Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Danmark har brug for mere Ishøj og mindre Hørsholm

Man står efter DIs nye undersøgelse af det kommunale erhvervsklima tilbage med det indtryk, at nogle af de kommunalt ansatte i Hørsholm og mange andre hovedstadskommuner laver de forkerte ting. Hvis man fik flyttet disse mennesker over i sagsbehandling, ville det være den korteste vej tænkeligt til et bedre erhvervsklima. Er man ligeglad?

Borgmester i Ishøj Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj skiller sig ud blandt hovedstadskommunerne. Ishøj har Danmarks 4. bedste kommunale sagsbehandling. Hovedstadskommunerne klarer sig elendigt, når det gælder om at skabe erhvervsvenlige kommuner, skriver Thomas Bernt Henriksen i denne leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig er det mærkeligt for en borgerlig avis at hylde en borgmester i en traditionel socialdemokratisk kommune i Ishøj og at revse en konservativ borgmester i Hørsholm. Men der er ingen vej uden om.

Dansk Industris (DI) årlige kåring af landets mest erhvervsvenlige kommune er blevet en slags institution, fordi den er en systematisk sammenligning af, hvor godt det er at være virksomhed i landets 98 forskellige kommuner. I et valgår er det en særlig interessant øvelse.

Der er brug for meget mere benchmarking af kommunerne. DIs årlige undersøgelse har svar fra over 7.700 virksomheder foruden at bygge på en lang række stenhårde økonomiske nøgletal.

Undersøgelsen har måske for nogle en lidt forudsigelig vinder ligesom det gamle ordsprog om, at fodbold er et skønt spil, hvor Tyskland altid vinder. Den jyske kommune Ikast-Brande er igen nummer ét, når det gælder det lokale erhvervsklima foran fem andre midt- og østjyske kommuner. Men der er i høj grad grund til at dykke endnu længere ned i DIs undersøgelse, som fortæller en nedslående historie om kommunerne i Hovedstaden.

Med tanke på Hovedstaden som et nationalt vækstcenter er det for ringe, at man skal ned på 15.-pladsen for at finde en hovedstadskommune, nemlig Ballerup. Hovedstaden står til overflod for halvdelen af pladserne i den ringeste tredjedel af kommunerne målt på tværs af spørgsmål som general erhvervsvenlighed, arbejdskraft, uddannelse, skatter – og ikke mindst kommunal sagsbehandling.

Kommunal sagsbehandling, som eksempelvis omfatter bygge- og miljøsager, er et af de mest iøjefaldende spørgsmål. En kommune kan nemlig i sagens natur have svært ved at påvirke sin infrastruktur eller sit uddannelsesniveau på kort sigt. En kommune bestemmer imidlertid helt selv, hvordan den behandler henvendelser og sager fra virksomheder og borgere. DIs undersøgelse viser desuden, at hvis man er elendig til sagsbehandling, har man temmelig sikkert også et ringe erhvervsklima.

Derfor tillykke til Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp, en gammel socialdemokrat og nu i byrådet på en lokalliste, med at være bedst til kommunal sagsbehandling i Hovedstaden. Og det er faktisk ikke så ringe endda. Ishøj har simpelthen Danmarks 4. bedste kommunale sagsbehandling. Ikke dårligt for en kommune, som er bedst kendt for Arken og bysbarnet Helle Thorning-Schmidt (S).

Til gengæld er der dumpekarakter til den konservative borgmester Morten Slotved fra Hørsholm, som simpelthen er Danmarks ringeste til kommunal sagsbehandling. Tænk, at det roder sådan i en pæn konservativ kommune.

Nu skal vi nok igen høre borgmestre hælde vand ud af ørene om, hvor hårdt og dyrt det er at drive kommune. Et umiddelbart afvæbnende svar, når erhvervslivet selv ikke ser flere ansatte og højere skat som svaret på elendig sagsbehandling. Men det er ikke penge, der mangler.

Sandheden er, at kommunerne i hovedstadsområdet skiller sig ud ved at have et temmelig højt niveau af administrationsudgifter eller bureaukrati sammenlignet med de jyske kommuner. Ishøj og Hørsholm har faktisk de samme og for Hovedstaden forholdsvis lave administrationsudgifter, men Ishøj er i top og Hørsholm i bund, når det gælder kommunal sagsbehandling. Tankevækkende.

Man står tilbage med det indtryk, at nogle af de kommunalt ansatte i Hørsholm og mange andre hovedstadskommuner laver de forkerte ting. Hvis man fik flyttet disse mennesker over i sagsbehandling, ville det være den korteste vej tænkeligt til et bedre erhvervsklima. Er man ligeglad?

THOMAS BERNT HENRIKSEN