Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

IKEA gør mere for Danmark end Simon Kollerup

Kernen i debatten handler om regeringens håndtering af coronakrisen i Danmark. Ingen kan anfægte, at statsminister Mette Frederiksen håndterede lukningen godt. Åbningen er omvendt ved at være et mareridt for danskerne og virksomhederne. Det er os borgere, der skal sætte gang i hjulene. Simon Kollerup skal lade være med at stå unødigt i vejen.

»Forhåbentlig vil et alternativt flertal i Folketinget bruge alle knebene i den politiske værktøjskasse til at stoppe Kollerups tilfældige og kritisable magtudøvelse,« skriver Thomas Bernt Henriksen i denne leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dávur Eyðunsson Sørensen from FreeImages

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er godt i gang med at spolere sit forhold til danskerne og erhvervslivet.

Ministerens modstand mod genåbningen af IKEAs varehuse viser, hvor langt fra virkeligheden ministerens håndtering af genåbningen af det danske samfund er. Kollerups reaktion var misforstået, da han for en uges tid siden stoppede en genåbning af landets zoologiske haver, selvom de havde fået Rigspolitiets velsignelse og fulgte alle regler, herunder sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Nu er den gal igen.

Ingen kan tage det alvorligt, når ministeren puster sig op og vil sætte en stopper for den forsigtige genåbning af IKEA. I forvejen fatter ingen, hvorfor byggemarkederne har måttet holde åbent gennem coronakrisen, når butikker som IKEA holder lukket.

IKEA har vist samfundssind i overflod ved at holde frivilligt lukket siden 18. marts og ved at sende sine 2.696 ansatte hjem. Nu viser IKEA samfundsind ved at foretage en kontrollet og ansvarlig genåbning, som understøtter, at hjulene i Danmark begynder at snurre igen. Ministeren burde være begejstret – selv ordensmagten har ikke noget at klage over. I stedet puster ministeren til frygten, er det bevidst?

Debatten om genåbningen af Danmark må ikke drukne i unyttige sammenligninger mellem at drive zoo, byggemarkeder eller IKEA-butikker. Det er for småt.

Kernen i debatten handler om regeringens håndtering af coronakrisen i Danmark. Ingen kan anfægte, at statsminister Mette Frederiksen (S) håndterede lukningen godt. Åbningen er ved at være et mareridt for danskerne og erhvervslivet.

Det er dybt problematisk for retssikkerheden, at man ikke kan regne med, at regler er regler. Regler skal være klare og forudsigelige. Virksomheder eller borgere skal aldrig møde en moralsk hammer fra en minister, når man følger dem i god tro. Simon Kollerups reaktion på genåbningen af IKEA er en vilkårlig magtudøvelse, som svækker tillid mellem regeringen og de regerede.

Frygten for coronavirus bliver i sig selv et af de vanskeligste vilkår ved genåbningen af samfundet. Social afstand handler ikke om at skrive nogle regler ned. Det punkt er vi forlængst forbi. Selv uden statsminister Mette Frederiksen og Simon Kollerups belæringer ville danskerne holde større social afstand end før covid-19.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann.

Sygdomsfrygten vil i lang tid fremover betyde, at færre flyver, at færre går i biografen og at færre går i butikker. Oveni sygdomsfrygten kan man nu lægge frygten for, om politikernes regler og retningslinjer er det papir værd, de er skrevet på. Den frygt kommer til at koste endnu flere job og flere konkurser. Dårligt designede hjælpepakker og langsom udbetaling af nødhjælp var i forvejen med til at skubbe eksempelvis boghandlerkæden Arnold Busck ud over kanten.

Tænk på, hvad IKEA har brugt af tid og penge på at planlægge en forsvarlig genåbning. Forhåbentlig vil et alternativt flertal i Folketinget bruge alle knebene i den politiske værktøjskasse til at stoppe Kollerups tilfældige og kritisable magtudøvelse.

Det er ikke statskassen eller statsmagten, der er den største motor i dansk økonomi. Det er privatforbruget, som ligger på 1.000 mia. kr. om året. IKEAs omsætning er på 4,3 mia. kr., og er dermed et lille, men vigtigt tandhjul i det økonomiske system. Lige efter bekæmpelsen af coronasmitten er den største udfordring i Danmark at få hjulene i gang igen, så vi kan spare på nødpakkerne og undgå store fyringsrunder som i delvist statsejede SAS.

Det er os borgere, der skal sætte gang i hjulene. Du skal lade være med at stå unødigt i vejen, Kollerup.

THOMAS BERNT HENRIKSEN