Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Trine Bramsen gør mere skade end gavn som forsvarsminister

Magt forpligter i et demokrati. Derfor er det stærkt kritisabelt, at forsvarsminister Trine Bramsen ikke sikrer, at forskere i Forsvarsakademiet frit kan deltage i den offentlige debat. Danmark har brug for en ny forsvarsminister.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) efter et samråd på Christiansborg om den danske evakuering fra Afghanistan. »Der er tale om et generelt problem,« skriver Pierre Collignon i denne leder, »men én minister skiller sig ud med en stribe kedelige sager.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et demokrati adskiller sig fra et autoritært styre ved, at magthaverne forpligtes af hensyn, som rækker ud over deres egen politiske vilje og karriere. En demokratisk regering skal ikke bare tromle sin vilje igennem. En demokratisk regering skal også værne om folkestyret og den kritiske debat.

Derfor har vi på denne plads ofte advaret mod en bekymrende grad af lukkethed og kontrolmani, som den nuværende regering lægger for dagen, mens en evindelig PR-maskine iscenesætter ministrene på sociale medier.

Der er tale om et generelt problem, men én minister skiller sig ud med en stribe kedelige sager.

Forsvarsminister Trine Bramsen har været utrolig ivrig for at bruge Forsvarets fartøjer for at komme ud og føre kampagne. Først var der en tur til Ærø midt under evakuering fra Kabul. Så var det Samsø. Trine Bramsen satte også sig selv i scene på årets flagdag med en video, som fik hård kritik for selvpromovering.

Til gengæld har ministeren forsømt at værne om kulturen i Forsvaret og de ansattes frirum til at udtale sig og bidrage til den offentlige debat.

Da Flemming Lentfer tiltrådte som ny forsvarschef, krævede Trine Bramsen at sidde med til hans tiltrædelsesinterview – og hun forlod ifølge Ritzau interviewet i vrede, da journalisten rettede sine spørgsmål til den nye forsvarschef fremfor hende.

De seneste uger er det også blevet tydeligt, at forskerne i Forsvarsakademiet er kommet under pres.

Forsvarsakademiet er sat i verden for at uddanne officerer og forske i sikkerheds- og forsvarspolitik, og akademiet er formelt uafhængigt, men det kræver en stærk ledelse at stå imod, når der opstår politisk pres.

Offentligheden står nu med en stribe ubesvarede spørgsmål om et forløb, som har ført til, at Peter Viggo Jakobsen, en af Forsvarsakademiets mest kendte forskere, har meddelt sine kolleger, at han vil holde lavere profil i offentligheden.

En ekspert er gjort tavs. Peter Viggo Jakobsen tager normalt gerne telefonen, når journalister ringer, men han er blevet sværere at få fat på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det skete efter, at han havde udtalt sig kritisk om Pakistan midt under evakueringen fra Kabul. Peter Viggo Jakobsens udtalelser afslørede ingen operationshemmeligheder, men de kom på et så diplomatisk ubelejligt tidspunkt for Trine Bramsen, at hun ifølge Weekendavisen blev rasende.

Nogle af de involverede i striden fik ligefrem den opfattelse, at Forsvarsakademiet blev truet en udflytning, hvis ikke institutionen kunne få Peter Viggo Jakobsen til at rette ind. Ingen har fremlagt dokumentation for, at der skulle være fremsat så kontante trusler, men i mellemtiden er skaden sket.

En markant intimidering har ramt flere forskere, som fortæller til netmediet Olfi.dk, at de ikke længere »tør« udtale sig til pressen af hensyn til deres karriere.

Det er også sket før, mens Trine Bramsen har været forsvarsminister, at hendes ministerium har reageret på udtalelser fra netop Peter Viggo Jakobsen. I oktober 2019 bad ministeriet i en mail markeret »HASTER« Forsvarskommandoen om at bekræfte, at Peter Viggo Jakobsen udtalte sig som privatperson i en artikel om vanskelighederne ved at fastholde personale i Forsvaret.

Den slags henvendelser har et klart formål – at intimidere.

Vi så også den slags pression under tidligere regeringer, men nu er grænsen nået med Trine Bramsen.

Det danske demokrati har brug for, at eksperter med særlig indsigt også får lov til at bidrage til den offentlige debat. Og Danmark har brug for en forsvarsminister, der ikke bare sætter sig selv i centrum, men passer på Forsvarets ansatte.

PIERRE COLLIGNON