Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Danmark bør støtte EU i hård kurs over for Ungarn

Ungarns systematiske forsøg på at underminere demokratiske minimumsstandarder kræver et håndfast svar fra EU, der har bedre kort på hånden end umiddelbart antaget. Derfor bør Danmark også presse på for en mere kontant omgang med Ungarns Viktor Orbán.

Guy Verhofstadt er blevet hovedperson i en propagandavideo sponsoreret af den ungarske regering. På billedet står den liberale europapparlamentariker foran en plakat ved Europaparlamentet, der anbefaler EU's stats- og regeringschefer at indlede proces mod Ungarn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir / Reuters / Ritzau Scanpix

Ungarn er i forvejen på kollisionskurs med EU. Og nu har den ungarske regering tilsyneladende fundet tid til at bedrive politisk propaganda rettet mod danske facebook-brugere.

I en video, der er sponsoreret af den ungarske regering og delt på de sociale medier, bliver en tale af europaparlamentarikeren Guy Hofverstadt om nødvendigheden af migration fremstillet som en direkte årsag til en øget terrortrussel i Europa.

Man behøver ikke at være enig med Verhofstadt for at lægge afstand til de ungarske metoder, der udgør en bekymrende og utidig indblanding i andre EU-landes indenrigspolitiske anliggender. Det kræver ikke stor fantasi at forestille sig den ungarske regerings reaktion, hvis eksempelvis Tyskland med hjemmeproducerede videoer søgte at overbevise den ungarske befolkning om velsignelserne ved Angela Merkels flygtningepolitik.

»De systematiske anslag mod retsvæsenet, den akademiske frihed og den frie presse burde forlængst have ført til et skarpt opgør med Orbans Fidesz-parti i Europaparlamentets konservative gruppe EPP.«


Mens den ungarske regering fifler med videoer, der ligner venstrehåndsarbejde fra en russisk troldefabrik, er flere tusinde ungarere i december gået på gaden for at protestere mod regeringens nye arbejdsmarkedsregler, der øger antallet af overarbejdstimer fra 250 til 400 om året. Med en pinagtigt forudsigelig afledningsmanøvre bortforklarer regeringspartiet Fidesz den folkelige utilfredshed ved at udpege den ungarskfødte jødiske milliardær George Soros som demonstranternes hemmelige dukkefører.

I mellemtiden fortsætter premierminister Viktor Orbán med at underminere demokratiske minimumsstandarder. Regeringen har oprettet parallelle forvaltningsdomstole, hvis dommere udpeges direkte af justitsministeriet. Mindst 400 private medier er blevet opkøbt og samlet i et selskab, der ejes af Orbans tætteste allierede. På NGOen Reportere Uden Grænsers rangliste over lande med mest pressefrihed er Ungarn siden Orbans valgsejr i 2010 gået 50 pladser tilbage. Og som det seneste har regeringen tvunget Det Centraleuropæiske Universitet ud af landet.

De systematiske anslag mod retsvæsenet, den akademiske frihed og den frie presse burde forlængst have ført til et skarpt opgør med Orbans Fidesz-parti i Europa-Parlamentets konservative gruppe, EPP. Indtil videre har EPP-formand Manfred Weber dog reageret fodslæbende og har skammeligt afvist at smide Fidesz ud af EPP. EUs prodemokratiske kræfter bør finde modet frem. For EU står ikke med dårlige kort på hånden, når det gælder muligheden for at modvirke demokratisk forfald i unionens østlige medlemslande. Det viser EUs håndtering af forholdet til Polens nationalkonservative regeringsparti, Lov og Retfærdighed.

Efter en nylig dom fra EU-Domstolen tog Polens regering forleden et væsentligt skridt i retning af Bruxelles, da præsident Andrzej Duda underskrev en ny lov, der annullerede regeringens beslutning om at tvangspensionere landets højesteretsdommere. Kombinationen af vedholdende pres fra de europæiske institutioner og udsigten til økonomiske konsekvenser på de internationale lånemarkeder har med andre ord fået den polske regering til at droppe planerne om at styrke den politiske kontrol med dommerstanden.

Udviklingen bør styrke selvtilliden hos EU, når det gælder bestræbelserne på at holde den ungarske regering fast på demokratiske minimumsstandarder. Bliver det nødvendigt, må Danmark støtte EU i en hårdere kurs over for Budapest. I første omgang må Danmark stå fast og stemme for, når EU-rådet skal tage stilling til Europa-Parlamentets anbefaling om at indlede en såkaldt artikel 7-proces mod Ungarn.

TROELS HEEGER