde, og »Rummets rekordbog« er ingen undtagelse. Han rammer plet i tidens stigende betagelse af rummet med Mars, rumturisme og konstante teknologiske landvindinger, som gør, at vi nok står på tærsklen til en ny rumæra.

Det eneste negative, jeg kan sige om bogen, er faktisk, at den er for bjergtagende. Hver side er spækket med information, som fik min hjerne til at udbryde »jøsses«. Men jeg skulle heller ikke læse mange sider i rap, før den følte sig lettere overophedet.

Til gengæld var det en fantastisk bog at have liggende, så jeg kunne gå fra og til den, og hvis alle i det nye år alligevel skal have Tobias Rahims bog liggende som kaffebordsbog, så kan ungerne sgu få »Rummets rekordbog« til at ligge ved siden af.

(Lars Henrik Aagard er videnskabsjournalist på Berlingske. »Rummets rekordbog« er anmeldt af freelanceanmelder Mads Voss).

Rummets Rekordbog
Forfatter:
Lars Henrik Aagaard. Sider: 240. Vejledende pris: 249,95 kroner. Forlag: Carlsen.