Interview med ny forsvarschef gik helt galt – Trine Bramsen følte sig ydmyget på sit eget kontor

Alting gik skævt, da en journalist fra Ritzau ville interviewe Danmarks nye forsvarschef, Flemming Lentfer. Forsvarsminister Trine Bramsen insisterede på at være med til interviewet og blev sur, da hun blev ignoreret, fortæller Thomas Hee til netavisen OLFI.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) insisterede på at være med til interview med Danmarks nye forsvarschef, Flemming Lentfer. Og hun blev sur, da journalisten ignorerede hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. december 2020 fik Danmark ny forsvarschef.

Generalløjtnant Flemming Lentfer var før det direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og national materieldirektør, chef for Operationsstaben, chef for Udviklings- og Koordinationsstaben, chef for Planlægningsstaben, chef for centralledelsen, chef for Forsvarets Materielplanlægning, chef for HAWK Afdeling Vest …

Og sådan kunne man blive ved.

Posten gik kort sagt til Flemming Lentfer, som har været i Forsvaret siden 1983.

Journalister ville selvfølgelig gerne tale med forsvarschefen, og det nationale nyhedsbureau Ritzau bad derfor om et interview i anledning af hans tiltrædelse. Hvem er Flemming Lentfer som person? Hvad vil han med Forsvaret?

Men. Så let var det ikke.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ville også være med.

Det gik ikke bare galt – det endte eksplosivt.

Ritzau gennemførte interviewet 1. december 2020, den dag general Flemming Lentfer tiltrådte, og Trine Bramsen insisterede på at være med. Hun svarede på spørgsmål, som Ritzaus journalist stillede direkte til generalen, og undervejs gik Trine Bramsen endda i vrede fra sit eget kontor.

Bag kulisserne

Netavisen OLFI dækker dansk sikkerheds- og udenrigspolitik og giver i en artikel, der blev bragt onsdag, sjælden adgang bag kulisserne til interviewet med forsvarsminister Trine Bramsen og forsvarschef Flemming Lentfer.

Som regel står den slags interview tilbage som skarpe budskaber fra stålsatte personer, men OLFI fik i en aktindsigt praj om noget andet. Det fremgår af et telefonnotat fra Forsvarskommandoen – som Berlingske har læst – at en pressemedarbejder i Forsvarsministeriet efter interviewet gav kolleger i Forsvarskommandoen en speciel tilbagemelding.

»Forsvarsministeriet orienterede, at journalisten ikke havde stillet spørgsmål til ministeren, hvilket resulterede i en trykket stemning under interviewet,« lyder det blandt andet i notatet.

Berlingske har talt med journalisten Thomas Hee, som ikke ønsker at uddybe sin oplevelse. Men til OLFI forklarer han, at han oprindelig bad om et interview med Flemming Lentfer, da Forsvarsministeriet i oktober meddelte, at han skulle afløse Bjørn Bisserup som forsvarschef.

Intet interview, før den nye forsvarschef tiltrådte, lød beskeden først. Senere overtog Forsvarskommandoen kontakten til journalisten og betingede, at det skulle være et dobbeltinterview, hvor forsvarsminister Trine Bramsen deltog.

Det var ikke til forhandling.

»Så jeg tænkte: o.k. Det kan vel heller ikke skade at have den ansvarlige minister med, for jeg har jo gjort det klart, at jeg er interesseret i at lave et tiltrædelsesinterview med forsvarschefen. Og det var jo ikke udelukket, at ministeren kan have noget relevant at sige i den forbindelse,« siger Thomas Hee, som siden er stoppet på Ritzau, til OLFI.

Da interviewet endelig fandt sted, var journalistens opmærksomhed på forsvarschefen.

»Så begyndte jeg at stille mine spørgsmål, som var rettet til Flemming Lentfer, fordi det var ham, der havde min interesse. Men det blev hurtigt sådan, at når jeg stillede mine spørgsmål, så svarede forsvarsministeren i stedet. Sådan var det i hvert fald med halvdelen af de spørgsmål, som jeg stillede. Hun tog ordet og havde tydeligvis en fortælling om, at de skulle være et fasttømret team, hvilket hun gentog flere gange. Hun fortalte også, at hun fandt det vigtigt, hvad en forsvarschef skulle kunne. Jeg lod hende tale ud, og så stillede jeg et nyt spørgsmål til forsvarschefen,« siger Thomas Hee til OLFI.

Forlod ministerkontoret i vrede

Når forsvarschefen endelig gav sine svar, kiggede han ifølge journalisten på Trine Bramsen.

»Jeg fik nogle meget forblommede og vage svar på mine spørgsmål. Derfor blev jeg også ved med at spørge ham i håb om, at han på et tidspunkt begyndte at slappe af og tale som et almindeligt menneske. Med interviewet skulle vi gerne blive en lille smule klogere på, hvem Flemming Lentfer er både som person og som faglig profil og ny forsvarschef.«

Det lykkedes ifølge Thomas Hee ikke, og i et forsøg på at få Flemming Lentfer til at åbne op, spurgte han, om den nye forsvarschef havde noget at sige om forgængeren Bjørn Bisserup.

»Da brød ministeren ind og sagde, at det synes hun ikke, at jeg skulle spørge om, for det her var et dobbeltinterview, som handlede om noget andet. Så jeg blev en smule irriteret over, at hun brød ind, og derfor sagde jeg til hende, at interviewet ville fungere bedre, hvis hun lod være med at svare på de spørgsmål, som jeg stillede til forsvarschefen. Så blev hun sur, rejste sig og gik ud af ministerkontoret, mens hun sagde, at det var en klar aftale, at det skulle være et dobbeltinterview, som vi var i gang med,« siger Thomas Hee til OLFI.

Trine Bramsen kom tilbage med en pressemedarbejder, som sad med resten af interviewet.

»Jeg fortsatte med at spørge ind til forsvarschefen, som godt kunne mærke, at interviewet ikke gik særlig godt. Derfor blev han endnu mere ordknap og endnu mere afvisende og begyndte at blive lidt fjendtlig i sine svar. Jeg spurgte ham om noget, og så svarede han, at det havde han i hvert fald ikke i sinde at sige til mig og den slags. Det var ret klart efter ministerens udbrud, at det interview kom der ikke mere ud af,« siger Thomas Hee til OLFI.

Journalisten burde have takket nej

Interviewet sluttede brat med et »tak for i dag« fra journalisten, og mens han forlod ministeriet, snerrede han ad en pressemedarbejder, at »ministerens iver efter at komme i medierne var ved at tage totalt overhånd«.

En efterfølgende e-mail fra Forsvarets kommunikationschef mindede blandt andet om, at aftalen gik på et dobbeltinterview, og at »et godt samarbejde kræver respektfuld opførsel fra begge sider«.

Ritzau offentliggjorde den eftermiddag Thomas Hees artikel under overskriften »Danmarks nye forsvarschef takkede overvældet ja til jobbet«. Den var kort og handlede kun om Flemming Lentfer.

Tre dage senere, fredag den 4. december, skulle Thomas Hee have interviewet Trine Bramsen om Forsvarets Efterretningstjenestes årlige risikovurdering. Han havde forklaret ministeriets pressefolk, at han hellere ville interviewe FE-chefen eller en anden person med dyb faglig indsigt. Men det skulle være Trine Bramsen.

Det var heller ikke til diskussion.

»Onsdag blev jeg så ringet op af en anden pressemedarbejder, som fortalte, at han kunne forstå, at mit interview tirsdag var løbet helt af sporet. Derfor var det nok problematisk at gennemføre interviewet om fredagen. Eller hvordan så jeg selv på den sag? Jeg svarede, at jeg godt kunne håndtere at lave et interview med ministeren om fredagen om noget helt andet. Men ifølge pressemedarbejderen havde Trine Bramsen dagen i forvejen følt, at jeg havde ydmyget hende på sit eget kontor. Derfor var det nok vanskeligt at se, at interviewet fredag kunne blive til noget.«

I stedet kunne han læse Trine Bramsen udlægge FEs risikovurdering i Jyllands-Posten.

Berlingske har spurgt, om Forsvarsministeriet ønsker at kommentere Thomas Hees oplevelse af interviewet. Forsvarsministeriet svarer i en kort e-mail:

»Ritzaus journalist fik tilbudt og takkede ja til et fællesinterview med forsvarsministeren og forsvarschefen. Hvis journalisten havde en anden dagsorden eller ikke ønskede at tale med forsvarsministeren, burde han have takket nej til tilbuddet med ministeren og styrelseschefen.«