Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

EU og regeringen skylder nogle svar om coronavacciner

Vacciner er nøglen til at komme ud af coronakrisen. Derfor må EU og regeringen svare på, hvorfor det har taget så lang tid at få godkendelserne på plads i Europa. Vi mangler også en holdbar tidsplan for udrulningen af coronavaccinerne.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, holdt sidste uge tale om coronakrisen i Europa-Parlamentet. EU mangler dog stadig at forklare, hvorfor godkendelserne af vacciner har taget så lang tid, skriver Pierre Collignon i denne leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix / Reuters / John Thys

Det er en fordel, at EU-landene har besluttet at købe coronavacciner i fællesskab. Det ville have været langt sværere for Danmark at forhandle leveringsaftaler på plads alene, mens EU har kunnet købe ind på vegne af 450 mio. europæere.

Når vi handler i fællesskab, må vi bare også sikre, at fællesskabet agerer effektivt, og derfor skylder både EU og vores egen regering en ordentlig forklaring på, hvorfor USA og Storbritannien kunne godkende samme vaccine fra det amerikansk-tyske partnerskab mellem Pfizer og BioNtech flere uger, før EUs Lægemiddelagentur (EMA) endelig gav grønt lys her tre dage før jul.

Hver dag dør mellem 2.000 og 3.000 EU-borgere af corona, og derfor er hver dags forsinkelse afgørende.

Der kan være god mening i, at EU til forskel fra USA og Storbritannien ikke har villet ty til nødgodkendelser. Når vi holder fast i alle normale tjek af effekt og bivirkninger, vil det forhåbentlig styrke befolkningernes tillid til vaccinerne, men det er bekymrende, at medicinalvirksomhederne kan berette om vidt forskellige oplevelser af bureaukratiet i Storbritannien og EU, når de samme oplysninger skulle leveres. De britiske myndigheder har simpelthen været i stand til at rykke hurtigere på de samme data – nogle gange ved at stille opfølgende spørgsmål inden for få minutter.

Det er heller ikke betryggende, at det først var efter offentligt pres fra den tyske regering, at EMA fremrykkede sin godkendelse af Pfizer/BioNtech-vaccinen fra et planlagt møde 29. december til 21. december. Både Tyskland og EU har støttet udviklingen af vaccinen, og alle data foreligger, skrev den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, på Twitter: »Vi må have en godkendelse fra EMA hurtigst muligt ... Dette handler om, at Europas borgere skal kunne stole på EUs evne til at handle«.

Hvad der virkelig kan ryste europæernes tillid til fællesskabet, er tegn på, at EU måske slet ikke har købt nok af de vacciner, som var længst fremme i udviklingen. Ifølge det tyske nyhedsmagasin, Der Spiegel, fik EU et tilbud om at købe 500 mio. doser af Pfizer/BioNtech-vaccinen, men europæerne nøjedes med 200 mio. doser med en option på yderligere 100 mio. Det kan betyde, at Europa stadig vil være plaget af smitte næste efterår og vinter.

Både Europa-Kommissionen og Frankrig benægter det, men ifølge Spiegels kilder var der fransk modstand mod at give en større ordre til et tysk firma, end EU har givet til franske Sanofi.

Det hører med til billedet, at EU har lagt en endnu større ordre hos et firma, der hverken er tysk eller fransk med op mod 400 mio. doser fra det britisk-svenske selskab AstraZeneca, og generelt står EU med en stærk portefølje af vaccinekandidater på hånden. I USA går debatten såmænd også på, at det er EU, som har trukket det længste strå ved at handle i fællesskab og få flere vacciner til lavere priser, end amerikanerne har opnået.

»Der må ikke blive efterladt nogen tvivl om, at vi har gjort vores yderste for at få skaffet vaccinerne hurtigt nok.«


Lige nu må vi kræve mere transparens fra både EU og den danske regering. Fredag blev Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, citeret for at love levering af både 400.000 vacciner inden nytår og op mod 250.000 vaccinationer over to måneder. Vi mangler en troværdig og præcis plan for, hvor hurtigt danskerne kan blive vaccineret.

Den danske regering må også forklare, hvad den har gjort for at sikre, at EU holdes på et ambitiøst spor med godkendelser og indkøb af vacciner. Der må ikke blive efterladt nogen tvivl om, at vi har gjort vores yderste for at få skaffet vaccinerne hurtigt nok.

PIERRE COLLIGNON