Socialdemokratiet ophæver borgfred om Skat: »Nu slutter festen«

Regeringen har været for længe om at rydde op efter skandalerne i Skat, mener Socialdemokratiet, der nu ophæver den fælles borgfred på området. Rent hykleri, lyder det fra Venstre.

»Vi havde et håb om, at regeringen ville leve op til den tillid, vi har vist, men regeringen har svigtet den tillid,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S) om årsagen til ophævelsen af borgfreden på skatteområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Tre års politisk »borgfred« på skatteområdet, der skulle give ro og tid til at få genoprejst det skandaleramt skattevæsen, er afblæst.

På den socialdemokratiske kongres i Aalborg retter politisk ordfører Nicolai Wammen en skarp kritik mod regeringen for at nøle, når det kommer til at få genopretningen på skinner.

»Vi havde et håb om, at regeringen ville leve op til den tillid, vi har vist, men regeringen har svigtet den tillid, og derfor siger vi klart nu, at nu slutter festen, og nu må regeringen stå til ansvar,« siger Nicolai Wammen.

Han peger blandt andet på, at Skattekommissionen, der efter politisk pres blev nedsat i 2017, har haft svært ved at komme i gang.

Kommissionen blev sat i værk for at undersøge alt fra fejlagtige ejendomsvurderinger til det milliarddyre inddrivelsessystem, EFI, der helt måtte skrottes efter få år. Dertil kommer sagen, hvor over 12 mia. kr. er blevet overført i udbytte til udenlandske svindlere.

I juni, altså et år efter den blev nedsat, havde kommissionen stadig kun modtaget under halvdelen af det nødvendige materiale fra bl.a. Skatteministeriet.

Nicolai Wammen, politisk ordfører, Socialdemokratiet

»Skattekommissionen har måttet rykke regeringen og ministeriet, og det er fuldstændigt utilstedeligt.«


Materialet skal efter planen danne grundlag for bl.a. afhøringer af en række skatteministre fra skiftende regeringer, herunder nuværende finansminister og Venstre-næstformand Kristian Jensen.

Skatteministeriet og Skat har undervejs meddelt kommissionen, at man ikke har haft mulighed for at udlevere det ønskede materiale »i det tempo, der hidtil er forudsat«.

Senest har kommissionen dog oplyst, at man efter en række møder med bl.a. Skatteministeriet nu imødeser at få overbragt en væsentlig del af materialet.

»Skattekommissionen har måttet rykke regeringen og ministeriet, og det er fuldstændigt utilstedeligt, at man ikke selv fra første færd har sørget for, at de papirer kom over til Skattekommissionen. Det kan ikke være rigtigt, at Skattekommissionen skal sende rykkerskrivelser,« siger Wammen, der også slår fast, at regeringen kan se frem til en række samråd om sagen.

»Har vi et ansvar? Ja, det har vi.«

I 2015 gav alle partier på Christiansborg med undtagelse af Alternativet, Enhedslisten og SF håndslag på at give skatteområdet ro.

Den politiske borgfred blev besluttet efter et møde med daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for bordenden.

Både Venstre, SF, de Radikale og Socialdemokratiet har i perioden, som kommissionen undersøger, siddet i Skatteministeriet.

I havde regeringsmagten i fire år. I kunne vel godt have rettet op på mange af de ting?

»Set i bakspejlet er der bestemt ting, vi kunne have gjort anderledes. Det var faktisk også det, jeg sagde i min tale. Har vi et ansvar? Ja, det har vi, men det er jo ikke nogen undskyldning for ikke at gøre noget ved tingene nu,« siger Wammen.

Men der var fem forskellige skatteministre i Thorning-tiden fra tre forskellige partier. Det er vel også noget rod?

»Jeg ved ikke, om det i sig selv har betydning. Det må kommissionen kigge på, når den når dertil. Det vigtige er nu at få helt belyst, hvad der er foregået, og hvorfor vi fik de her skandaler i Skat

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ønsker ikke at kommentere Socialdemokraternes opbrugte tålmodighed, men Venstres politiske ordfører, Britt Bager, retter kritikken mod Socialdemokratiet selv.

»Det er ren hykleri fra socialdemokraternes side. Vi er i fuld gang med at rydde op efter de fem røde ministre, der var, sidst Mette Frederiksen var i regering. Når den nye finanslov bliver vedtaget, har vi samlet set tilført 13 milliarder kroner til skattevæsnet, siden vi kom i regeing, og der er ansat 1.000 medarbejdere,« siger hun.

I har siddet med ansvaret i en årrække, det erkender du vel?

»Jo, absolut, vi tager også en del af det her ansvar, og det håber jeg ikke, nogen løber fra. Det undrer mig bare, at socialdemokraterne ikke selv har gjort noget for at rydde op, og derfor er deres kritik noget af det mest utroværdige, jeg længe har hørt.«

Berlingske kunne tidligere på måneden fortælle, at skattekommissionen tegner til at blive en dyr affære. Alene det første år beløber omkostningerne sig til over ni mio. kr.

En væsentlig grund til de høje udgifter er, at man har valgt at have dobbeltbemanding. Det vil sige, at hvert af kommissionens tre medlemmer fra forløbets start har haft en suppleant, som også løbende involveres i arbejdet.