Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Find løsninger for Skat - og drop de perspektivløse angreb

Skattekommissionen er gået i gang. Imens slås partierne om at placere skylden for SKATs problemer. De burde lade kommissionen arbejde - og i stedet selv koncentrere sig om at finde løsningerne til gavn for borgerne.

Retten på Frederiksberg, hvor Skattekommissionen skal kulegrave de sidste 15 år i Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Det var Socialdemokratiet, der i efteråret 2018 afblæste den borgfred om Skat, som et stort flertal af partierne på Christiansborg ellers i 2015 havde givet hinanden håndslag på.

Det skete med en halvkvædet kritik af, at arbejdet med at rydde op efter skandalerne i Skat gik for langsomt. I kølvandet på det gik Socialdemokratiets top benhårdt efter Venstres næstformand Kristian Jensen, der som skatteminister i årene 2004-2010 naturligvis ikke kan unddrage sig et medansvar for flere af de problemer, der har været på skatteområdet.

Man mere end fornemmede, at borgfreden var blevet politisk ubekvem for S. Et valg nærmede sig, det var strategisk bedre at gå i angrebspositur. Samtidig så man i Kristian Jensen en figur, man skønnede det muligt at såre. Oven i købet en, der ikke usandsynligt i nær fremtid kan blive Venstres formand.

Om borgfrede kan man sige både for og imod. De kan lukke ned for en sund politisk debat - det gør ikke noget, at partierne er uenige og viser det. Sådan fungerer demokratiet som bekendt. Omvendt er der situationer, hvor en borgfred tjener borgernes interesser bedst.

Det gælder i den grad i forhold til Skat, hvor sager og skandaler over årtier og gennem adskillige regeringer med et utal af skatteministre fra begge blokke har stået i kø: Skandalen om EFI-indrivelsessystemet. Udbytteskatteskandalen. Spørgsmålet om, hvorvidt nedskæringer og omstruktureringer i Skat havde været for voldsomme og var gennemført for hurtigt og uigennemtænkt. Problemerne med ejendomsvurderingerne.

Socialdemokratiets brud med borgfreden var trist at skue. Man satte politik over hensynet den fælles ambition om at få Skat til at fungere igen. Man vægtede egne interesser over borgernes.

Tirsdag gennemførte den nedsatte Skattekommission, som skal undersøge sagerne og søge at placere et ansvar, sine første afhøringer. Kommissionen forventes at løbe over adskillige år og blive den dyreste nogensinde. 106 personer skal afhøres. På førstedagen fortalte tidligere ansatte i Skatteministeriets Interne Revision, at de allerede i 2010 slog alarm om refusionen af udbytteskat. Uden at der blev reageret.

Det er ikke sikkert, at kommissionen ender med at kunne placere et juridisk ansvar for sagerne i Skat hos enten embedsmænd eller politikere. Men det er for tidligt at sige. Det må kommissionens afdækning vise.

Hvad man derimod kan konkludere er, at Socialdemokratiet ikke længere er ene om at lade borgfred afløse af orkestrerede angreb. Netop i går lancerede Venstre således en annoncekampagne med anklagen om, at de største skandaler skete, mens S-formand Mette Frederiksen sad i regering og skatteministrene var røde.

Med det in mente, at Socialdemokratiet kastede handsken, kan man forstå, hvorfor Venstre har valgt at gribe den. Det kan også være, angrebene virker. Men uanset hvad, er der givetvis mange borgere, som er dødtrætte af den slags politiske hundeslagsmål og hellere så politikerne koncentrere sig om at finde løsninger. Ikke mindst på dette følsomme område, der handler om borgernes penge og hele tilliden til den offentlige sektor. Derfor denne opfordring: Lad Skattekommissionen gøre sit arbejde. Ret op på Skat. Men drop den perspektivløse pegen fingre ad hinanden. Det er et bundræs, der intet gavner.

TOM JENSEN